Hirmagazin.eu
Főoldal » Egy legendás sorozat: Másfélmillió lépés Magyarországon
Média és szórakozás

Egy legendás sorozat: Másfélmillió lépés Magyarországon

Ma már nehéz elképzelni, hogy 1981-ben tömegeket szegezett a képernyő elé egy ismeretterjesztő filmsorozat, amely hazánk tájait mutatta be.

A gyalogos országjárókat 1124 kilométeren keresztül végigkísérő filmben a stáb 10 tagja a Zempléni-hegységből, Nagy-Milicről indulva közel 3 hónap alatt ért el a Kőszegi-hegységben található Szent Vid-hegyig.

A rendező, Rockenbauer Pál mellett Faludi Sándor hangmérnök, Heincz László világosító, Peták István szerkesztő, Petres Pál munkatárs, Sáfrány József rendezőasszisztens, Stenszky Gyula operatőr, Szabados Tamás operatőr, Tolnai Ferenc munkatárs, kerékfelelős és Tubay László kameraman rótta  a kilométereket.

A csapat 1979. július 31-én indult el, és 1979. október 15.én fejezte be az Országos Kéktúrát.

Nem kis felszerelést cipeltek magukkal, csak a magnetofon 13 kilót nyomott. Jól emlékszünk rá, hogy végig egy kereket toltak, hegyen-völgyön át, így mérve le pontosan a megtett kilométereket.

A filmben narrátorként Sinkó László színész vezetett minket végig, személyesen azonban csak néhány forgatási napon tudott jelen lenni. Az eredeti tervek szerint családjával együtt vett volna részt a túrán, de ez végül másként alakult. A sorozatban előforduló települések, helyek, műemlékek és egyéb érdekességek történetét, nevezetességeit a helyieken túl több alkalmi és állandó szakértő ismertette, többek között Dercsényi Balázs kalauzolt minket a műemlékek, Juhász Árpád a geológiai értékek, Pócs Tamás a növények világában.

A film azzal a deklarált céllal készült, hogy kedvet csináljon a közönségnek a túrázáshoz, országjáráshoz.

A tájak szépségeinek, természeti, néprajzi, kulturális és emberi értékeinek bemutatása mellett azonban a rossz infrastruktúrával, negatívumokkal is szembesülhettünk.

A sorozat ötlete egyébként Peták Istvántól származott, aki rögtön bevonta tervébe Rockenbauer Pált. Az MTV vezetése azonban a költségek miatt először nem engedélyezte a forgatást, csak 1978-ban bólintottak rá a 16 ezer méter színes filmet igénylő vállalkozásra. A forgatást rengeteg előkészület előzte meg, a rendező és asszisztense többek között az egész túrát is végigjárták.

Még most is a fülünkben cseng a főcímben felhangzó dallam és szöveg, az Indulj el (egy úton) című népdal módosított változatát a Muzsikás együttes játszotta.

 

A filmnek később még két folytatása készült. 1996-ban a sorozat Magyar Örökség díjat kapott.
..é s a harmadik film: ..Még egymillió lépés..

Hasonló hírek

Jónak lenni jó! – Több mint 260 millió forintnyi felajánlás érkezett

Edit

A filmesek kreativitása révén születhet meg a minőségi tartalom az NMHH elnöke szerint

info

Ariana Grande újra a stúdióban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------