Főoldal » Egyeztetést kezdeményez Gyöngyöspata fideszes országgyűlési képviselője – videó
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Egyeztetést kezdeményez Gyöngyöspata fideszes országgyűlési képviselője – videó

Egyeztetést kezdeményez Gyöngyöspata országgyűlési képviselője, hogy ne pénzben kelljen kifizetni a hátrányos megkülönböztetés miatt megítélt kártérítést az önkormányzatnak és a tankerületnek.

A százmilliós tétel ugyanis azonnali csődöt okozna a településen.

Ehelyett azt kérik, hogy az érintett családok fogadják el a természetbeni juttatást, vagyis különféle oktatásokat és képzési lehetőségeket

ma lejárt a fizetési határideje a gyöngyöspatai önkormányzat és a tankerület ellen megítélt kártérítésnek.

Csaknem százmillió forintot kellene kifizetnie az érintett családoknak, de a településnek ennél jóval kevesebb, évi negyvenmillió forint a költségvetése.

Először 2012-ben mondta ki az Egri Törvényszék, hogy a roma és a nem roma gyerekeket elkülönítették a gyöngyöspatai iskolában. Majd 2019 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla hatvan roma családnak csaknem százmillió forintot ítélt meg. A pénzt ezután kellene kifizetnie az önkormányzatnak pénteken. Az ítélet jogerős.

Orbán Viktor az évindító sajtótájékoztatón azt mondta: az emberek szerint igazságtalan a kártérítés. A kormányfő úgy látja: igazuk van azoknak, akik úgy érzik, hogy egyes emberek jogtalanul kapnak milliókat.

Az érintett roma családokat az az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány képviselte, amelynek támogatói között a Soros Györgyhöz köthető szervezetek is megtalálhatók.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a párt hivatalos közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a nemzeti kormány volt az, amelyik jelezte, hogy a szegregációt meg kell szüntetni. De egészen addig nem történt változás, amíg a kormány át nem vette az akkori önkormányzattól az iskola fenntartását.

Hollik István a videóban felhívta a figyelmet arra is, hogy a Soros-szervezetek pedig csak évekkel később, 2015-ben kezdtek el perelni. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a per egyik valós célja, hogy csődbe vigyenek egy önkormányzatot.

Horváth László, a terület országgyűlési képviselője szerint az ítélet végrehajtása ellehetetlenítené a település működését, és ezzel az összes ott élőt büntetné. Ez pedig nem megnyugvást, hanem újabb feszültséget hozna a településre.

A politikus az M1-nek azt mondta: egyeztetést kezdeményeznek a szegregációban érintett roma családokkal, hogy ne készpénzben, hanem természetbeni juttatásként kapják meg a jogerős ítéletben foglalt összeget.

A fideszes képviselő azt mondta, hogy ha az egyezség nem jönne létre, akkor a település a kötelező feladatait, például az orvosi ügyeleti szolgáltatást vagy a családsegítő szolgáltatást sem tudná biztosítani, és nem tudná kifizetni mások mellett a bölcsődei, az óvodai és a közfoglalkoztatottak bérét sem.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Negyvenöt határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Géza

Újabb fiatal lány tűnt el! A rendőrség keresi Derczó Zsókát! Oszd meg, segítsük ezzel is a keresést!

Géza

Idősebb a Teréz körúti robbantó?

Edit