Főoldal » Egy második bolygó is keringhet a földhöz legközelebb eső csillag körül
Csillagászat, űrkutatás

Egy második bolygó is keringhet a földhöz legközelebb eső csillag körül

A nem hivatalosan „Proxima c” néven ismert jelölt tömege hatszorosa a Földének és a jeges Proxima Centauri rendszer körül kering.

A bolygó létezése nem nyert igazolást ezidáig. A „Proxima c” úgynevezett szuperföld is lehetne, mivel a tömege legalább hatszorosa a Föld tömegének. A megközelítőleg 1900 napos keringési ideje teszi jeges, lakhatatlan hellyé, amely a Nap-Föld távolság körülbelül másfélszeresére található a Proxima Centauri rendszerben. A Proxima Centauri egy, a Napnál sokkal kisebb és halványabb, négy fényévre található vörös törpecsillag – írja a Scientific American.

View image on Twitter

Unstructured@unstructuredp

Next Big Future Another Exoplanet Proxima C at Proxima Centauri: Two exoplanets might be orbiting the nearest star the red dwarf Proxima Centauri that’s about 4.24 light-years away. It would not… http://dlvr.it/R2m5sC  Via @nextbigfuture

Az újonnan felfedezett bolygó akár a Proxima b mellé is csatlakozhat – amely egy, a Proxima Centauri körül keringő 2016-ban felfedezett, durva becsléssel Föld tömegű bolygó. A kísérleti észlelés ugyanazzal a többéves, további 60 méréssel kiegészített adatbázis segítségével sikerült, mint amelynek segítségével a Proxima b-t is felfedezték. „Csak egy jelölt. Ezt fontos kiemelnem” – mondta Mario Damasso asztrofizikus.

A Proxima c bolygó természetének igazolásához további tanulmányokra van szükség, további berendezésekkel a Földön és az űrben egyaránt. A European Southern Observatory, vagyis az Európai Déli Obszervatórium  a Chilében található nagy méretű távcsőre szerelt következő generációs bolygó-kutató műszere, az ESPRESSO nagyobb pontossággal képes érzékelni a bolygó jelölt égitestek hullámait.

A legígéretesebb megfigyeléseket azonban az Európai Űrügynökség Gaia nevű, a Tejútrendszert kutató műholdjával lehetne tenni, amely a galaxis több mint egymilliárd csillagjának mozgásait és helyzetét figyeli folyamatosan, beleértve a Proxima Centaurit is. A Gaia csupán a bolygó keltette hullámokat figyelve is képes észlelni annak jelenlétét. A műhold döntő válasszal szolgálhat abban a kérdésben, hogy a Proxima c létezik-e vagy sem.

View image on Twitter

The SETI Institute

@SETIInstitute

Astronomers have detected a candidate planet circling the star Proxima Centauri, a dim red dwarf that lies just 4.2 light-years from our solar system. The potential sibling world is Proxima c. But “potential” is the key word. | @SPACEdotcom https://buff.ly/2UAZwFG 

A puszta észleléseken túl a bolygó jelölt további izgalmas lehetőségekkel szolgálhat a természete jellemzésére irányuló tanulmányokhoz. Közvetlen felvételeket lehetne készíteni róla a mérhetetlen sok űrközi örvényen keresztül. A Proxima b is ígéretes ilyen szempontból, de a Proxima c távolabb helyezkedik el a Centauritól, így jobban is látszódhatna. Az első bolygó lehet a Naprendszeren túl, amelyről visszavert fényben készül felvétel.

Bármilyen kép a Proxima c-ről – amennyiben a bolygó valódisága beigazolódik – valószínűleg egy szeles, túlnyomórészt gázból álló gömböt fedne fel, de még ebben az esetben is nagyban segítheti az űrhajósokat abban, hogy megértsék milyen egy szuperföld. Annak ellenére, hogy ez a Tejútrendszerben a leggyakoribb bolygóváltozat, Naprendszerünkben teljesen ismeretlen.

A Föld és a Neptunusz tömege és mérete között félúton elhelyezkedő szuperföld-típus kecsegtet némi eséllyel az életre, mint szuperméretű változata lakható világunknak.

forrás: hirado, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elképesztő: Soha nem bukkantak még ekkora méretű csillagra

Mazsi

Légköre lehet a Földhöz legközelebbi exobolygónak

info

„Távoli üzenet” érkezett az űrből

Géza