Hirmagazin.eu
Főoldal » Drámai jóslat érkezett a gyenge forintról – Megszólaltak az elemzők a történelmi mélypont után
Gazdaság

Drámai jóslat érkezett a gyenge forintról – Megszólaltak az elemzők a történelmi mélypont után

Új történelmi mélypontra zuhant a forint, miután a feltörekvő piaci devizák komoly nyomás alá kerültek az elmúlt hetekben a romló nemzetközi hangulatban.

A forintot a kereskedelmi háború, a Brexit és az olasz válság is nyomasztja, de az MNB monetáris politikája is gyengíti. Elemzőket kérdeztünk arról, hogy merre mehet a forint árfolyama és mit léphet a jegybank a sosem látott árfolyam után.

Egy lebegő árfolyamrendszerben természetes, hogy az árfolyam ingadozik, így az sem rendkívüli, ha 2%-os gyengülés történik. Ami miatt ez most probléma, az az, hogy egy amúgy is gyenge szintről esett az árfolyam, így érte el a rekord gyenge szintet

– mondja Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője. A mostani gyengüléshez több egyedi tényező is hozzájárult: ilyen a kereskedelmi háború, az olasz politikai bizonytalanság, illetve a német gazdaság gyengélkedése.

Drámai jóslat érkezett a gyenge forintról - Megszólaltak az elemzők a történelmi mélypont után
“Ugyanakkor a leértékelődést segíthette az MNB Monetáris Tanácsának keddi közleménye is, melyből az olvasható ki, hogy a monetáris politikában további szigorítás nem várható, a gazdag túlfűtöttségének mérséklését a fiskális politikától és az új állampapírtól várják” – emelte ki Regős Gábor.

Az MNB a keddi kamatdöntése során szinten tartotta a kamatokat, és hangsúlyozta, hogy “az elmúlt hónapok várttól elmaradó inflációs alapfolyamatai és a külső konjunktúra folytatódó romlása a hosszabb távú inflációs kilátások esetében a lefelé mutató kockázatok erősödését jelzik“. Ez pedig a tartósan laza monetáris kondíciók fenntartását vetíti előre.

Ha pedig az MNB laza marad, akkor nem lesz vonzóbb a forint a külföldi befektetőknek.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza kiemelte: az, hogy hol állhat meg a forint, csak attól függ, mennyire romlik a külső helyzet. “Különös tekintettel arra, hogy az MNB (csütörtökön) ismét jelezte, hogy nincs árfolyamcélja, ezzel szabad utat adott a forint gyengüléséhez. Nagyon nehéz lenne ezek után elképzelni, hogy az MNB valahogy közbeavatkozzon” – véli a szakértő.

A kereskedelmi háború vélhetően nem oldódik meg egyhamar és a Brexit is egyre rosszabb végkifejlet felé közelít, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a következő hetekben a forint újabb és újabb csúcsokat ér el, és meg sem áll 335-ig – véli az ING közgazdásza. “Jelenleg már nincs támasz, vagyis bármeddig elszaladhatunk, és az MNB-t ez egyelőre nem zavarja. Már csak azért sem, mert talán titokban örül, hiszen a forint gyengülése végeredményben a monetáris politika lazítását jelenti, amire szükség is lenne a közeljövőben, ha a Fed és az EKB tényleg folytatja/újraindítja a gazdaság ösztönzését” – összegzi a folyamatokat a szakértő.

Regős Gábor nem számít változtatásra a magyar monetáris politikában a forint esése miatt, az továbbra is laza marad. A Századvég kutatója kiemelte, hogy az MNB-nek nem árfolyam-, hanem inflációs célja van, így tekintettel az eurózóna alacsony inflációjára, nem is feltétlenül muszáj szigorítania, csak ha az infláció megkívánja, de természetesen a forint árfolyamának védelme érdekében megteheti.

Drámai jóslat érkezett a gyenge forintról - Megszólaltak az elemzők a történelmi mélypont után
Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza úgy véli, hogy nem igazán indokolt a szigorítás, mivel az infláció már fékeződik (év végére bázishatások miatt felugorhat 4% közelébe, de a jövő év közepétől tartósan 3% alatt maradhat az infláció), a nagy jegybankok várható lazításai miatt pedig a hazai kondíciók tartása is relatív szigorítást jelent.

A jelenlegi gyengülés nem változtat a monetáris politikán, legfeljebb csak meredekebb gyengülés esetén, de akkor lehet, hogy inkább pánikot okozna

– vélte Suppan Gergely. “Mivel a háztartások devizaadóssága megoldott, az államháztartásé csökken, ezért nincs semmilyen kockázata, nem sérülékeny a hazai gazdaság” – tette hozzá.

