Image default
Belföldi hírek

Egy kormányablakban tartott flashmobot egy szakszervezeti tag – Ez történt vele a köztisztviselők sztrájkja alatt

Országszerte 7500 köztisztviselő vesz részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett csütörtöki sztrájkban – közölte az érdekképviselet elnöke, a főváros XV. kerületének önkormányzatánál elindítva a munkabeszüntetést.

Boros Péterné az önkormányzati hivatal apparátusi értekezletén kiemelte: egy társadalom működésének fontos eleme, ha az ország hajtóerejét jelentő dolgozók élnek demokratikus jogaikkal. Hozzátette: fel kívánják hívni a kormányzat figyelmét arra a tarthatatlan helyzetre, hogy 11 éve nem emelkedett a köztisztviselői illetményalap.

Állománygyűléssel indul az önkormányzati dolgozók sztrájkja Rákospalotán. Élőben a Mércén! Percről perce közvetítésünket itt olvashatjátok: https://merce.hu/2019/03/14/sztrajkolnak-a-kozszolgalati-dolgozok-es-a-tanarok-percrol-percre-a-mercen/

Közzétette: Mérce – 2019. március 14., csütörtök

 

Sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók, Boros Péterné szakszervezeti vezető tart sajtótájékoztatót. Élőben a Mércén! Percről percre cikkünk itt olvasható a sztrájkról: https://merce.hu/2019/03/14/sztrajkolnak-a-kozszolgalati-dolgozok-es-a-tanarok-percrol-percre-a-mercen/

Közzétette: Mérce – 2019. március 14., csütörtök

szakszervezeti vezető emlékeztetett: az elmúlt időszakban állami forrásból nem, csak a gazdagabb, vagyis nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatok által a szolidaritási alapba befizetett források nyomán emelkedhetett a köztisztviselők jövedelme. „Mára eljutottunk oda, hogy az önkormányzatok egymást finanszírozzák” – figyelmeztetett Boros Péterné, hozzáfűzve: ezen a helyzeten csak a munkavállalók szervezett fellépése, vagyis a szakszervezeti összefogás változtathat.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az értekezleten azt hangsúlyozta, hogy össze kell fogniuk a közszférában és a versenyszférában működő szakszervezeteknek, mert ha nem így tesznek, „leszalámizzák” a munkavállalókat.

Úgy vélte, Nyugat-Európában a szakszervezeti küzdelem, az érdekkonfliktusok felvállalása vezetett a jóléthez. Nincs az a jóságos tulajdonos vagy kormány, amelyik magától pluszjogokat biztosít a munkavállalóknak – fogalmazott.

Mint mondta, a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek Magyarországon is elegük lett a folyamatos hátrálásból, mára elmentek a falig, és ennek nyomán bontakoztak ki az elmúlt időszakban az utcai megmozdulások és a munkahelyi sztrájkok. Továbbá megjelent egy új eszköz, a szolidaritási sztrájk is, ami új szakaszt jelent a munkavállalói jogok érvényesítéséért folyó közdelemben – mondta Kordás László.

Az értekezleten Lamperth Mónika, a XV. kerületi önkormányzat jegyzője ismertetette, hogy a munkáltató és a tisztviselők megállapodása alapján a halaszthatatlan ügyeket – mint például a haláleset bejelentése, előre egyeztetett házasságkötés és helyszíni szemle, váratlan településüzemeltetési feladat – a sztrájk idején is intézik.

Flashmob a kormányablakban

A szakszervezeti vezetők, tagok az ország több helyszínéről számoltak be a közösségi oldalakon a sztrájk menetéről, közülük Utasi Tamás Kaposváron egyszemélyes flashmobot is tartott: bement egy kormányablakhoz, ahol megpróbálta felolvasni a követeléseit. Mindezt élőben közvetítette a Facebookon.

A videón látszik és hallatszik is, hogy az iroda vezetője elképesztő profin kezelte a helyzetet, s végül senkit nem ért sérelem, elképesztően kulturáltan zajlott az egész, és még a szakszervezeti aktivista is belátta, hogy nem lenne ildomos a saját kollégáit a 15-i ünnepnap előtti nagy hajtásban zavarnia. Viszont a követeléseket az élő közvetítésben így is felolvasta, úgyhogy mindenki számára kiderülhetett, hogy a közszolgálatis szakszervezetek vissza akarják kapni a dolgozóktól elvett évi öt nap szabadságot, az ebédidőt, emellett számos más, eddig meglévő dolgot szeretnének visszaállítani:

Közzétette: Utasi Tamás – 2019. március 14., csütörtök

 

Forrás: Blikk.hu  /(MTI, Blikk)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Hasonló hírek

A Fidesz jelöltjét választották meg polgármesternek Száron

Géza

Orbán Viktor Miniszterelnökünk: Csak erős és öntudatos nemzetek állhatnak meg a birodalmi fenyegetésekkel szemben! Oszd meg!

Géza

Az illegális migráció Magyarországot érintő főbb útvonalai, 2015

info