Image default
Belföldi hírek

Egyezségkötés bírósági eljárás nélkül: ezek a feltételei

Január 1-jétől polgári ügyekben már közjegyző előtt, bírósági eljárás nélkül is köthető egyezség. Ha vita van a felek között, de meg akarnak egyezni, nem kell bírósághoz fordulniuk, mert a közjegyző előtt kötött egyezség ugyanolyan hatályú lesz, mint ha bírósági ítéletben mondták volna ki, ráadásul a közjegyző által jóváhagyott egyezséget be nem tartó féllel szemben közvetlen végrehajtásnak lehet helye.

ELTE Jurátus

A részletekről Tóth Ádámot, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökét kérdezte a Világgazdaság.

Mennyire keresik az ügyfelek a közjegyzőt problémás ügyeik rendezésére?

A megkeresések száma emelkedik, ám áttörésről még nem lehet beszélni. Ma még kevesen tudják, hogy nagymértékben megnőtt azoknak a lehetőségeknek száma, amelyek esetében az elhúzódó bírósági eljáráson kívül is rendezhetők a jogviták. Mód van például az előzetes bizonyítási eljárás lefolytatására, sőt a közjegyző szakértőt is kirendelhet a jogviták rendezésére. Ez utóbbi lehetőséggel tavaly már közel kétezer esetben éltek a közjegyzők ügyfelei, miközben 2008-ban csak harmincszor. A tények ismeretében pedig valóban könnyebb, gyorsabb és olcsóbb a közjegyző előtti megegyezés.

Mennyiben más az egyezség, mint a megállapodás közjegyzői okiratba foglalása?

A közjegyzői okirat megtámadható, de vitatható a jogalap és a szerződés összegszerűsége is. Az egyezség ugyanakkor önmagában olyan szintű jogintézmény, mint egy másodfokú, jogerős döntés. Azt szoktuk mondani az ügyfeleknek, hogy a megállapodási szándék egyfajta fokmérője az, ha a partnerek elfogadják a közjegyző előtti egyezséget, hiszen így az egyezségi okiratba foglaltaknak minden fél meg akar felelni – olvasható a vg.hu-n.

A teljes cikk itt elérhető.

Forrás: MTI, adozona, VG

Hasonló hírek

Megsüllyedt a beton a metrópótló buszok alatt a fővárosban

Géza

2017, The State of Food Security and Nutrition in europe and central asia

Géza

Magyarországra érkezett Tóásó Előd

info