Hirmagazin.eu
Főoldal » Egy orvosi rutinműtét megváltoztatta az emberi evolúciót!
Egészség - betegség

Egy orvosi rutinműtét megváltoztatta az emberi evolúciót!

Ma már szinte ter­mé­sze­tes, ha egy kis­baba csá­szár­met­szés­sel jön a vi­lágra. A Bécsi Egye­tem egy friss ta­nul­má­nya sze­rint az el­múlt év­ti­ze­dek­ben annyira ál­ta­lá­nossá vált egy ru­tin­mű­tét, hogy az már ha­tás­sal van az em­beri evo­lú­ci­óra is.

Egy orvosi rutinműtét megváltoztatta az emberi evolúciót!

1881-ben végezték az első, orvosi körülmények közt bonyolított császármetszéses szülést – ezt megelőzően rengeteg anya és csecsemő halt bele a szülésbe például azért, mert a kifejlett magzat nem tudott kibújni a szülőcsatornán a szűk medencecsont miatt.Végső soron e szomorú eseteket nevezhetjük természetes szelekciónak is, hiszen, így nem öröklődtek tovább a nem egészséges csontozatot kódoló gének.A mára rutinbeavatkozássá vált császármetszés 140 éves története alatt anyák és babák milliót mentette meg a biztos haláltól.

Ez orvosi szempontból csodának könyvelhető el, azonban az emberi génállományt rendesen megbolygatta.

A tudósok becslése szerint korábban 1000 szülésre 30 olyan eset (3 %) jutott, amikor a baba nem fért keresztül az anya medencéjén. Az elmúlt 50-60 évben az arány mintegy 3,6 százalékkal nőtt, ma 1000 szülésből 36-nál fordul elő ez a jelenség.

Egy orvosi rutinműtét megváltoztatta az emberi evolúciót! 1

“Ha nem volna császármetszés, akkor az evolúció a kisebb fejméretű babák felé terelné az emberiséget. A műtét rendszeres használatával viszont egyre nagyobb tömegű csecsemőké, és a szűk medencéjű anyáké a jövő.

Nem szándékunk, hogy kritizáljuk ezt az orvosi beavatkozást, azonban kétség kívül hatással volt az evolúciónkra” – magyarázta dr. Mitteroecker, a kutatást végző osztrák tudós. Aki hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy egyszer csak beköszönt az a kor amikor minden szülés császármetszéssel fog történni. Szerinte egyszer, a jövőben a szűk medencéjű és az egészséges csontozatú anyák tekintetében beáll egy természetes egyensúly.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

10 biztos jele annak, hogy a májad működése kezd leállni

Mazsi

Eddig 11 ember betegedett meg: súlyos fertőzés terjed Szabolcs – Szatmárban – videó

Mazsi

Ezzel a módszerrel 5 perc alatt megszabadulhatsz a lábfájástól!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------