Image default
Külföld

Egy orosz tengeralattjáró négy interkontinentális rakétából álló sortüzet adott le

A Jurij Dolgorukij orosz atommeghajtású tengeralattjáró a Fehér-tengeren tartott keddi hadgyakorlaton négy Bulava típusú interkontinentális rakétából álló sortüzet adott le – közölte az orosz északi flotta. Az I. György kijevi nagyfejedelemről, Moszkva alapítójáról elnevezett hadászati tengeralattjáró rakétahordozó cirkáló a ballisztikus rakétákat egyszerre indította a vízfelszín alól.

Jurij Dolgorukij
Fotó: Alexander Zemlianichenko

Vlagyimir Putyin a Murmanszki régióban lévő Szeveromorszkban állomásozó Nagy Péter atommeghajtású cirkáló fedélzetéről lépett kapcsolatba Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, aki jelen volt az új tengeralattjáró átadásának hivatalos ünnepségén.

A Moszkvát alapító Jurij Dolgorukij fejedelemről elnevezett, Borej (Északi szél) osztályú, 955-ös típusú hadászati rakétahordozó atom-tengeralattjáró építése 23 milliárd rubelbe (körülbelül 161 milliárd forintba) került.

A legkorszerűbb orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró-típus első példányának tervei a szentpétervári Rubin tervezővállalatnál már 1996-ra elkészültek. Építését is elkezdték abban az évben a szeverodvinszki hajógyárban, de csak 2007-ben bocsátották először vízre. A hivatalos magyarázat szerint ekkor további munkálatokat kellett elvégezni az atom-tengeralattjárón.

Szakértők szerint a Jurij Dolgorukij hadrendbe állításának elhúzódását előbb a pénzhiány, majd az új fegyverrendszerek és berendezések kifejlesztése, valamint az állomásoztatáshoz szükséges infrastruktúra hiánya okozta. Azóta 2004-ben, 2006-ban és 2012-ben újabbak is elkészültek a negyedik generációs atom-tengeralattjáróból Szeverodvinszkben.

A Bulavákkal sok gond volt

A Jurij Dolgorukijt 16 darab R30-as Bulava típusú, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétával, valamint torpedókkal is felszerelték.

Szergej Ivanov, az orosz elnöki hivatal vezetője ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a Kreml nem kételkedik a Bulava rakéták megbízhatóságában.

A majdnem 10.000 kilométer hatótávolságúra tervezett orosz ballisztikus rakéták fejlesztése során számos probléma adódott. 2009-ig 13 kísérleti indításból hat sikertelenül végződött.

A Jurij Dolgorukij atommeghajtású tengeralattjáró 170 méter hosszú, 24 ezer tonna súlyú, 450 méter mélyre tud süllyedni, sebessége elérheti a 30 tengeri csomót. Fedélzetén 170 fő teljesíthet szolgálatot.

A Vesztyi orosz tévéhíradó hangsúlyozta, hogy a Jurij Dolgorukij építésekor figyelembe vették a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró 2000. augusztusi tragédiáját, ezért a Jurij Dolgorukijba beépítettek egy, a teljes legénységet a víz felszínére juttató mentőkabint is.

2020-ig az orosz haditengerészetnél 51 korszerű hadihajót és 24 tengeralattjárót terveznek hadirendbe állítani. A nagyarányú fejlesztésre 4,5 ezer milliárd rubelt kívánnak fordítani a költségvetésből.

Az orosz haditengerészet szerint a robbanófej utánzatokkal felszerelt rakéták sikeresen elérték kijelölt célpontjaikat Oroszország túlsó felén, a Kamcsatka-félszigeten fekvő Kura lőtéren.

Ez volt az első alkalom, hogy egyszerre indítottak egy manőver keretében négy Bulava rakétát, amelyek darabja egyszerre tíz, egyenként 150 kilotonnás hatóerejű nukleáris robbanófejet is hordozhat. A tengeralattjáróról indítható, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta hatótávolsága 9300 kilométer.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Gyerekekre fogott fegyvert egy rabló az iskola előtt – egy anyuka hidegvérrel lelőtte – VIDEÓ

Mazsi

Migránsok által elkövetett bűncselekményeket titkol a német sajtó?

Edit

A franciák és a britek elutasítják a migránsok befogadását

Edit