Image default
Életmód hírek

Egyedülálló verseny: akadálypályán küzdenek a legkeményebb kutyások

Pomáz — Kezdetektől fogva különleges pillanatok, élmények és teljesítmények kísérték végig az ország egyedülálló kutyás akadályfutó versenyét, a Hard Dog Race-t.

Ezen a sportrendezvényen a gazdák és kedvenceik együtt állnak a rajthoz, és küzdik végig a 6 vagy 12 kilométeres, természetes és épített akadályokkal teli távot. Együtt győzik le az egyenetlen terepet, a sarat, a buktatókat.

A kihívás bárki által teljesíthető, nem kell hozzá külön képzettség. Viszont erősen ajánlott és elvárt, hogy az induló kutya jól szocializált legyen, tehát a gazda legyen képes kezelni, irányítani a kutyát, és tudjanak együtt futni a nem mindig könnyű terepen. A magyar találmány csakhamar igen népszerű lett egész Európában és persze az országban is: a legutóbbi alapfutamon 1400-an álltak rajthoz.

A viadalt kutya és gazdája csak szorosan együttműködve teljesítheti, különben büntetés jár

– A tulajdonosoknak fel kell mérni a kutya képességeit és egészségi állapotát a futam előtt és közben is. Például a verseny szabályzata szerint a kutya csak előtted vagy melletted futhat, nem rángathatod magad mögött, ha már nincs kedve tovább futni. Ez szintén igaz az akadályoknál is, ha nem tudja a gazda rávenni a teljesítésre, akkor kiválthatja 30 guggolással. Az a versenyző, aki nem bánik megfelelően a társával, számíthat az azonnali kizárásra a jövőben is! – fejtegette Púza András, a verseny megálmodója.

– Minden verseny tele van különleges élménnyel. Ezt nehéz szavakkal kifejezni. Hogyan mondod el azt, hogy valaki látássérülten futja le a pályát, vagy másik valaki legyőzve a rákot kemoterápia után pályára áll és nálunk ünnepli az életet, esetleg a nem régen elvesztett szeretett édesapja emlékéért fut? Mit érez ilyenkor egy versenyalapító? Ezek az emberek igazi hősök, ahogy mindenki, aki önmagát legyőzve a rajtvonalhoz lép.

Idén felajánlhatják a futást a versenyzők

Az idei szezonban az első verseny már maga különlegesség lesz: a március 23-i futamon nem lesznek akadályok, csak egy „sima” terepfutásra invitálják a résztvevőket, amelyen kiválaszthatják, hogy kiért futnak. A győztesek ugyanis a díjakat a Hard Dog Race által támogatott nyolc állatvédő egyesület egyikének ajánlhatják fel, a nevezésekből befolyó összeg is őket illeti meg. Minden lépésnek tétje van: a nyeremények kutyák sorsát változtathatják meg.

Hat kilométeres táv

A versenyre nevezők most két futam közül választhatnak: a felnőttek az alapfutam 6 kilométeres tereptávján, a fiatal, 8-14 éves gazdik pedig a juniorkategóriában 2 kilométeren indulhatnak.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

A Gulágra hurcolt magyarokra emlékezünk

Géza

5 legendás tévébemondó, akit a mai napig nem felejtünk

Géza

Szívszorító: teljesült a korai öregedésben szenvedő tinilány álma

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------