Image default
Külföld

Egyre alkalmatlanabb Jean-Claude Juncker?

Az Európai Bizottság – szakértők szerint – „béna kacsaként” működik és képtelen a megfelelő döntéshozatalra. Az EB elnöke legutóbb a magyar emberek érzületébe gyalogolt bele kijelentésével, miszerint Erdély és Románia egyesítésének centenáriuma Európa ünnepe is.

 

2019 novemberében lejár Jean-Claude Juncker mandátuma az Európai Bizottság élén. Azt ma még nehéz megmondani, hogy ki követi majd az elnöki székben, de a mögötte hagyott évekről lehet beszélgetni. Egy igen ellentmondásos megítélésű politikusról van szó, akiről sokszor nehéz eldönteni, hogy barátságosan, viccből üti fejen, arcon, tarkón országok vezetőit tenyérrel, vagy épp egy kezében lévő újsággal, vagy így hangsúlyozza hatalmát.

Az sem tisztázott, hogy valóban isiász gyötri-e, és ez okozza mozgáskoordinációs problémáit, vagy az alkoholfogyasztásáról szóló pletykák az igazak. Ennek ellenére egy politikust mégsem ezek alapján, hanem sokkal inkább döntései, lépései, megnyilatkozásai alapján érdemes megítélni – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Klaus Iohannis román elnök jelenlétében tartott beszédében úgy vélekedett, hogy december elseje, a nagy román egyesülés napja nemcsak Románia, hanem egész Európa ünnepe – emlékeztettek a műsorban.

Farkas Örs politikai elemző szerint nehéz eldönteni, hogy Romániának akart udvarolni a bizottsági elnök, vagy Magyarországba akart ezzel beleszúrni. Az elemző szerint Juncker ideje egyértelműen lejárt, amit már ő maga is tud. Azt, hogy ezt a mondatát „illedelmesen” október 23-ra, a magyar nemzeti ünnepre időzítette, az már csak hab a tortán – fogalmazott Farkas Örs.

Hozzátette: nincs meggyőződve arról, hogy tisztában van-e Juncker ilyen esetekben a szavai súlyával.

Belegyalogolt az elnök a magyar érzületbe

Januártól Románia lesz az Európai Unió soros elnöke, bizonyos tervek szerint a költségvetést és a bevándorlási szabályokat is megpróbálják majd „átverni” a jelenlegi képviselőkön – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Hozzátette: Juncker vélhetően abban reménykedik, hogy bár gyalázatos módon belegyalogolt a magyar emberek érzületébe, ezért cserébe úgymond a románok „segíteni fogják őt”. Az alkotmányjogász szerint ez már egy olyan „roncsderbi”, amihez „be kellene küldeni a biztonsági autót”.

Kijelentette: „béna kacsaként működik ez a bizottság, és nem alkalmas a döntéshozatalra”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke köszönti Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Kilépett hatásköréből az EB?

Személyes felelősséget nehéz lenne tulajdonítani Jean-Claude Junckernek az uniós migrációs politika jelenlegi helyzetében, azonban a vele egy véleményen lévőknek nagy felelőssége van – mondta Farkas Örs. Emlékeztetett: Jean-Claude Juncker a Néppárt tagja, aminek egyébként a magyar kormánypárt is tagja.

Az elemző szerint ez a pártszövetség olyan pártokat is magukba foglal, amik egyértelműen liberális gondolatokat követnek. Juncker is ehhez az ághoz tartozik. Így ő, mint a bizottság elnöke olyan politikát folytat, amellyel számos ellentétes véleményen lévő országot támad.

Farkas Örs kiemelte: a bizottság számos esetben olyan eszközöket állított a politikai színpadra, amelyek egyértelműen nem erre lettek volna alkalmasak.

Erőszakos EU-s politika

A jelenlegi Európai Bizottságban és Parlamentben ülő képviselők java nem azt a véleményt képviseli, amit egyébként Európa lakossága gondol – vélekedett a politikai elemző.

Hozzátette azt is, az európai testületek nagy része nem áll két lábbal a földön, abszolút nem az emberek akaratát képviseli, és ennek megfelelően egy erőszakos, kvázi „béna kacsaként” funkcionál az Európai Unió. Farkas Örs kijelentette: amíg lehetőségük van, a jelenlegi képviselőkkel amit csak tudnak át fognak erőltetni a testületeken.

szerző: hirado.hu
forrás: M1

Hasonló hírek

Sikertelen kormányalakítás Svédországban

Géza

Lövöldözés volt egy kanadai iskolában

info

Már látszik a szakadék az alagút végén

Géza