Hirmagazin.eu
Főoldal » Dunai hajótragédia: az ukrán kapitány újabb hiányosságai derültek ki
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Dunai hajótragédia: az ukrán kapitány újabb hiányosságai derültek ki

Az ukrán hajóskapitány szerdán újra előzetes letartóztatásba került és további részletek is kiderültek a tragédiáról.

Nagyjából ezerre tehető azoknak a képfájloknak a száma, amit Jurij C. törölt a telefonjáról. A Motorola típusú készüléket egyébként nem használta telefonálásra a baleset idején. A kapitányt tegnap egy hónapra előzetesbe helyezték.

Fotó: Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

Fotó: MTI

Bilincsben, vezetőszáron vezették elő a Fővárosi Törvényszékre Jurij. C.-t, ahol többórás tanácskozás után döntöttek arról, hogy előzetesbe kerül, és még óvadék ellenében sem szabadulhat. A kapitány megtörten, kezében két szatyorral érkezett, sokat fogyott, láthatóan nagyon megviselték az elmúlt hetek eseményei.

Ügyében perdöntő lehet, hogy kivel és mit beszélt a baleset előtt és után a mobilján, ám a lefoglalt készüléke szerint nem hívott senkit, csupán a Viber alkalmazáson fellelhető mintegy ezer képet törölte ki gyorsan. Mindez azt feltételezi, hogy volt még legalább egy telefonja, mert miután letarolta a Hableányt, megkérdezte a mögötte haladó Viking Idun kapitányát, hogy mit lát a Viking Sigyn fara mögötti vízterületen. A szemtanúk szerint a balesetről a rémült utasok angolul tájékoztatták Jurij C.-t, ám ebből a kapitány egy szót sem értett. Végül gesztikulációkból szűrte le, hogy tragédia történhetett. Mindez azért fontos, mert a kapitány azt mondta: németül és angolul be­szél, de ezek után az angoltudása erősen kérdéses.

A baleset után Jurij C. személyesen minden apró részletet közölt a kapitányok magyar főnökével. A tanúvallomásban az szerepel, hogy a Sigyn kapitánya látta, ahogy jobb oldalon elhalad mellette a körülbelül 6 kilométeres sebességgel haladó Hableány turistahajó. A Viking ekkor 1-2 kilométeres sebességgel haladt, hogy az utasok fényképezni tudják az Országházat. Ezek után hirtelen 14 kilométeres sebességre kapcsolt a kapitány, és pár perc alatt beérte a lassabban haladó kishajót.

“A budapesti idén már a második balesete volt a kapitánynak, áprilisban egy, az antwerpeni kikötőből kihajózó tanker oldalát tépte fel a Viking Idun. Ezen volt akkor másodkapitány Jurij C. Meggyanúsították, ám a nyomozás során mind az Idun kapitánya, mind Jurij C. tagadta, hogy a balesetkor ő vezette volna a hajót. Még az is elképzelhető, hogy a legalább 100 milliós kárral járó antwerpeni ütközés idején senki sem volt a kormány­állásnál” – mondta Sógor Zsolt a Borsnak. Az ügyvéd a Panoráma Deck Kft. képviselőjeként cáfolta, hogy a Hableány alkalmatlan lett volna a hajózásra. Az Index azt írta: a turistahajón két matróznak kellett volna lennie a kapitányon kívül, és radar sem volt rajta.

“Nem is értem ezt a kijelentést. Akkor kell több matróznak jelen lennie, ha több mint 60 utassal közlekedik a hajó. Emellett pedig akkor, ha bármilyen rendezvény vagy búcsúztató zajlik rajta” – mondja az ügyvéd.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Mi van itt? Rengeteg macskát kínoznak meg országszerte

Géza

Csúnya baleset: salétromsav folyt az úttestre Siklósnál

Géza

Tetemes mennyiségű dohányárut foglalt le a NAV

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------