Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Egymillió élőlényfajt fenyeget a kihalás – képek, videók.. Oszd meg!

Az erőltetett gazdasági növekedés és a klímaváltozás hatásai miatt példátlanul sok, mintegy egymillió fajt veszélyeztet a kihalás – erre figyelmeztettek a tudósok egy most közzétett jelentésben, amely a modern civilizáció természetkárosító hatásait foglalta össze.

A jelentést 130 ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Kína is támogatta. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az emberi közösségek jövőjéhez szükséges ökoszisztémákat az összeomlástól csak a globális gazdasági és pénzügyi rendszer széles körű megváltoztatása óvhatja meg.

Forrás: flickr/miquitos

„Az élet alapvető, összekapcsolódó hálózata a Földön egyre kisebb lesz, fennmaradása egyre küzdelmesebb.

Forrás: Wikimedia Commons/EwanSmith

Ezt a veszteséget az emberi tevékenység okozza, amely közvetlen fenyegetést jelent az emberiség jóllétére a világ minden régiójában” – mondta Josef Settele professzor, a jelentés társszerzője a Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület (IPBES) tanácskozásán.

Forrás: Wikimedia Commons/Peripitus

Az 50 ország 145 szakértője által jegyzett tanulmány sarokköveként szolgálhat az egyre sokasodó kutatásoknak, amelyek arra utalnak, hogy a világnak egy posztnövekedési gazdasági modellt kell elfogadnia, ha el akarja kerülni a légszennyezés, az élőhelypusztulás és a szén-dioxid-kibocsátás egymást kölcsönösen felerősítő, életet fenyegető kockázatait.

Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja, tavaly pusztult el (Forrás: Ol Pejeta Conservancy)

A Globális értékelés (Global Assessment) című jelentés szerint a Föld becsült nyolcmillió növény-, rovar- és állatfajából mintegy egymilliót veszélyeztet a kihalás, nagyon sokat évtizedeken belül. A szerzők szerint elsősorban a nagyüzemi földművelés és halászat okolható a fajkihalás ilyen elképesztő mértékéért, amely akár több tízszerese-százszorosa is lehet az elmúlt tízmillió év átlagának. A jelentés leszögezte, hogy súlyosbítja a veszteségeket a klímaváltozás, amelyet nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok elégetése okoz.

Baby orangutans moving into the new International Animal Rescue centre at Ketapang in Borneo. All the babies have either been saved from a life of being kept in a cage by a wealthy local wanting a trophy pet or found abandoned on an palm oil plantation where they would have been killed plantaion workers. Babies left to right. Noel, Rocky, Rickina, Tulip and Gunung all are 9 months old.

Robert Watson brit környezettudós, az IPBES elnöke azt mondta: a természetmegőrzésére, helyreállítására és fenntartható használatára csak akkor van esély, ha a társadalmak hajlandók szembeszállni a status quo megőrzése mellett elkötelezett érdekeltségekkel.

Forrás: Wikimedia Commons/Maciej A. Czyzewski

A jelentés szerint még nincs késő a változtatáshoz, de csak akkor, ha az máris elkezdődik a helyitől a globális szintig mindenhol. “Ezen alapvető, a technológiai, gazdasági és társadalmi tényezőket is érintő, rendszerszintű átszervezést értünk” – hangsúlyozta.

Forrás: Wikimedia Commons/Remi Jouan

Robert Watson brit környezettudós, az IPBES elnöke azt mondta: a természetmegőrzésére, helyreállítására és fenntartható használatára csak akkor van esély, ha a társadalmak hajlandók szembeszállni a status quo megőrzése mellett elkötelezett érdekeltségekkel.

Forrás: Wikimedia Commons/Introvert

A jelentés szerint még nincs késő a változtatáshoz, de csak akkor, ha az máris elkezdődik a helyitől a globális szintig mindenhol. “Ezen alapvető, a technológiai, gazdasági és társadalmi tényezőket is érintő, rendszerszintű átszervezést értünk” – hangsúlyozta.

Forrás: Bob Jagendorf/flickr

Az átfogó jelentés 15 ezer tudományos cikk hároméves felülvizsgálata nyomán értékelte a globalizált ipari társadalom növekedésének mélyreható hatását az elmúlt fél évszázadban. A jelentés szerint az őshonos fajok átlagos populációja a legtöbb jelentős szárazföldi élőhelyen legalább 20 százalékkal csökkent, legnagyobb részben az 1900-as évektől.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center

A veszélyeztetett listán szerepel a kétéltű fajok több mint 40 százaléka, a zátonyképző korallok majdnem 33 százaléka és a tengeri emlősök több mint egyharmada. A rovaroknál nem ennyire tiszta a kép, de becslések szerint tíz százalékukat fenyegeti kihalás.

Forrás: Wikimedia Commons/Abe Khao Lak

„Egyik határtól a másikig futunk, hogy olcsó (kihasználható) természetet találjunk a bolygó minden táján. A legfontosabb üzenet az, hogy a szokásos üzletmenetnek véget kell vetni” – figyelmeztetett Eduardo Brondizio antropológus, az Indianai Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezésére több száz tekintélyes személyiség szólította fel a kormányokat, hogy adjanak hathatós választ „a riasztó ENSZ-jelentésre”. Az iCall4nature című nyílt levél követeli a világ vezetőitől, hogy vessenek véget az erdőirtásnak, a talajpusztításnak, védjék meg az édesvizeket, az óceánokat és a tengeri élővilágot, főképpen a műanyagoktól, és ösztönözzék az áttérést a fenntartható mezőgazdaságra. Az aláírók között szerepel Jean Jouzel klimatológus, Jane Goodall primatológus, és Nicolas Hulot volt francia környezetvédelmi miniszter is.

Forrás: Wikimedia Commons/jadhav vikram

Az IPBES az ENSZ keretein belül 2012 áprilisában alakult meg azzal a céllal, hogy erősítse a tudomány és a szakpolitikai döntéshozatal közötti kapcsolatot a biológiai sokféleség, az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzése és fenntartható használata érdekében.

Forrás: Wikimedia Commons/Georgiy Shalamov

A bonni székhelyű tanácsadó testület legfontosabb tevékenységi köre, hogy feltárja azokat az alapvető tényeket és tennivalókat, amelyeket a biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája uniós és világszinten is meghatároz.

Forrás: Wikimedia Commons/Nils Ally

Fő feladata, hogy független grémiumként mérje fel a világ biológiai sokféleségét, a rá leselkedő veszélyeket, pusztulásának mértékét. Jelenleg 132 ország a tagja. A tagországok és a tagszervezetek korlátozott időre neveznek ki szakértőket a jelentések összeállítására.

erdekesvilag

Hasonló hírek

Kizárólag természetes alapanyagokból készült, ehető edényeket fejlesztenek orosz kutatók – videó

Géza

Kivégzik a Földközi-tengert

Géza

Alkotmányellenes a Natura 2000 területek értékesítésének szabályozása

Géza