Hirmagazin.eu
Főoldal » Drogtanácsok Zacher Gábortól: „Nem azért megyek fesztiválra, hogy összeokádva egy fa alatt feküdjek”
Életmód hírek

Drogtanácsok Zacher Gábortól: „Nem azért megyek fesztiválra, hogy összeokádva egy fa alatt feküdjek”

Mennyit érdemes inni egy fesztiválon? Melyik droggal ne üsd ki magad semmiképp a Soundon? Zacher Gábor adott drogprevenciós tanácsokat a Noizznak.

Már javában tart a fesztiválszezon, ilyenkor pedig előfordul, hogy előre eltervezetten vagy a hangulat hevében teljesen rottyra vágja magát az ember. Ez viszont veszélyes is lehet, főleg hogy a fesztiválokon nagyon könnyen kiszáradhatunk a nagy melegben. De vegyük sorban a lehetséges veszélyfaktorokat!

Alkohol

Mivel más, illegális droghoz képest jóval többen fogyasztanak alkoholt, ráadásul Európában a magyarok kiemelkedően sokat isznak, érdemes ezzel kezdeni a sort.

„A legfontosabb, hogy ne igyunk tömény italokat, mert az gyilkos. A második szabály, hogy ne legyen harmadik. Ha két sört vagy fröccsöt iszunk meg hat óra alatt, abból semmi gond nem lesz” – mondta el a Noizznak Dr. Zacher Gábor toxikológus, aki szerint érdemes a fesztiválokon is betartani a mértékletesség elvét. Különösen igaz ez kánikulában, hiszen ilyenkor a meleg egyébként is sokat kivesz az emberből, az alkoholnak pedig még vízhajtó hatása is van.Kép: Getty Images Hungary

„Kerüljük a tűző napot, de ha mondjuk rengetegen állnak a koncerten és arra kényszerülünk, hogy mégis a napon legyünk, figyeljünk rá, hogy tartsunk szünetet és igyunk elég vizet. A nagy melegben pedig gondoskodni kell a megfelelő, napi 2,5-3 liternyi vízbevitelről. Ráadásul ha folyamatosan kint vagyunk egy többnapos, egyhetes fesztiválon, könnyedén kimerül az ember, ilyenkor be kell iktatni egy napot, amikor pihenünk, lefürdünk és kialusszuk magunkat” – mondta el Zacher.

Legnépszerűbb drogok

A drogokkal kapcsolatosan az elsődleges tanács nyilvánvalóan az, hogy mellőzük őket. Azonban naiv gondolat lenne azt hinni, hogy a fesztiválokon soha sem fogunk semmilyen tudatmódosítóval vagy annak használóival találkozni. Márpedig a drog- és alkoholfogyasztásban mindig benne van a túlzás esélye – igaz, a veszélyesség mértéke anyagonként eltér.

A legnépszerűbb illegális drog a kannabisz, és bár ezt túladagolni nem lehet, a „túlszívás” azért kellemetlen élmény tud lenni Zacher szerint. A túl sok fű elszívása rendszerint zavartságot, paranoiát és kiszáradást okozhat – így az alkoholhoz hasonlóan, itt is kiemelten fontos a megfelelő vízfogyasztás.

„Azt semmiképp sem ajánlom, hogy egy fesztiválon próbálja ki először” – utalt Zacher arra, hogy egy ilyen szituáció nem épp a legalkalmasabb a fű kipróbálására, főleg hogy ilyenkor rendszerint alkoholt is fogyasztanak a fesztiválozók, a kettő együtt pedig nagyon könnyen hányással végződhet.Kép: Getty Images Hungary

„Keverni nagyon nem jó a dolgokat, ezt mindenki igyekezzen elkerülni, mert nem azért megyek fesztiválra, hogy összeokádva egy fa alatt feküdjek, hanem hogy jól érezzem magam, legyenek emlékeim róla. Így az önmérséklet egy nagyon fontos dolog, főleg, hogy az ember ilyenkor több tízezer forintot is kiad egy jegyre, fesztiválbérletre, ráadásul a kintlét sem a legolcsóbb dolog a világon” – tette hozzá a toxikológus.

Zacher külön felhívta a figyelmet az ecstasy-ra, a rendszerint tabletta formájú drogban ugyanis nem biztos, hogy az van, amire számítunk.

„Az ecstasy esetében az sem biztos, hogy MDMA [ez az ecstasy hatóanyaga – a szerk.] van benne, a színes tabletták simán készülhetnek valamilyen új katinon-származékból is”, ami pedig rendszerint a designer drogokban található meg.

Designer drogok

Sajnos ezek Magyarországon különösen népszerűek és nagyon komoly veszélyt jelentenek a használókra nézve. A klasszikus szerekkel szemben ugyanis ezeket nagyon nehéz beazonosítani, így a szakembereknek is nehéz dolguk van, amikor valaki segítségért fordul hozzájuk.

Kép: Getty Images Hungary

„Ez napjaink legnagyobb problémája, hiszen nagyon sokféle hatóanyag lehet a designer drogokban. Ezek használata olyan, mint az orosz rulett: lehet semmi sincs benne és átvertek, de az is lehet, hogy valami olyan hatóanyag van benne, ami súlyos és akár maradandó egészségkárosodást okoz. Ezek az anyagok gyakran kiütik a használót, és az sem ritka, hogy kifejezetten agresszív, kiszámíthatatlan viselkedést okoznak” – mutatott rá Zacher.

De mit tegyünk, ha rosszul lettünk vagy egy barátunk rosszul lesz?

„Mindenhol van orvosi biztosítás, én azt gondolom, hogy szakemberhez kell fordulni, mert lehetséges, hogy olyan beavatkozásra van szükség, amit csak ők tudnak megadni” – szögezte le Zacher.

noizz

Hasonló hírek

Locsolkodás, hímes tojás – húsvéti népszokások képekben és videóval – archív képek, videó

Géza

Magyar szőlőfajta hódít a világon: mindenki odavan érte

Géza

Három tárgyból is bukásra áll a káromkodó ellenzéki tüntető! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------