Image default
Külföld

Egyesült-Királyság: Rabokat osztanak be mezőgazdasági idénymunkákra?

Javaslatot tett arra a brit kormány, hogy a Brexit miatti munkaerőhiányt rabokkal pótolják a mezőgazdaságban.

A termelők azonban elutasítják az ötletet, mivel többségük nem szívesen alkalmazna gazdaságában rabokat, pedig a munkaerő hiánya egyre nagyobb problémát okoz az Egyesült Királyságban.

Komoly munkaerőhiányt okozhat majd az Egyesült Királyságban, ha kilépnek az Európai Unióból. Az ország keresi a megoldást a problémára, és a közelmúltban arra tett javaslatot a brit kormány, hogy börtönben fogvatartottakat alkalmazzanak a mezőgazdasági szektorban a kieső munkaerő pótlására.

Az előzetes felmérések szerint a vendéglátást, az építőipart és az agráriumot érintheti majd a legsúlyosabban a Brexit. A foglyokat kockázatértékelésnek vetnék alá munkába állás előtt, és a jó magaviseletért lenne jutalmuk a farmokon való munka, amelyet ideiglenes engedéllyel végezhetnének.

A szakemberek szerint ugyanakkor a fogvatartottak alkalmazása sem lesz megoldás a munkaerőhiányra. Lokális szinten valóban segítség lehet, de a rengeteg szezonális feladatot, mint példáuzl a gyümölcsök és a zöldségek betakarítása és csomagolása, nem fogják tudni megoldani így sem. Több piaci szereplő kifejezetten elutasítja, hogy a 6-9 hónapos szezonban fogvatartottakat alkalmazzon a gazdaságában.

A brit kormány viszont azt hangsúlyozza, hogy nem szándékoznak minden üres agrármunkahelyet foglyokkal betölteni, mindössze igyekeznek biztosítani az ágazat működését a Brexitet követően is. 2020 decemberéig a brit mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban dolgozó munkáltatók szabadon felvehetnek Európai Uniós állampolgárokat a különböző pozíciók betöltésére, és az Egyesült Királyságba érkező munkavállalók maradhatnak az országban később is.

Forrás: agrarszektor.hu

 

Hasonló hírek

Meglepő, ahogy becsempészték a 27 afrikait

Mazsi

Johnny Deppnek már van! Világsztárok vásárolják fel az eladásra szánt görög szigeteket

Mazsi

Kiemelt hír: Ferenc pápa az eddigi legfelháborítóbb dolgot mondta migránsügyben

Géza