Főoldal » Egészségkárosodáson alapuló ellátások a tb-rendszerben
Életmód hírek

Egészségkárosodáson alapuló ellátások a tb-rendszerben

Már hetedik éve, hogy az egészségkárosodást szenvedett személyek részére rokkantsági nyugellátás megállapítására nincs lehetőség.

Kép: MTI, MaCsGyOE

A rokkantsági ellátórendszer 2012-ben történt módosítását követően viszont úgynevezett megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás állapítható meg, melyek ugyan nem minősülnek saját jogú nyugellátásnak, azonban sok esetben osztják annak sorsát, például évente a nyugdíjakkal hasonló mértékű emelésekkel növekednek.

Az új ellátórendszerben megállapítható ellátásokra való jogosultsági feltételeket a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) tartalmazza.

Az ellátásokra való jogosultság tekintetében négy különböző feltétel különül el, melyek együttes fennállása eredményezheti a rehabilitációs, rokkantsági ellátás megállapítását:

Rokkantság. Kép: Hirmagazin.eu
Rokkantság. Kép: Hirmagazin.eu

Az első feltétel, hogy az érintett személy megváltozott munkaképességűnek minősüljön.

Megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a 15. életévét betöltött személyt, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű. A 60 százalékos egészségi állapot az egészségkárosodás mértékének jelenlegi meghatározása szerint azt jelenti, hogy az érintett személy egészségkárosodásának mértéke legalább 40 százalékos.

Azon tényt, hogy az adott személynek milyen mértékű az egészségi állapota, illetve megváltozott munkaképességű személynek minősül-e, úgynevezett komplex minősítés alapján a rehabilitációs hatóság állapítja meg. Az orvosi, foglalkoztatáspolitikai és szociális szempontokon alapuló komplex minősítés során, az egészségi állapottól függően hat minősítési kategória különíthető el.

Forrás: adozona.hu

Hasonló hírek

Sejtelme sem volt, édesanyja hová tűnik el minden szenteste, ám halála után levél érkezett

Mazsi

A nem kívánatos tetoválás eltüntetése

info

EZ A HÉT DOLOG TESZ GYÖNYÖRŰVÉ EGY NŐT – ERRE A SMINK NEM KÉPES!

Mazsi