Image default
Gazdaság

Egyelőre nem tervezik az ötforintosok kivonását

A folyamatosan zajló érmecserének köszönhetően összesen 142 millió újfajta, Magyarország feliratú ötforintost használunk már, de még a Magyar Köztársaság feliratú pénzekkel is lehet fizetni – mondta az InfoRádióban Szász Péter, a Napi.hu szerkesztője.

Az 550 millió forgalomban lévő ötforintos érméből már 142 millió újabb, Magyarország feliratú, míg a 100 forintosok esetében „csak” 3,2 millió érme új a 171 millióból – mondta Szász Péter az InfoRádióban.

A cserélődés gyorsaságát a szakértő szerint bizonyára az is befolyásolja, hogy mennyire tartós egy érme, hiszen az ötforintosok nemcsak könnyebben elveszhetnek, de kevésbé tartósak is, mint a 100 forintosok.

Noha évek óta kérdezik a Magyar Nemzeti Bankot arról, hogy tervben van-e az ötforintos érmék kivonása, egyelőre nem számolnak ezzel a lehetőséggel, ugyanis még igény van rá. Ráadásul miután az egy- és kétforintosok kivonásakor új kerekítési rendszert kellett tanulnunk, az ötforintosok kivonásával ismét hasonló helyzetbe kerülnénk.

Ötforintos érmék a Pénzverõ Zrt.-ben

„Mindenki maga döntheti el, hogy az ötforintost otthagyja-e az utcán vagy otthagyja-e a pénztárban – egyelőre ez (a kivonás) nem történik meg.”

A „Magyarország” feliratú érmékre történő csere esetében a tervezés és a szerszámgyártás költsége 5 millió forint volt, ami a több milliárdos költségű gyártáshoz képest elenyésző összeg.

A bankjegyek cseréje egyébként jól érzékelhetően költségesebb volt az elmúlt években, mint az érméké; tavaly 2 milliárd forintot költöttek a forgalmi érmék gyártására, míg a bankjegyekére 11,7 milliárdot, egy évvel korábban pedig az érmék gyártása 3, a bankjegyeké pedig 6,9 milliárd forintba került.

Nemcsak az érmék, a bankjegyek esetében is folyamatban van a csere – hamarosan megtörténik az 1 000 és 500 forintos bankjegyek cseréje is.

Forrás és kép: eloben.hu

Hasonló hírek

Hatévi huzavona után ennyi időre korlátozzák a forgalmat a Lánchídon – dokumentumok

Géza

Lesz, ahol minden második cég emel a fizetéseken

Edit

Az áfa-bevallások elkészítésében is segít a NAV

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------