Hirmagazin.eu
Főoldal » Egy emberként gyűlöli a világ a Macskák legújabb feldolgozását – videók
Média és szórakozás

Egy emberként gyűlöli a világ a Macskák legújabb feldolgozását – videók

Amikor a macskák dalra fakadnak..

Eljött a varázslatos éjszaka, amikor az idős, tiszteletre méltó kandúr, Old Csendbelenn kiválasztja az arra legérdemesebb macskát, amely újjászületik egy másik életre. Hogy az lehessen, amiről mindig is álmodott. A Macskák című musical világszerte felborzolta a kedélyeket.

Nagy várakozás előzte meg Andrey Lloyd Webber musicaljének filmváltozatát. Meglepő módon, majdnem negyven esztendő kellett ahhoz, hogy a világhírű darab a mozivásznon is életre keljen. A musicalt, mely T.S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusából született, 1981-ben mutatták be Londonban, elképesztő sikerrel. Huszonegy év alatt csaknem kilencezer előadás ment le. Két évre később volt a magyarországi premier a Madách Színházban, az előadást itt és vidéken, sőt Olaszországban eddig több mint 1400 alkalommal játszották, a három felújítással együtt 250 színész bújt macskabőrbe. A darabot 19 nyelvre fordították le, több mint 50 országában mutatták be, és világszerte 81 millióan látták.

Kedvcsinálónak itt a mozielőzetes:

Minden adva volt tehát a sikerhez: a világ legnépszerűbb, rengeteg díjjal elhalmozott musicalje, A király beszéde Oscar-díjas rendezője, Tom Hooper, az úttörő koreográfus Wayne McGregor , sztárok sora Taylor Swifttel, Judi Dench-csel, Ian McKellennel és Idris Elbával az élen, nem beszélve Jennifer Hudsonról, aki Grizabellaként a Macskák legismertebb örök­zöldjét, az Éjfél című dalt énekli. A mester és Swift jóvoltából még új dal (Beautiful Ghosts) is született a produkció tiszteletére. Ráadásul az Avatarból ismert számítógépes technológia volt a filmesek segítségére abban, hogy macskaszerűvé varázsolják a szereplőket.

Táncoslábú cicók (Fotó: UIP-DunaFilm)

A szereplők amúgy speciális „macskatréningen” vettek részt a felkészülés során. „Érdekes élmény, ha az ember egész nap macska – mondja Taylor Swift, aki Bombalurinát alakítja. – Pantomimművészek tanítottak minket, hogyan kell macskaként viselkedni. Gyakoroltuk a mozgást, a fura fintorokat.” A kiváló színésznek, Ian McKellennek gondjai voltak Gusz, a színházi macska életre keltésével. „Kerestem a belső macskámat. Egy ponton oda jutottam, hogy ha macskaeledelt eszem, akkor talán előbújik belőlem a kanapétigris. Mivel a macskakajának jó szaga van, azt hittem, ízletes is. Tévedtem” – mondta a színész.

Taylor Swift Bombalurinát alakítja a filmváltozatban (Fotó: UIP-DunaFilm)

Az előzetesekben digitális macskabőrben parádézó szereplők meghökkentő jelenése azonban igencsak megosztotta az internet közönségét, finoman fogalmazva, nem nyerte el mindenki tetszését. „Meglepődtem, hogy a reakció milyen gyors és heves volt – mondta Tom Hooper rendező az Empire magazinnak. – Márciusban fejeztük be a forgatást, és a számítógépes animáció még korai stádiumban volt, amikor kijött az első előzetes. Azóta sokat fejlődtünk. Nem voltam felkészülve arra, hogy ennyire viharos visszajelzéseket kapunk. Eléggé szórakoztatónak találtam. A Macskák filmváltozata volt az első számú téma az interneten, legalábbis pár óra erejéig.” Ezek után rohamtempóban újratervezték, finomították a figurákat, több mint száz szakember dolgozott rajtuk a bemutatóig.

Látványos musical született (Fotó: UIP-DunaFilm)

Még néhány szót a macskákról. Hízelgő természete miatt a nőiességet szimbolizálja, de éjszaka is látó ragadozó lévén annak is elsősorban a démonikus természetét. Japánban baljós állatnak tarják, míg a buddhista legenda szerint Buddha halálakor csupán a kígyó és a macska nem hatódott meg. Megkövesedett fosszíliák tanúsága szerint a macska őse mintegy negyvenmillió évvel ezelőtt élt. És mintegy háromezerötszáz évvel ezelőtt, az ősi Egyiptomban, önszántából szegődött az ember mellé. Ám a kutyától eltérően mindig is független, önálló egyéniség maradt, az embert nem fogadja el „falkavezérként”. Akkoriban Básztet képében a termékenység istennőjeként tisztelték, és fáraónak kijáró tisztelettel mumifikálták tetemét.

A tükörjelenet a Garfield 2-ből:

https://youtu.be/1u0rQ7J3oS4

Napjainkban a macska az egyik kedvenc háziállatunkká vált – a becslések szerint csak az Egyesült Államokban ötvenötmillió különböző fajtájú macska él –, mindennapi életünk szerves részévé, a különböző művészetek, a giccsipar és a reklámszakma ihlető forrásává, a filmesek kedvencévé. Se szeri, se száma a mozicicóknak, rajzfilmek főszereplőiként (Tom és Jerry, Turpi úrfi, Macskarisztokraták, Macskafogó) vagy éppen élőben hódítanak (A világ leggazdagabb macskája, Fránya macska, Macska az űrből) netán a kettő kombinációjában (Macska – Le a kalappal!, Garfield, Kutyák és macskák)

blikk, Szilágyi G. Gábor, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Minden idők legnézettebb előzetese! Te láttad már?

Mazsi

Vírus terjed a Facebookon, erre innkább ne kattints rá a hírfolyamodban

Mazsi

Visszatér az Irigy Hónaljmirigybe Ambrus Zoltán!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------