Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyelőre nem tervezik az ötforintosok kivonását
Gazdaság

Egyelőre nem tervezik az ötforintosok kivonását

A folyamatosan zajló érmecserének köszönhetően összesen 142 millió újfajta, Magyarország feliratú ötforintost használunk már, de még a Magyar Köztársaság feliratú pénzekkel is lehet fizetni – mondta az InfoRádióban Szász Péter, a Napi.hu szerkesztője.

Az 550 millió forgalomban lévő ötforintos érméből már 142 millió újabb, Magyarország feliratú, míg a 100 forintosok esetében „csak” 3,2 millió érme új a 171 millióból – mondta Szász Péter az InfoRádióban.

A cserélődés gyorsaságát a szakértő szerint bizonyára az is befolyásolja, hogy mennyire tartós egy érme, hiszen az ötforintosok nemcsak könnyebben elveszhetnek, de kevésbé tartósak is, mint a 100 forintosok.

Noha évek óta kérdezik a Magyar Nemzeti Bankot arról, hogy tervben van-e az ötforintos érmék kivonása, egyelőre nem számolnak ezzel a lehetőséggel, ugyanis még igény van rá. Ráadásul miután az egy- és kétforintosok kivonásakor új kerekítési rendszert kellett tanulnunk, az ötforintosok kivonásával ismét hasonló helyzetbe kerülnénk.

Ötforintos érmék a Pénzverõ Zrt.-ben

„Mindenki maga döntheti el, hogy az ötforintost otthagyja-e az utcán vagy otthagyja-e a pénztárban – egyelőre ez (a kivonás) nem történik meg.”

A „Magyarország” feliratú érmékre történő csere esetében a tervezés és a szerszámgyártás költsége 5 millió forint volt, ami a több milliárdos költségű gyártáshoz képest elenyésző összeg.

A bankjegyek cseréje egyébként jól érzékelhetően költségesebb volt az elmúlt években, mint az érméké; tavaly 2 milliárd forintot költöttek a forgalmi érmék gyártására, míg a bankjegyekére 11,7 milliárdot, egy évvel korábban pedig az érmék gyártása 3, a bankjegyeké pedig 6,9 milliárd forintba került.

Nemcsak az érmék, a bankjegyek esetében is folyamatban van a csere – hamarosan megtörténik az 1 000 és 500 forintos bankjegyek cseréje is.

Forrás és kép: eloben.hu

Hasonló hírek

Indul a magyar dinnye igazi szezonja – itt vannak az árak

Géza

Pánik a magyar szállodákban: özönlenek a turisták, mégis nagy a baj

Géza

Kíváncsiak vagyunk a Ti véleményetekre a hálapénzrendszer elleni fellépéssel kapcsolatban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!