Hirmagazin.eu
Főoldal » Egy eddig még megmagyarázhatatlan jelenség aggasztja a NASA-t – videó
Csillagászat, űrkutatás

Egy eddig még megmagyarázhatatlan jelenség aggasztja a NASA-t – videó

A hivatal kutatói egyre nagyobb aggodalommal figyelik a földi mágneses mező változásait. A kozmikus sugárzástól védő pajzs ugyanis nagy területen gyengül. Hogy miért, annak okát még keresik a szakemberek.

A Dél-Amerikától egészen Afrika délnyugati részéig terjedő Dél-atlanti anomália már évek óta foglalkoztatja a tudományos élet képviselőit. Ez egy nagy kiterjedésű „folt”, ahol a mágneses mező különösen gyenge.

A jelenség a földi életre nincs hatással, a műholdakra és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) viszont már annál nagyobb veszélyt jelent, a folton keresztülhaladó űreszközök ugyanis jobban ki vannak téve a kozmikus sugárzásnak – idézi az Origo a Science Alert tudományos portlál cikkét. A Napból érkező töltött részecskék ugyanis károsítják a műholdak rendszereit, ami kezdetben nem tűnt komolynak, idővel azonban

megvan a veszélye a súlyosabb meghibásodásoknak, adatvesztéseknek is.

A NASA szakértője, Terry Sabaka geofizikus szerint a földi mágneses mező egy komplex képződmény, amit elsősorban a Föld mélyén található olvadt vas áramlása generál.

Erre a mozgásra ugyanakkor több tényező is hatással van: az egyik az afrikai kontinens alatt, a külső mag és a földköpeny között húzódó sűrű kőzetréteg, ami az áramlás zavarásával hozza létre Dél-atlanti anomáliát. Viszonylag friss megfigyelés, hogy

a folt lassan északnyugati irányba mozdul el, és kettéválni látszik.

Hogy ez miként befolyásolja a Dél-atlanti Anomália jövőjét, nem tudni. 11 millió évvel ezelőtt egy mostanihoz hasonló anomália már okozott zavart a mágneses mezőben, ezért több kutató is úgy véli,

a jelenség nem a mágneses pólusváltás előfutára lehet.
Nyitókép: NASA/YouTube
origo, infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Így robbant föl ismét egy több millió dolláros SpaceX rakéta – VIDEÓ

Mazsi

Égi tűzijáték jelzi galaxisok összeolvadását

Edit

Magyar asztrofotós fényképe A nap képe a NASA-nál

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------