Image default
Külföld

Egy korszak vége, Angela Merkel pénteken leköszön pártja éléről

A német Ke­resz­tény­de­mok­rata Unió (CDU) 1001 de­le­gáltja pén­te­ken új párt­el­nö­köt vá­laszt, ami egy­ben azt is je­lenti, hogy 18 év után Ang­ela Mer­kel he­lyett va­laki más fogja irá­nyí­tani Né­met­or­szág leg­nép­sze­rűbb párt­ját.

Könnyen elképzelhető, hogy a CDU következő elnöke egyben Németország következő kancellárja is lesz. Ezért tartja lázban egész az országot, hogy miként dönt majd az 1001 delegált most pénteken Hamburgban. Bár a Kereszténydemokrata Unió szerette volna titokban tartani a küldöttek kilétét, a Bild nevű német lap mégis kiderítette, hogy kikről van szó, és fel is kereste őket. A napilap rögtönzött felmérése azt mutatja, hogy a legtöbben még nem döntöttek, vagy nem hajlandóak elárulni, ki mellett teszik le a voksukat pénteken.

Egy korszak vége, Angela Merkel pénnteken leköszön pártja éléről
Angela Merkel Németország kancellárja, a CDU jelenlegi pártelnöke

Azok közül azonban, akik hajlandóak voltak megnevezni favoritjukat, a legtöbben, egész pontosan 144-en azt válaszolták, hogy Friedrich Merzetlátnák szívesen a pártelnöki székben.

Őt követi Angela Merkel legfőbb bizalmasa, a mini-Merkelnek is csúfolt Annegret Kramp-Karrenbauer 96 előzetes vokssal, majd a jelenlegi egészségügyi miniszter, Jens Spahn zárja a sort 29 támogatóval.

Merkel számára a jelenlegi spontán felmérés eredménye riasztó lehet, hiszen Merz korábban azért távolodott el a politikától, mert sok kérdésben ellenkező véleményen voltak a Muttival. Ha valóban Friedrich Merzet választaná meg pénteken a CDU kongresszusa elnöknek, akkor Angela Merkel azon terve is veszélybe kerülhet, miszerint szeretné kitölteni kancellári mandátumát 2021-ig.

Merz ugyanis biztosan minden lehetőséget megragadna, hogy Merkelt mihamarabb megbuktassa, és új választásokat írjanak ki Németországban, ahol már ő lehetne a CDU kancellárjelöltje.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

„Európa csak a kifogásokat keresi” – megszólalt az ausztrál modell tervezője

Edit

Többen életüket vesztették egy szibériai helikopter-szerencsétlenségben

Géza

Moszkva hadászati bombázókat vezényelt a Krímbe

Géza