Image default
Belföldi hírek

Drákói szigor jöhet: kemény büntetéssel fékeznék meg a lázadozókat a Parlamentben

Budapest — Drákói szigor léphet életbe a Parlamentben!

A renitens képviselőket hosszú időre kitilthatják a Parlamentből, és akár egyévnyi fizetésmegvonással is sújthatják – ezt javasolja kormánypárti képviselők egy csoportja. Eddig jellemzően pár tízezer, esetleg a tiszteletdíj egyharmadának levonásával büntették a rendetlenkedőnek ítélt honatyákat, a legsúlyosabb esetben is csak egyhavi fizetésmegvonással sújtották az ellenzéki politikusokat, amikor a rabszolgatörvény elfogadásakor elfoglalták a pulpitust.

Szabó Szabolcs a CEU elleni szavazásnál használt egy megafont Fotó: MTI

Kocsis Máté (38), a javaslat egyik előterjesztője a Parlamentben az elmúlt időszakban történt példátlan durvaságokkal indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást.

Kocsis Máté indokolta a szigorítást / Fotó: Varga Imre

Sajtótájékoztatóján megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot – amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

Egy éve ellenzéki képviselők egy csoportja a túlóratörvény szavazását próbálta így megakadályozni

– A magyar parlamentben az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek mellényzsebből kifizették

– indokolta Kocsis Máté.

Az indítvány szerint már a közbeszólás is büntethető, minimum fél-, maximum egyhavi tiszteletdíj-levonással. Az ülés vagy szavazás akadályozása, amely eddig egyhavi illetmény levonásával járt, az négy-hat havira is nőhet, ami meg is duplázódhat, ha valaki nem tesz eleget a házelnök az ülésterem elhagyására irányuló felszólításának. Márpedig ez a havi egymillió alaptiszteletdíjjal számolva tízmillió forintot jóval meghaladó összeg lenne. Emellett a lázadót akár hatvan napra is kitilthatják a Parlament épületéből és szavazati jogát csak megbízott képviselő útján gyakorolhatja, vagyis mást kell megkérnie a szavazat leadásához.

Jakab Péter (Jobbik) ezt a csomagot a kormányfő elé tette, korábban a helyére is leült

– Kövér László házelnök pedellust akar játszani, jó, hogy nem akar vonalzóval odasuhintani

– értékelte a Blikknek Hadházy Ákos, aki szerint ezután teljesen új módon kell politizálnia az ellenzéknek, a parlamenti akciózás már kevés lesz.

Hadházy Ákos független képviselő legutóbb Orbán Viktor felszólalását zavarta meg / Fotó: Facebook

Az alkotmányjogász szerint alkotmánysértő a javaslat.

–Olyan mértékben sérti az alaptörvényben biztosított szólásszabadságot, a képviselői jogok gyakorlásának jogát és rajta keresztül az őket megválasztó polgárok képviseletének jogát, hogy ez teljesen alkotmányellenes

– értékelte a Blikknek Karsai Dániel alkotmányjogász, aki túlzásnak nevezte, hogy akár egyévi fizetésétől is megfosztható lehet a képviselő.

– Nem lehet kitiltani a képviselőt a Parlamentből és legalább a szavazati jogát biztosítani kell, így működik a képviseleti demokrácia

– tette hozzá Karsai.

A politológus szerint az utóbbi idők botrányaira reagáltak a kormánypártiak.

– A klasszikus parlamenti politizálás terepére próbálják visszaszorítani az ellenzéket

– mondta Kiszelly Zoltán.

Az újságírókat is korlátozzák

Az új ülésszakon olyan rendszabályokat vezettek be az újságírók számára az Országházban, amely gyakorlatilag ellehetetleníti az érdemi munkát, mivel teljesen elzárják előlük a képviselőket. Így nem lehet többé spontán mikrofonvégre kapni a honatyákat, csak azokkal lehet beszélni, akik kifejezetten akarják ezt.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI

 

Hasonló hírek

Fákat csavart a vihar Fertőszentmiklósnál

info

Halálfélelme van a debreceni menekülttábor közelében lakóknak! + Amatőr videó a zavargásokról!

Mazsi

A jövő héten kezdik utalni az egészségügyi dolgozók megemelt béreit

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------