Hirmagazin.eu
Főoldal » Egész Európában nem volt akkora áremelkedés, mint Magyarországon
Gazdaság

Egész Európában nem volt akkora áremelkedés, mint Magyarországon

A KSH és az Eurostat közzétette a legújabb adatokat.

Fotó: Bálint Porneczi/Bloomberg via Getty Images

Egész Európában nem volt akkora áremelkedés, mint Magyarországon

A júniusi 2,9%-ról júliusra váratlanul nagyot ugrott az infláció itthon. A KSH és az Eurostat legújabb adatai alapján sehol a környéken nem drágult annyira az élet, mint a magyaroknál. Mit jelent ez a gyakorlatban, mely termékek és szolgáltatások ára emelkedett ennyire? Milyen tendencia látható az EU többi országában?

Mindenkit meglepett a múlt héten, hogy a júniusi 2,9%-ról 3,8%-ra ugrott az infláció Magyarországon. Az elemzők előzetesen 3,2-3,3%-os értékre számítottak, vagyis a tényadat jelentősen felülmúlta a prognózisokat, ekkora ugrást senki nem várt.

inflacio2

Szerdán az Eurostat is közzétette a harmonizált fogyasztói árindex júliusi statisztikáját. Ez minimálisan, néhány tized százalékponttal eltérhet a tagállamok inflációs adatától, azonban ezek összehasonlítható statisztikák. Magyarországon az Eurostat módszertana szerint 3,9%-os volt az áremelkedés tavaly júliushoz képest,

ENNÉL NAGYOBB DRÁGULÁST EURÓPÁBAN SEHOL NEM MÉRTEK, CSAK A LENGYEL ÉS A CSEH ADAT KÖZELÍTETTE MEG, UTÁNA KOMOLYABB SZAKADÉK JÖTT.

Persze nem rendkívüli az Európa-bajnok magyar infláció, már júniusban is dobogós volt a 2,9 százalékos drágulás a lengyelek és a csehek mögött. Júliusban annyi történt, hogy még őket is megelőztük. Ebből már sejthető, hogy a hó/hó alapú inflációban is kiemelkedett a mezőnyből Magyarország.

AZ EUROSTAT ADATAI SZERINT JÚNIUSHOZ KÉPEST 1,2 SZÁZALÉKOS VOLT A DRÁGULÁS ITTHON, AHOGY LÁTSZIK EZZEL MAGASAN VERTÜK A TELJES EURÓPAI MEZŐNYT.

Alapvetően egyébként az európai inflációt ritkán látható kettősség jellemezte, hiszen néhány országban az élelmiszerek áremelkedése dominált, ennek köszönhetően emelkedett az árindex, máshol viszont erősebb volt a válság dezinflációs hatása, a kereslet visszaesése miatt csökkentek az árak.

De minek az ára szállt el nálunk ennyire?

Az már a KSH adataiból sejthető volt, mivel lógott ki ennyire az európai mezőnyből a magyar infláció:

  • Egy hónap alatt az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök – a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett – 3,3%-kal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.
  • A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, ami a termékcsoport árának 1,4%-os növekedését eredményezte.
  • A szolgáltatások 1,4%-kal drágultak, ezen belül – a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése hatására – az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 31,1, az üdülési szolgáltatásoké pedig 7,6%-kal magasabb lett.
  • A járműüzemanyagok az olajárak és a jövedéki adó emelkedésének hatására 8,1%-kal többe kerültek.

Utóbbi tétel kapcsán érdemes kiemelni, hogy az üzemanyagok esetében ez volt zsinórban a második hónap, amikor jelentős áremelkedést mért a statisztikai hivatal. A júniusi 9,3 százalékos drágulást azonban még egyedül az olajárak számlájára írta a KSH, ami pedig minden országban hasonló mértékben jelenik meg.

Vagyis a júliusi nagy havi drágulás az üzemanyagoknak, azon belül is a jövedéki adó emelésének volt köszönhető. Ezt pedig egy sajátos magyar szabály okozza, mely szerint tartósan 50 dollár alatti hordónkénti olajár esetén automatikusan emelkedik az adóteher.

A magyar kormány ugyanis 4 éve hozott egy olyan szabályt, ami alapján, ha a Brent típusú kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin jövedéki adójának mértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal emelkedik, amivel a benzinnél az adómérték literenként 125 forintra, a gázolajnál pedig 120,35 forintra nő.

A júniusi 343 forintos átlagos benzinárhoz képest csak a jövedéki adó emelése közel 1,5%-os drágulást indokolt, míg a gázolajnál ez 2,8 százalékos áremelkedést okozott egyetlen hónap alatt.

Ez ráadásul egy magyar-specifikus tényező, hiszen a jövedéki adó hasonló emelése nem minden országban történik hasonló képlet alapján, vagyis jó eséllyel

EZ OKOZHATTA A MAGYAR INFLÁCIÓ KIEMELKEDŐ UGRÁSÁT.

Címlapkép: Fejér Megyei TESZÖV

portfolio

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Jó hír azoknak, akik tankolnak! Olcsóbban tankolunk ma 00,00 órától!

Géza

A vállalkozások negyede kerülhet a megbízható adózó kategóriába

Edit

Emelkedik a gyed, jön a gyod, tovább nőnek a bérek! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------