Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Egy csapat bátor nőtől rettegnek az orvvadászok Afrikában – a Fekete Mamba tagjait hősként ünneplik

Lőfegyvert sem használnak, mégis jelentősen visszaszorították az illegális vadászatot.

Elsősorban nőkből álló különítmény harcol évek óta az orvvadászokkal Dél-Afrikában. A Fekete Mamba nevű egység tagjait az emberek hősként tisztelik.

Nem is csoda: ezek a bátor nők lőfegyverek nélkül állnak a gyakran a legmodernebb technikával és a legújabb fegyverekkel felszerelt illegális vadászokkal szemben, akik sokszor helikopterekről lövik ki az egyre fogyó, védett állatokat.

“Célom a természet védelme, és az, hogy biztosítsam a gyermekeim és a jövő generációi számára, hogy a való életben is láthassanak orrszarvút és más vadállatokat, ne csak képeken”

– mondja a 33 éves Collet Ngobeni, a csapat tagja.

A nőkből álló csoportot, a Fekete Mambákat Craig Spencer, a Krüger parkhoz tartozó Nyugat-Olifants régió ökológusa és a Balule természetvédelmi magánpark főgondnoka alapította.

Talán kevesen tudják, de Afrikában él a Föld orrszarvú-állományának körülbelül 80 százaléka, és

2017-ben 1028 állatot gyilkoltak le az orvvadászok.

A The Guardian pár éve arról számolt be, hogy a legtöbb illegális vadászatot a Kruger Nemzeti Parkban tartják, és ezen a területen a kormány még a hadsereget is mozgósította. Az orrszarvútülök a feketepiacon keresett termék, a világon több helyen – tévesen – afrodiziákumnak tartják, illetve különleges kések és tőrök markolatához használják alapanyagként, és horribilis összegeket fizetnek a tülkökért.A védelem egyik módja Afrikában az, hogy lefűrészelik és összegyűjtik az orrszarvúak tülkeit, ám ez csak átmeneti megoldás, mivel ezek újranőnek.

A Fekete Mamba tagjai úgy vélik, golyó helyett mással kell harcolniuk, és a céljuk nem az, hogy megöljék az orvvadászokat, hanem az, hogy megvédjék az állatokat. Az idejük – 8 órás “műszak a rekkenő hőségben” nagy részét kint töltik, terepen, figyelnek, keresik az orvvadászok táborainak nyomait, felszedik a csapdákat stb., és adóvevőn szólnak egymásnak, ha illegális vadászokkal találkoznak.

A nők elsajátították a különféle önvédelmi technikákat, hogy képesek legyenek megvédeni magukat, és tanultak elsősegélynyújtást is. Éjszaka autóval járnak, nappal gyalog.

Az orvvadászok egyébként nem csak a rinocéroszokat pusztítják, hanem többek közt az oroszlánokat, az elefántokat és a bivalyokat is. És a Fekete Mamba tagjainak nem csupán velük kell megküzdeniük: az is kihívás elé állítja őket, amikor vadállattal kerülnek szembe a vadonban. De Collet Ngobeni azt mondja, ennek ellenére szereti a munkáját, mert a természetben lehet és megfigyelheti az állatokat.

A különítmény feladatának tekinti a lakosság felvilágosítását is, és külön projektet indítottak a gyerekek tájékoztatásához is. A Black Mamba Bush Babie programban 12-15 éves tinik vesznek részt, az aktivista csoport tagjai megtanítják nekik az állatok viselkedését, és arra is megtanítják őket, hogyan lehet védelmezni az állatokat. Iskolai szünetben elviszik őket túrára a vadonba, hogy láthassák azokat az állatokat, amelyekről az órákon tanulnak.

A Fekete Mamba tagjai közül többen is édesanyák és kenyérkeresők a családban. Tevékenységük azért is fontos a közösségük számára, mert a férfiak uralta közegben példát mutatnak és mintát adnak a lányok számára. Afrikában ugyanis sok helyen elvárják, hogy a nők maradjanak otthon, és elégedjenek meg a hagyományos szereppel.

A csapat egyik tagja, a 25 éves Leithah Mkhabela szerint ők viszont olyanok, mint a dzsungel királynői, és ez a fajta munka erősebbé teszi őket.

A lány azt is elmesélte hogy először kinevették őket a férfiak. De az eredményeik – az illegális vadászatot jelentős mértékben visszaszorították – a “hitetleneket” is meggyőzték.

Ezek nők most azt szeretnék, hogy minél többen lehessenek.

Forrás: The Guardian, CN TravelerNatGeo

Hasonló hírek

Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek

Mazsi

December elején az ónos eső miatt példátlan pusztulás következett be a Pilisben.

info

A folyékony arany – Videó

Edit