Virovácz Péter szerint akkor állhat meg a forint esése, ha

  • tisztul a kép a Brexit körül,
  • enyhül az amerikai-kínai kereskedelmi háború,
  • megkezdődik az amerikai és európai jegybanki stimulus,
  • és esetlegesen a német kormány is elkezdi a fiskális lazítást.

“Minderre még legalább egy hónapot, de a kereskedelmi háború és a gazdaságpolitikák esetében akár fél-egy évet is várnunk kell” – véli a szakértő, aki szerint

a nehezén talán ősz végére túl leszünk, de várhatóan a forint számára az új kereskedési sáv 330-340 között lehet a közeli jövőben.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint rövid távon akár újabb mélypontok is kialakulhatnak, de 1-2 hónap távlatban újra 330-as szint alá várja az árfolyamot. A CIB Bank elemzői nem számítanak jelentős erősödésre. Jobbágy Sándor, a bank közgazdásza szerint bár a kissé gyorsabb leértékelődés után technikai korrekció könnyen elképzelhető, egy “esetleges visszaerősödés korlátozott mértékű lehet és a következő hónapok során is a 325-335-os euró/forint-sáv maradhat jellemző”.

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető közgazdásza szerint a jelenleg tapasztalt rendkívül bizonytalan külpolitikai és gazdasági helyzetben (Brexit, kereskedelmi háború, recessziós félelmek) nehéz megjósolni, hogy hol lesz a forint legközelebbi támasza.

Figyelembe véve ugyanakkor a magas hazai infláció és alacsony hozamok együttese által okozott sebezhetőséget, a várhatóan fennmaradó piaci hangulatingadozásokat és esetleges további turbulenciákat jobban megérezheti a forint, mint korábban, annak ellenére, hogy a makrofundamentumok továbbra is támogatják a hazai devizát

– emelte ki Halász Ágnes, aki szerint összességében erős volatilitás mellett enyhe forintgyengüléssel kalkulálunk.

“Egy dolog segíthet a forintnak, mégpedig a pozícionáltság” – írta Virovácz. Az ING szakértője rámutatott: az MNB ábrakészletéből jól kiolvasható, hogy bár augusztus közepén a “long tranzakciók” növekedése következtében a short-állomány némiképp mérséklődött, az továbbra is a historikus csúcsnak számító 2750 milliárd forint körül alakult. A forint azóta 331 fölé is elszállt, vagyis mára vélhetően már 3000 milliárd forint körül lehet a nettó short pozíció. “Ez egyben azt is jelenti, hogy lényegében az egész piac egy irányba áll” – állapította meg. Előbb-utóbb eljön az a pont, amikor már nem lesznek új belépők és a régiek limitekbe ütköznek. “Jelenleg tehát pont abban bízhatunk, hogy a hatalmas short pozició lesz az, ami önszabályozóként megállítja a további forintesést, mert előbb-utóbb elfogynak a vásárlók (az opportunisták), akiknek a forintot el lehet passzolni, vagyis felszívódik a kereslet, megáll a zuhanás” – vélte Virovácz.

Halász Ágnes úgy véli, az okozhat komolyabb fejtörést az MNB-nek, ha a forint túl gyenge szinten talál támaszra a közeljövőben, tehát pl. tartósan 340 körül oldalazna. “Ez ugyanis már jelentősebb inflációs nyomást generálhatna. Ugyanakkor, ez egy viszonylag kedvezőtlen forgatókönyv, ami esetében az MNB már vélhetően beavatkozna” – véli az UniCredit szakértője. Ennek mértékét azonban nehéz megmondani, mert – a korábbi tapasztalatokból kiindulva – vélhetően csak nagyon óvatosan nyúlna a jegybank az eszköztárhoz. “Jelenleg azonban azzal számolunk, hogy a globális kockázatok miatt a lazítás irányába elmozdult Fed és EKB enyhítik az alkalmazkodási kényszert az MNB-n.”

“Mind a belső, mind a külső, nemzetközi folyamatok kivárásra ösztönözhetik az MNB-t” – vélik az MKB Bank szakértői. Amikor az inflációs mutató az MNB toleranciasávjának felső, 4%-os értékét közelítette (április-május), akkor sem változtatott a jegybank a monetáris kondíciókon, melyhez a borúsabb külső környezet és az EKB lazítás irányába mutató kommunikációja is hozzájárult – írta az MKB, hozzátéve, hogy jelenleg a hazai infláció már lassabb dinamikát üt meg, ráadásul az őszi hónapokban is visszafogottabb árnyomás várható.

portfolio

Hasonló hírek

Stratégiailag kiemelt lett a Győri Eto Kft. és az Eto Park Kft.

info

Látványos szakaszába ért a Kelenföld-Százhalombatta vasút korszerűsítése

Géza

Megnyílt a Műegyetemi Állásbörze

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------