Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyetlen, lesújtó ábrán az emberiség várható sorsa: ha az utolsó oszlopban írtak megvalósulnak, nincs tovább, azonban annak minimális az esélye
Tudástár - minden érdekesség

Egyetlen, lesújtó ábrán az emberiség várható sorsa: ha az utolsó oszlopban írtak megvalósulnak, nincs tovább, azonban annak minimális az esélye

A Világgazdasági Fórum (WEF)elkészítette a legfrissebb, 15. Globális Kockázatok jelentését, melyben öt témakör köré csoportosítva sorolták fel azokat a várhatóan bekövetkező legnagyobb kockázatokat, melyek a legközelebbi jövőben az emberiségnek szembe kell néznie, és tennie kell ellene valamit, különben végzetes következményei lehetnek az egész bolygóra nézve.

De főleg az emberiségre.

A különböző területek szakértői összeszedték, hogy a jelentős társadalmi és gazdasági átalakulásban lévő, és a klímaváltozással már komolyan fenyegetett világunkban mik lesznek a legnagyobb kockázatot jelentő tényezők.

A következő öt témakör mentén állították össze a listát:

 • Gazdasági kockázat
 • Környezeti kockázat
 • Geopolitikai kockázat
 • Társadalmi kockázat
 • Technikai kockázat

Az első öt – a szakértők által legvalószínűbbnek tartott – veszély a következő:

 • Szélsőséges időjárás
 • Sikertelen alkalmazkodás a klímaváltozáshoz
 • Természeti katasztrófák
 • Biodiverzitás (a biológiai sokféleség) csökkenése
 • Az ember által okozott környezeti katasztrófa

Tehát ez a fenti öt kockázat, ami a szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy bekövetkezik, ha nem teszünk semmit. Készült egy másik sorrend is, amely a teljes listában szereplő kockázatokat nem a valószínűségük, hanem a súlyosságuk szerint teszi sorrendbe.

Tehát az összes lehetséges fenyegetés közül ezek a legsúlyosabbak:

 • Sikertelen alkalmazkodás a klímaváltozáshoz
 • Tömegpusztító fegyverek
 • Biodiverzitás csökkenése
 • Szélsőséges időjárás
 • Ivóvízhiány

Jól látható, hogy a legvalószínűbb kockázatok mindegyike a klímaváltozással kapcsolatos, és a legsúlyosabbak nagy része is ebből a témakörből került ki.

A következő ábrán a globális kockázati jelentés öt legsúlyosabb problémája látható, és kiolvasható belőle az is, hogy az elmúlt években mit tartottak a legnagyobb veszélyforrásnak a szakértők. 2015-ben például a legvalószínűbb kockázati tényező a regionális hatású államközi konfliktusok bekövetkezte volt, és ha a Közel-keleten és Afrikában most is zajló háborúkra és polgárháborúkra gondolunk, a jelzés telitalálatnak bizonyult. Az is látható, hogy öt éve még a szélsőséges időjárás volt az egyetlen, a klímával kapcsolatos kockázat, és mellette a sikertelen nemzeti kormányzás, az állami krízisek és a súlyos munkanélküliség látszott a legvalószínűbb veszélynek. Mára ez megváltozott.

Ha a következő ábra utolsó oszlopába írt dolgok mind bekövetkeznek, az emberiség sorsa megpecsételődött:

A Világgazdasági Fórum Globális Kockázatok jelentésén alapuló toplista / Forrás: World Economic Forum felmérés 2020 – MTVA Sajtóadatbank – MTI
MTI, blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Fürjtojás – Akár 100 betegségre is alkalmazhatjuk

Mazsi

Mától legális a marihuána orvosi felhasználása Horvátországban

info

Tudtad? Tízmilliószoros nap van ma!

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------