Hirmagazin.eu
Főoldal » Egy osztály tanul jelnyelven, egyetlen kisfiú kedvéért!
Esélyegyenlőség

Egy osztály tanul jelnyelven, egyetlen kisfiú kedvéért!

Csodálatos lelkesedéssel és odaadással tanulnak jelnyelven jelelni a gyerekek, hogy jobban és könnyebben megértsék halláskárosult osztálytársukat. Meglepő módon nem egy gazdag és dübörgő gazdaságú országban, hanem Boszniában.

Egy osztály tanul jelnyelven, egyetlen kisfiú kedvéért

Boszniában 2003 óta törvény írja elő, a testi fogyatékkal élő gyerekek integrációját, normál, általános iskolákba, ami csodálatos program. Segítségével elejét lehet venni annak a társadalmi elidegenedésnek, ami a fogyatékkal élőket a legtöbb esetben sújtja.

“Gyönyörű és okos gyerek. Sajnos mivel sem én sem a gyerekek nem ismertük a jelnyelvet, így kezdenünk kellett a helyzettel valamit.” – Sanela Ljumanovic osztályfőnök
Sajnos a program finanszírozására nincs elegendő pénz, ezért az osztályközösségben tanuló gyerekek szülei, közös erővel finanszírozták a gyerekek jelnyelvi képzését.

“Ezt a programot az itt tanuló gyerekek szülei finanszírozták. Borzasztóan sajnálatos, hogy másképp nem jutott rá pénz, és a szülőknek önerőből kellett egy olyan problémát megoldaniuk, amit valójában állami pénzből kellett volna finanszírozni.” – Anisa Stekic-Sendic jelnyelvi oktató

A jelnyelvi oktatás előnyei hamar láthatóvá váltak. Korábban a kis Zjed zárkózott volt, szinte elérhetetlen. Mivel sem tanárai, sem társai nem tudtak vele kommunikálni, így ez nem is meglepő. Ám a programnak hála, Zjed soha nem látott mértékben nyílt meg.

“Zjed mostanában sokkal boldogabb. Szívesen jár be az iskolába. Nem csak új barátokat szerzett, de a jegyei is egyre jobbak. Nagyon lelkiismeretesen és lendületesen tanul! Ráadásul a jelnyelvi és a verbális kommunikáció terén is rengeteget fejlődött. –  Mirzana Coralic Zjed édesanyja

Ez bizony, egy remek példa a sikeres iskolai integrációra. – Nem csak fogyatékkal élőkel működik.

 

Forrás: tudnodkell

Hasonló hírek

A kormánynak fontos a fogyatékos emberek életminőségének javítása

Géza

Titokzatos piknik folyik Budapesten hajléktalanokkal

info

Elindult az Egymillió csillag a szegényekért nevű szolidaritási akció

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------