Hirmagazin.eu
Külföld

Egy magyar beszámolója a görög tűzpokolból: „Készenlétben álltunk, hogy hátrahagyjuk az addigi életünket”

Mintha egy katasztrófafilmbe kerültek volna, de itt az életük a tét.

Egy hét leforgása alatt földi pokollá változott Görögország. Elértünk két kint élő magyart, akik első kézből számoltak be a történtekről.

Még több külföldi hír

Vöröslő égbolt, végeláthatatlan füsttenger, takaros görög házak ezrei, melyek a tűz martalékává váltak: a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén, Görögországban már egy hete erdőtüzek tombolnak. A legnagyobb tűzvész az Athéntól keletre fekvő, a szárazföldtől nem messze található második legnagyobb görög szigeten, Évián pusztított. Legalább kétezer embert evakuáltak, főképp kompok segítségével. A helyiek beszámolói szerint a korábban virágzó földeket most hamu borítja, a füst pedig akkora, hogy az égen még a Napot sem látni.

Készenlétben

Ildikó egy Athéntól alig pár kilométerre található görög településen él. Ahogy lapunknak mesélte: pár kerület választotta el őt és családját a tűztől. – Kaptunk egy vészjelző sms-t, majd volt egy bejelentése a miniszternek, hogy fel kell készülni a legrosszabbra az athéniaknak is. Készenlétben álltunk, hogy hátrahagyjuk az addigi életünket – kezdte lapunknak az asszony, akinek a hosszú évek óta kint élő magyarok azt mondták, példátlan, ami most Görögországban történik. – Minden évben van hőség, de nem ekkora, minden évben vannak erdő- és bozóttüzek, de nem ennyi. Fájt a fejünk a füsttől, büdös volt és tele lett a lakás hamuval. Közben jöttek a felhívások, hogy korlátozzuk az áramfogyasztást, a vízfogyasztást, csukjunk be minden ajtót és ablakot. Felfordult a világ – fűzte hozzá.

Athén közelében is tombolt a tűz. Ildikó az autóból figyelte a pusztítástAthén közelében is tombolt a tűz. Ildikó az autóból figyelte a pusztítást

Sűrű homály

Ildikó szerint a különböző országokból érkezett segítő tűzoltókonvojok, -repülők, -helikopterek nélkül katasztrófa történt volna. – Hallottuk a gépek zúgását, de a homály miatt nem láttunk semmit. Mint egy katasztrófafilmben.

Még több külföldi hír

Anry Soós Éva másfél éve él Athénban. A görög fővárosba épp a rendkívüli hőség és a tűzvész kezdetekor ért vissza szabadságáról.

– Az egyik kollégám, aki északon lakik, azt mondta az egyik meetingen, hogy már látja az ablakból a tüzet. Én akkor fogtam fel igazán, hogy mi a helyzet. Egy másik magyar kollégám írt, hogy a belváros olyan, mintha ködben úszna, csak az épp füst. Ő éjjel kórházba is került, nem tartom kizártnak, hogy a füst tartós belégzése és a stressz miatt lett rosszul – mesélte a magyar nő, de történetének ezzel még nincs vége.

Ildikó teraszáról is látszódott a hatalmas füst Ildikó teraszáról is látszódott a hatalmas füst

Mérgező füst

– Itt, Pireuszban mi is csak a füstöt és a kellemetlen égett szagot éreztük, ha kimentünk a lakásból. Hullott az égből a hamu, mint a hó. Mások tanácsára összeraktam egy hátizsákot, egy úgymond túlélőcsomagot magamnak és a kutyának, amibe olyan dolgokat raktam, mint tisztálkodási eszközök, száraz étel, sebkötöző, gyógyszer, elemlámpa, és ha szaladni kell, akkor csak fel kell kapni – folytatta a beszámolót. Éva már földrengést is élt át Görögországban, ezért úgy döntött, a túlélőtáska kicsomagolatlan marad.

Éva másfél éve él Görögországban, ahol minden évben vannak erdőtüzek, de ekkorát még nem látott az ország Éva másfél éve él Görögországban, ahol minden évben vannak erdőtüzek, de ekkorát még nem látott az ország

Hol vannak a magyar egységek?

Miközben a V4-ek és szinte az összes velünk szomszédos ország küldött mentőcsapatokat, addig a magyarok egyelőre nem. Az Országos Katasztrófavédőktől megtudtuk: hazánk egy 104 tűzoltóból és 20 eszközből álló kontingenst állított össze, amely több megye tűzoltóiból, valamint két parancsnoki autóból, öt gépjárműfecskendőből, két vízszállító járműből, öt erdőtüzes gyorsbeavatkozó gépjárműből, egy buszból, két kisbuszból és három tehergépkocsiból áll.

Még több külföldi hír

„Több ország mellett Magyarország is felajánlotta a segítségét. A görög fél egyelőre nem kérte a magyar segítséget. A nemzetközi segítségnyújtás alapja, hogy a bajba jutott ország hivatalos úton segítséget kér más országoktól. Ez történhet kétoldalú együttműködési megállapodás alapján, vagy nemzetközi szervezeteken, mint például az EU, a NATO vagy az ENSZ megfelelő rendszerein keresztül. A segíteni szándékozó országok a hivatalos segítségkérésre reagálnak és a kívánt eszközöket, képességeket felajánlják. A felajánlott segítséget a bajba jutott országnak előbb el kell fogadnia, csak ezt követően indulhatnak útnak a hivatalos segélycsapatok vagy segélyszállítmányok. A regisztrálatlan, váratlanul érkező segélycsapatok akár nehezíthetik is a már amúgy is bajban lévő ország helyzetét” – írták válaszukban.

Lapunk megkereste a magyar külügyminisztériumot is. Nincs tudomásuk olyan magyar állampolgárról, aki közvetlenül érintett lenne a tűzesetekben.

„Illetékes külképviseletünk kiemelt figyelemmel kíséri a fejleményeket, munkatársaink készek, hogy azonnali segítséget nyújtsanak a bajba jutott magyar állampolgárok részére” – közölték.

A pusztítás mértéke

Eddig 90 ezer hektárnyi területet emésztettek fel a lángok Görögországban. 1000 hektár erdőség a második legnagyobb görög szigeten, Évián égett le. És még mindig nem sikerült megfékezni, bár a tűzoltók és a helyi lakosokból jelentkező önkéntesek több települést is megmentettek a tűzvésztől.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ciszjordánia: Temetés, erőszak, temetés, erőszak…(Videó)

info

Vitázik Brüsszel és Ankara a menekültek miatt

info

Terrorkészültség: vegyi fegyver támadásra készültek Németországban

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------