Főoldal > Hírek > Életmód > Gasztronómia, vega > Egy különleges ország zamatos ízei
Egy különleges ország zamatos ízei

Egy különleges ország zamatos ízei

Hirdetés

Thaiföld híres kitűnő gyümölcseiről. A papayát és a mangót mindenki felismeri, azonban ezenkívül még rengeteg érdekes ízvilággal rendelkező, számunkra kevésbé ismert vagy kóstolt gyümölcsei vannak.

 

Egy különleges ország zamatos ízei2Thaiföldön terem a világ egyik legjobb mangója. A kedvelt desszert a szeletelt mangó és kókusztej, ragacsos rizzsel. Aki teheti, ha csak egyszer is, szerezzen be egyet a thaigyümölcsök közül, s mélyüljön el ízviláguk rejtelmeiben. Mi most bemutatunk néhányat közülük.

1 – Durian

A legjobban a szagáról ismerik fel. Néhányan rossz szagúnak tartják, ezért a szállodákból és repülőgépekről kitiltották. A puha, sárga krémszerű hús íze olyan, mint a banánsodó, szaga mint a rothadó sajté. A hatalmas, tüskés, zöldessárga színű gyümölcsök májustól egészen augusztusig érnek.

2 – Farang

A farang a fehér bőrű külföldiekre vonatkozik, és feltehetőleg innen ered a gyümölcs neve is, ami belül fehér húsú. Beleharapva a körtéhez hasonlit a sok kősejt miatt, ami ropog az ember foga alatt. Izre semmi különös, inkább izetlennek mondható. Fő erénye a frissessége. Forró napokon (Thaiföldön ebből van több) pompás felüdülést okoz egy farang elropogtatása. Csak a közepén csoportosuló, kesernyés magokat kell elkerülni.

3 – Mangosztán

A mangosztánt az istenek gyümölcsének minősítik. Biliárdgolyó nagyságú, sima, bíborszínű héja van, ami a kezünket is megfogja. Belül zamatos, enyhén kesernyés, fehér karéjok találhatók. Íze a lychee és a mangó ízének keveréke. Májustól szeptemberig tart a szezonja.

4 – Krathon

Ez a gyümölcs viszonylag ritkán lehető fel, de annál nagyobb örömet okoz. A természetben egy hatalmas fán nő, és szerencsésnek mondják azt, akinek a kertjében áll egy krathon fa. A krathonnak az egyik előnye, hogy nem csak a magok körüli gyümölcshús falható be, hanem a vastag, narancssárga gyümölcshéj is. A külsőleg semmitmondó krathon felnyitva fejedelmien néz ki. Magjai jó nagyok, és szivósan tapad rájuk a hús, ezért sokáig lehet szopogatni őket. És édesek mint a méz.

5 – Rambutan

A rambutan gömbölyű, szőrös, zöldes-vörös gyümölcs. Könnyen hámozható, a húsa édes és áttetsző, a gyümőlcs májustól szeptemberig szerezhető be.

6 – Longkong

A longkong két formája ismeretes Thaiföldön, az egyik felnyitva tejnedvet ereszt, a másik nem. A képen látható fajta nem tejel, és héja vékonyabb. A longkongot felnyitva öt gerezd, áttetsző hússal fedett magot láthatunk magunk előtt. Ezeket úgy ahogy van be kell falni, mert annyira finomak. Egy kiló simán elfogy belőle tiz perc alatt. Állitólag a húsban rejlő magocskák nagyon keserűek, és a thaiok kiköpködik őket. De a magok olyan kicsik, hogy nyugodtan lenyelhetők.

7 – Lakam

A lakam tapintásra is meghökkentő, a külsejéről nem is beszélve. Olyan, mintha szőrös papírba lenne csomagolva. De ha sikerül leküzdeni a kezdeti bizonytalanságunkat, nagy meglepetésben lesz részünk. A lakam az egyik legfinomabb gyümölcs a világon. A lakam izé olyan összetett, hogy leginkább csak tömören annyit mondanak rá a helyiek: man-man. Szó szerint azt jelenti, hogy zsíros, bár ez nem az ízére, hanem az állagára vonatkozik.

Egy különleges ország zamatos ízei

8 – Sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs jégbe hűtve a legfinomabb. Húsa fehér és sötétvörös kivitelben terem. Thai nyelven khéo-mankon a neve, ami azt jelenti, a sárkány üveggömbje. Nevét a kinai legendáksárkányairól kapta, akik szájukban vörös tűzgolyót tartanak. A kinai mondakörben a sárkány a napot üldözte, amig el nem kapta. A legendának számos változata ismert, és a templomi sárkányok szájában vagy markában mindig van egy golyó, amit nem lehet onnan kiszedni. Ha valakinek mégis sikerül, az nagy tettekre hivatott az életben. Például arra, hogy megegye ezt a gyümölcsöt anélkül, hogy a levével összemaszatolná magát.

Forrás: Granturizmó

Forrás: delina

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: