Image default
Külföld

Egymásra mutogattak az uniós országok a vasárnapi csúcstalálkozón (Videó)

Több uniós ország vezetője is Görögországot hibáztatta a Balkánon kialakult menekültválságért a vasárnapi uniós csúcstalálkozón.

Egymásra mutogattak az uniós országok a vasárnapi csúcstalálkozón
Egymásra mutogattak az uniós országok a vasárnapi csúcstalálkozón

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azonban Törökország felelősségét firtatta.

A legdrámaibban Szlovénia miniszterelnöke fogalmazott, aki közölte, hogy ha az érintett országok nem tesznek meg mindent a megoldásért, akkor ez a vég kezdete az Európai Unió számára.

– Mindannyiunkat kötelez a Genfi Egyezmény- mondta Angela Merkel német kancellár.- Vannak az emberi méltóságot érintő normáink, és ami megkönnyebbülés, hogy a normáink arról is szólnak, hogyan osszuk el a feladatokat az úgynevezett balkáni útvonalon. Természetesen arról is beszélni fogunk, hogyan fejlesszük tovább a regisztrációs központokat az unió külső határain. Az EU határainak hatékonyabb védelme egy fontos feladat.

A magyar miniszterelnök megfigyelőként vett részt a találkozón, mert mint mondta: a nyugat-balkáni migrációs útvonal már nem érinti Magyarországot.

– Az Európai Unió tagállamai, különösen azok, akik a schengeni egyezmény tagjai is, nem képesek vagy nem állnak készen arra, hogy betartsák a szavukat.
De vannak nemzetközi egyezményeink, és ezeket mindenkinek be kéne tartania. Az első javaslatom az volt, hogy le kellene mennünk délig, hogy megvédjük a görög határt, ha ők erre nem képesek.

Tudósítónk szerint az uniós csúcs egy üzenet a menekülthullám által leginkább érintett országoknak:

– Diplomáciai források szerint a mai csúcs Angela Merkel ötlete volt. A német kancellár és az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker világos üzenetet akartak küldeni a közép- és délkelet-európai államoknak: azt, hogy hagyják abba az önálló akcióikat és kezdjenek el együttműködni egymással.

 

Forrás: euronews

Hasonló hírek

Nagy-Britannia lemondta a jövő évi brit EU-elnökséget

Edit

Könnygázzal oszlattak fel egy tüntetést Montenegróban

Edit

Putyin: „Isten dolga, hogy megbocsásson a terroristáknak, az enyém pedig, hogy elküldjem hozzá őket”

Edit