17.5 C
Budapest
2024. március. 28. csütörtök
HomeNewspaperDÁN - SprogindlæringDramatisk afslutning på danske ministres EU-forsvar

Dramatisk afslutning på danske ministres EU-forsvar

EU-høring endte i totalt kaos, mundhuggeri og beskyldninger om skandale, da et belgisk parlamentsmedlem kritiserede seancen, hvor Kristian Jensen og Inger Støjberg skulle forklare de danske udlændingestramninger.

understregede det begge to – udenrigsminister Kristian Jensen og integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg.

Den store opmærksomhed omkring de danske udlændingestramninger og omstændighederne omkring ministrenes besøg i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg gjorde situationen så vigtig, at de for at undgå misforståelser ville holde deres oplæg på dansk.

Og det gjorde de så.

Først var det Kristian Jensen. Den danske udenrigsminister indledte med at understrege, at flygtningetilstrømningen mod Europa er så enorm, at den sætter medlemslandene under »et stort pres«.

Læs mere: EU-kilder: Møde er usædvanligt, men…

»Og vi kan ikke løse krisen uden fælles, internationale løsninger,« sagde Jensen og fremhævede, at Danmark på flere parametre ligger i toppen, når det handler om at hjælpe flygtninge – både når de kommer til Danmark og i nærområderne.

»Jeg håber derfor, ingen vil stille spørgsmål ved Danmarks engagement i at hjælpe,« slog han fast, inden han gav ordet til udlændingeminister Inger Støjberg.

Støjberg: De får en fair modtagelse og behandles med respekt

Også hun fremhævede Danmark som værende blandt de lande i verden, der gør mest for at hjælpe flygtninge og blandt de lande, der modtager flest asylansøgere per indbygger.

»Vi sikrer, at de får en fair modtagelse, behandles med respekt og får en passende behandling,« sagde Støjberg om de mennesker, der søger asyl i Danmark, og fortsatte:

»Vi ønsker at hjælpe dem, der ikke kan klare sig selv. Men det er også et grundlæggende princip, at dem, der kan klare sig selv, ikke skal have hjælp af staten. Jeg vil gerne understrege, at dette forhold gælder både for danske borgere og for asylansøgere.«

»Værdier, der har en særlig værdi for asylansøgeren ikke beslaglægges«

Dernæst gik Støjberg over til at fokusere på især to områder af regeringens udlændingestramninger, der ifølge hende har skabt misforståelser og følgelig også problemer.

Det drejer sig om smykkeforslaget og forslaget om at udskyde familiesammenføring, sagde Støjberg, mens hun med fast blik læste op fra det talepapir, hun havde medbragt.

»Jeg vil gerne gøre det helt klart, at værdier, der har en særlig værdi for asylansøgeren ikke beslaglægges. Det gælder blandt andet vielsesringe. Det er derfor en meget uheldig misforståelse, når det siges, at Danmark vil konfiskere vielsesringe og lignende værdier,« sagde udlændingeministeren om det såkaldte smykkeforslag og takkede derefter for muligheden for at forklare sig for Europa-Parlamentet.

Læs mere: »Vi skal lade være med at tegne billedet sortere, end det er«

Udlændingestramningerne, der vedtages i folketingssalen i morgen tirsdag, støttes af 75 procent af Folketinget og det, der svarer til en meget stor del af Europa-Parlamentet, lød det slutteligt fra Støjberg.

Både kritiske og mindre kritiske spørgsmål

Og så var der ellers dømt spørgsmål til de to danske ministre.

Repræsentanten for EU-Kommissionen, der indledte med at kommentere på ministrenes oplæg, var ikke særlig kritisk overfor den danske smykkelovgivning.

Han anerkendte desuden, at Danmark, som både Støjberg og Jensen havde understreget, har gjort meget for at tage imod flygtninge, men konstaterede dog også, at han ikke har læst det danske lovforslag i detaljen.

Læs mere: Kristian Jensen: Danske politikere skyld i blakket dansk ry

Dansk Folkepartis EP-parlamentariker, Anders Vistisen, kaldte det »frygteligt«, at den danske regering skulle forklare sig over for udvalget.

Et svensk europaparlamentsmedlem, Cecilia Wikström, beklagede, at hendes land har indført grænsekontrol og kritiserede det, hun kaldte et »kapløb mod bunden i håb om, at man fremstår så uattraktivt, at flygtningene tager et andet sted hen.«

»Du vil aldrig nogensinde overbevise mig om, at det er forsvarligt at tage værdigenstande fra flygtninge. Vi er den rigeste region på kloden. Hvis vi ikke skal tage ansvar, hvem skal så?« spurgte hun.

Læs mere: Kristian Jensen stod skoleret hos FN: Asylpolitikken er blevet misforstået

Et tysk parlamentsmedlem understreger, at det tre år uden familiesammenføring er meget lang tid og kan være skidt for integrationen. Og Cornelia Ernst fra Die Linke i Tyskland spurgte til, hvordan beslaglæggelsen af værdigenstande præcis skal foregå.

Kristian Jensen afviser: Ikke et kapløb mod bunden

Og så fik de danske ministre ellers ordet igen.

Inger Støjberg understregede, at reglerne for familiesammenføring ikke ændrer sig for personligt forfulgte flygtninge. Kun for cirka 20 procent, der får midlertidig beskyttelsesstatus, vil det ændre sig, sagde hun.

Og hun understregede, at vilkårene for asylansøgere, der eventuelt vil få beslaglagt værdier, ikke adskiller sig fra danske statsborgere på kontanthjælp.

Læs mere: Minister åbner for konventionstjek, men afviser asylstop

Og så slog Støjberg fast, at spørgsmålet om, hvorvidt flygtningenes værdier har affektionsværdi for dem – og derfor ikke kan konfiskeres – bygger på asylansøgernes egne forklaringer. Og at telefoner ikke vil blive konfiskeret.

Kristian Jensen afviste, at Danmark deltager i et »kapløb mod bunden«. Alle lande må finde de løsninger, der er rigtige for dem, siger han.

Skænderi og anarki

Og dermed skulle mødet i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg til at slutte uden de helt store mishagsytringer.

Men sådan skulle det ikke gå.

Den tidligere belgiske udenrigsminister Louis Michel, der nu er er medlem af Europaparlamentet, ville det anderledes.

»Den her debat er helt skandaløs,« tordnede han.

Læs mere: Diplomatiet på overarbejde for at sikre Danmarks omdømme

»Som medlem af europaparlamentet er jeg chokeret over den her debat,« fortsatte han og kritiserede seancen for at være så langt fra en dialog eller debat, som man kunne forestille sig.

Det fik udvalgets næstformand og ordstyrer på dagen, ungarske Kinga Gal, til i ophedede vendinger at forsøge at få Michel til at tie stille og forsøgte eksempelvis at få formanden for Louis Michels gruppe i parlamentet til at få ham til at dæmpe sig.

På den måde afsluttedes et ellers ganske fredeligt og – for de danske ministre – relativt ukritisk møde i parlamentet i anarki. Til stor overraskelse for de tilstedeværende.

http://www.politiko.dk/nyheder/dramatisk-afslutning-paa-danske-ministres-eu-forsvar

Most népszerű

Hasonló hírek

weblap4u banner