Főoldal » Egymást érik a katasztrófák Ausztráliában – videó
Külföld

Egymást érik a katasztrófák Ausztráliában – videó

Az esők csak átmeneti könnyebbséget jelentettek Ausztráliának: egyes szövetségi államaiban villámárvizeket okoznak, máshol pedig még mindig hiányoznak, mivel újabb hőmérsékleti rekordokat várnak a meteorológusok, fokozódik a tűzveszély is.

Özönvíz pusztít Queenslandben, Victoria és Új-Dél-Wales pedig 40-45 fokos hőségre készülhet, fokozódik a tűzveszély.

Hőhullám érkezik a délkeleti Új-Dél-Wales és Victoria államokba, a helyi meteorológiai szervezetek pénteken és szombaton 40-45 fokos hőséget várnak – írta az Idokep.hu. A legmelegebbet Sydney környékére prognosztizálják. A szeles, forró idő továbbra is elősegíti a bozóttüzek kialakulását, a helyzet hétvégéig ismét drasztikussá válhat ebben a térségben.

Péntekre várható hőmérséklet
Péntekre várható hőmérséklet

Északabbra, Queensland államban hatalmas viharok, szupercellás zivatarok tombolnak, villámárvíz alakult ki a partmenti területeken, lezárták az utakat, sok iskolában szünetel a tanítás. Rita Island településen 24 óra alatt 529 milliméter eső esett, ez közel egyezik Magyarország éves csapadékmennyiségével – írta az Idokep.hu.

Nem elég a tűzvész és a jég, az új, veszélyes vírus is megjelent Ausztráliában

 

1 hete – 2020. január 21-én:

Kínában növekszik a halálos áldozatok száma, már négyen vesztették életüket az újonnan azonosított, tüdőgyulladást okozó koronavírus miatt – jelentették be kínai egészségügyi hatóságok kedden.

A negyedik áldozat, egy 89 éves férfi a közép-kínai Vuhanban halt meg, ahonnan az első megbetegedéseket jelentették. Ugyanitt kínai egészségügyi források szerint korábban már ketten haltak meg a betegségben.

Ugyancsak kedden ausztrál egészségügyi források bejelentették, hogy

Brisbane-ben karantén alá helyeztek egy férfit, akin nem sokkal azután, hogy visszatért Vuhanból, a betegség tünetei jelentkeztek.

Ugyanekkor az ország egészségügyi hatósága biológiai biztonsági ellenőrzést rendelt el a Vuhanból Sydney-be érkező repülőgépek utasainál.

Az ügyben megszólalt Abe Sindzó japán miniszterelnök is, aki a keddi kabinetülésen fokozott óvatosságra szólított fel. “Noha nálunk nem jelentettek emberről emberre átterjedt fertőzést, a megbetegedések száma Kínában nő, ezért nekünk is óvatosnak kell lennünk” – jelentette ki a kormányfő. Japánban egyelőre egy megbetegedést jelentettek, a fertőzött január közepén tért vissza a szigetországba Vuhanból.

Vuhan, 2020. január 21.
Hőkamerával mérik az érkező utasok testhőmérsékletét a vuhani nemzetközi repülőtéren 2020. január 21-én. A Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta.
MTI/AP/Emily Wang
Hőkamerával mérik az érkező utasok testhőmérsékletét a vuhani nemzetközi repülőtéren 2020. január 21-én. A Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. MTI/AP/Emily Wang

A kínai hatóságok hétfőn mintegy 220 fertőzéses megbetegedésről számoltak be az ország több régiójában, beleértve Pekinget és Sanghajt is, a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pedig megerősítette, hogy a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre is terjed.

Az eddig nem ismert koronavírus egy vuhani halpiacon jelenhetett meg először, majd cseppfertőzéssel továbbterjedt.

Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések esetében nem ezek valamelyikéről van szó.

Különös aggodalomra ad okot az, hogy a héten beköszönt Kínában a holdújév, ilyenkor pedig emberek százmilliói kelnek útra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben. Ez lesz hivatott megállapítani, hogy a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.

Nyitókép: MTI/AP/Dake Kang
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

NATO-főtitkár: Erősnek és egységesnek kell lennünk

Edit

Elnökválasztások hétvégéje: Szlovákia és Ukrajna is vezetőjéről dönt

Géza

A török légierő tovább bombázza az Iszlám Államot

Edit