Hirmagazin.eu
Külföld

Egy kiszivárogtatás nyomán nőtt a Kína-USA háború veszélye

Az Egyesült Államok titokban legalább tíz éve segít felkészíteni a tajvani hadsereget egy esetleges kínai offenzívára, amit a fegyverszállításokba csomagolnak be.

Egy szakértő szerint rutinszerű együttműködésről van szó, ám épp ez az, amit Pekingben nem díjaznak.

az Egyesült Államok védelmi minisztériuma sok éve különleges alakulatokat küld Tajvanra, hogy segítsen felkészülni a szigetországnak egy esetleges kínai katonai támadásra – írja a Financial Times. Az ügyhöz közelálló források szerint rotációs rendszerben érkeznek a kiképzők, akik egy-egy turnusban nem töltenek hosszú időt az országban. A kapcsolatot úgy álcázzák, hogy összekötik a tajvani fegyvervásárlásokkal, amelyek keretében Tajpej egyebek mellett F-16-os harci repülőgépeket szerzett be az USA-tól.

Még több külföldi hír

Az egyik forrás szerint az egymást váltó speciális csapatok legalább egy évtizede megfordulnak Tajvanon, és mind a haditengerészeti, mind a szárazföldi katonai egységek kiképzésében részt vesznek. Egy további forrás szerint az együttműködés célja, hogy megerősítse a szigetország hadseregét, érzékelve, hogy Kína egyre fenyegetőbben lép fel Tajvannal szemben. A leleplezés, amelyet először a Wall Street Journal tett közzé, olyan időszakban kerül nyilvánosságra, amikor nő a két fél közti feszültség. Kínai harci repülőgépek rekord számú esetben hatoltak be Tajvan „légvédelmi azonosítási zónájába”.

A Pentagon nem kommentálta a hírt, csak annyit közöltek, hogy az USA támogatása Tajvannak összhangban van azzal a fenyegetéssel, amelyet Kína jelent a szigetországra. A két ország a Taiwan Relations Act törvényes keretei között működik együtt a védelmi területen. Heino Klinck Kína- és Tajvan-szakértő, aki a Trump-adminisztráció idején a védelmi tárca Ázsiáért felelős vezető tisztviselője volt, rutinszerűnek, átlagosnak minősíti a felek kapcsolatát. Elmondása szerint USA-nak és Tajvannak erőteljes, hosszú távú nem hivatalos katonai kapcsolatai vannak, ami magában foglalja a katonai képzést is.

Még több külföldi hír

Irgum-burgom lesz

A Biden-adminisztráció többször figyelmeztette Pekinget, hogy Washington és Tajpej kapcsolatai sziklaszilárdak, ezért nem kéne megkockáztatni egy kínai katonai akciót Tajvannal szemben. A kínai hadsereg tengeri és légi aktivitásának növekedése a sziget körül aggasztja az amerikaiakat, Tajvan védelmi minisztere a napokban azt állította, hogy Kína 2025-re felkészülhet országa lerohanására. Ez volt az első figyelmeztetés, amely reális lehetőségként említett egy háborút.

Peking évtizedeken át a tajvani kérdés békés megoldását kereste, ám úgy tűnik, hogy letérnek erről az útról – mondja Ivan Kanapathy, Kína-szakértő kutató, aki szintén szolgált a Trump-adminisztrációban. A hivatalos pekingi álláspont szerint Tajvan Kína része, amit a nemzetközi közösség tudomásul vett, de az erőszakos egyesítés már nyilvánvalóan más kérdés lenne.

Viszontmorgás is lesz

Bonnie Glase, a German Marshall Fund Kína-szakértője szerint az utóbbi időszak fejleményei nem meglepőek, miután a közösségi médiában a Trump-érában megjelentek posztok, amelyeken látható, amint az amerikai különleges erők kiképzik a tajvani katonákat. A mostani újabb leleplezés vélhetően tovább növeli majd a részt vevő felek közötti feszültséget.

Még több külföldi hír

E tények nyilvánosságra kerülése válaszreakcióra kényszeríti Kínát, így a feszültség nőni fog. Látva milyen erővel láttak neki a kardcsörtetésnek az elmúlt napokban, attól kell tartanunk, hogy úgy gondolják, erősebb jelzéssel kell kifejezniük a nemtetszésüket – mondja a szakértő. – Jöhet egy a helyzetet még jobban elmérgesítő húzás, ha nem elégszenek meg a kisebb katonai erődemonstrációkkal Tajvan körül.

napi

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

És akkor a drón kamerájához kapcsolódó kijelzőn felbukkant több ezer volt szovjet harckocsi és repülő – Hihetetlen légifelvételek a világ végéről

Géza

Orbán Viktor kedden felszólal az Európai Parlamentben a menekültügyben kirobbant vitában

info

Bitcoin farmot épít egy orosz olajvállalat Szibériában – részletek

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------