Hirmagazin.eu
Főoldal » Egészségkárosodáson alapuló ellátások a tb-rendszerben
Életmód hírek

Egészségkárosodáson alapuló ellátások a tb-rendszerben

Már hetedik éve, hogy az egészségkárosodást szenvedett személyek részére rokkantsági nyugellátás megállapítására nincs lehetőség.

Kép: MTI, MaCsGyOE

A rokkantsági ellátórendszer 2012-ben történt módosítását követően viszont úgynevezett megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás állapítható meg, melyek ugyan nem minősülnek saját jogú nyugellátásnak, azonban sok esetben osztják annak sorsát, például évente a nyugdíjakkal hasonló mértékű emelésekkel növekednek.

Az új ellátórendszerben megállapítható ellátásokra való jogosultsági feltételeket a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) tartalmazza.

Az ellátásokra való jogosultság tekintetében négy különböző feltétel különül el, melyek együttes fennállása eredményezheti a rehabilitációs, rokkantsági ellátás megállapítását:

Rokkantság. Kép: Hirmagazin.eu
Rokkantság. Kép: Hirmagazin.eu

Az első feltétel, hogy az érintett személy megváltozott munkaképességűnek minősüljön.

Megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a 15. életévét betöltött személyt, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű. A 60 százalékos egészségi állapot az egészségkárosodás mértékének jelenlegi meghatározása szerint azt jelenti, hogy az érintett személy egészségkárosodásának mértéke legalább 40 százalékos.

Azon tényt, hogy az adott személynek milyen mértékű az egészségi állapota, illetve megváltozott munkaképességű személynek minősül-e, úgynevezett komplex minősítés alapján a rehabilitációs hatóság állapítja meg. Az orvosi, foglalkoztatáspolitikai és szociális szempontokon alapuló komplex minősítés során, az egészségi állapottól függően hat minősítési kategória különíthető el.

Forrás: adozona.hu

Hasonló hírek

Kánikula – 14 legjobban idegesítő dolog

Edit

Tízgyermekes szülőket díjaz a Mi Hazánk

Géza

Miért nem alszanak jól a nők?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------