Image default
Gazdaság

Egy új EU-s irányelvnek köszönhetően hamarosan nemcsak a saját bankunk férhet hozzá pénzügyi történetünkhöz, hanem más szolgáltatók is

Ennek a változásnak, valamint annak köszönhetően, hogy újfajta piaci szereplők megjelenését is lehetővé teszi ez az irányelv, várhatóan felfordul a teljes lakossági bankpiac.

Jövő januárban új EU-s irányelv lép életbe, amely a pénzügyi tranzakciós történetünket teszi elérhetővé a saját bankunkon kívüli pénzpiaci szereplők számára is, de csak az engedélyünkkel. Szeptemberben nyújtotta be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt a törvényjavaslatot a magyar Országgyűlésnek, melynek segítségével beemelik ezt az irányelvet a magyar jogrendbe – írta a penzcentrum.hu.

Ez arra biztosít majd lehetőséget a vállalatoknak, hogy megfelelő ajánlatokat tudjanak nekünk adni anélkül, hogy az ügyfeleik lennénk, hisz engedélyünkkel látni fogják a pénzügyi történetünket. Így azt is, mekkora a havi bevételünk és a kiadásunk. Az új irányelv két új típusú szolgáltató megjelenését is támogatja: az egyik számlainformációs, a másik pedig fizetéskezdeményezési szolgáltatásokkal fogja támogatni az új rendszert. A törvényhozó szándéka szerint a PSD2 megjelenésével eljön a nyitott bankolás időszaka, melyben a korábbinál nagyobb verseny fog folyni az ügyfelekért.Mi fog megváltozni?

Ha a PSD2 beváltja a hozzáfűzött reményeket, akkor a bank, nagyjából azonos idő alatt fog tudni hitelt jóváhagyni és folyósítani a saját és az idegen banki ügyfelek részére is, hisz egy számlainformációs szolgáltatón keresztül a bank szinte ugyanazokat az adatokat fogja látni egy adott ügyfélről, mint saját számlavezető bankja.

Stockphoto – pénz – átutalás – netbankolás

Hamarosan elön a eljön a nyitott bankolás időszaka Stockphoto
Az új környezet persze nemcsak lehetőség, hanem egyben veszélyhelyzetet is termet a bankok számára, hisz nemcsak ők, hanem újfajta, agilis pénzügyi szolgáltatók is várhatóan meg fognak jelenni a piacon.

A nagy bankok előtt is ott a lehetőség, hogy új, ügyfélbarátabb termékeket és folyamatokat hozzanak létre, és megújult módon jussanak el ügyfeleikhez, akik most már egyre könnyebben válhatnak más piaci szereplők ügyfeleivé.

Forrás: hirado.hu

Kiemelt kép: IFL Gazdaság

Hasonló hírek

Orbán Vik­tor “szín­padra lé­pett” a Szig­li­geti Szín­ház­ban

Géza

Nyugdíjas munkavállalók: erre számíthatnak jövőre

Géza

Az IKEA visszahív néhány veszélyes tárgyat

info