Hirmagazin.eu
Főoldal » Drákói szigor jöhet: kemény büntetéssel fékeznék meg a lázadozókat a Parlamentben
Belföldi hírek

Drákói szigor jöhet: kemény büntetéssel fékeznék meg a lázadozókat a Parlamentben

Budapest — Drákói szigor léphet életbe a Parlamentben!

A renitens képviselőket hosszú időre kitilthatják a Parlamentből, és akár egyévnyi fizetésmegvonással is sújthatják – ezt javasolja kormánypárti képviselők egy csoportja. Eddig jellemzően pár tízezer, esetleg a tiszteletdíj egyharmadának levonásával büntették a rendetlenkedőnek ítélt honatyákat, a legsúlyosabb esetben is csak egyhavi fizetésmegvonással sújtották az ellenzéki politikusokat, amikor a rabszolgatörvény elfogadásakor elfoglalták a pulpitust.

Szabó Szabolcs a CEU elleni szavazásnál használt egy megafont Fotó: MTI

Kocsis Máté (38), a javaslat egyik előterjesztője a Parlamentben az elmúlt időszakban történt példátlan durvaságokkal indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást.

Kocsis Máté indokolta a szigorítást / Fotó: Varga Imre

Sajtótájékoztatóján megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot – amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

Egy éve ellenzéki képviselők egy csoportja a túlóratörvény szavazását próbálta így megakadályozni

– A magyar parlamentben az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek mellényzsebből kifizették

– indokolta Kocsis Máté.

Az indítvány szerint már a közbeszólás is büntethető, minimum fél-, maximum egyhavi tiszteletdíj-levonással. Az ülés vagy szavazás akadályozása, amely eddig egyhavi illetmény levonásával járt, az négy-hat havira is nőhet, ami meg is duplázódhat, ha valaki nem tesz eleget a házelnök az ülésterem elhagyására irányuló felszólításának. Márpedig ez a havi egymillió alaptiszteletdíjjal számolva tízmillió forintot jóval meghaladó összeg lenne. Emellett a lázadót akár hatvan napra is kitilthatják a Parlament épületéből és szavazati jogát csak megbízott képviselő útján gyakorolhatja, vagyis mást kell megkérnie a szavazat leadásához.

Jakab Péter (Jobbik) ezt a csomagot a kormányfő elé tette, korábban a helyére is leült

– Kövér László házelnök pedellust akar játszani, jó, hogy nem akar vonalzóval odasuhintani

– értékelte a Blikknek Hadházy Ákos, aki szerint ezután teljesen új módon kell politizálnia az ellenzéknek, a parlamenti akciózás már kevés lesz.

Hadházy Ákos független képviselő legutóbb Orbán Viktor felszólalását zavarta meg / Fotó: Facebook

Az alkotmányjogász szerint alkotmánysértő a javaslat.

–Olyan mértékben sérti az alaptörvényben biztosított szólásszabadságot, a képviselői jogok gyakorlásának jogát és rajta keresztül az őket megválasztó polgárok képviseletének jogát, hogy ez teljesen alkotmányellenes

– értékelte a Blikknek Karsai Dániel alkotmányjogász, aki túlzásnak nevezte, hogy akár egyévi fizetésétől is megfosztható lehet a képviselő.

– Nem lehet kitiltani a képviselőt a Parlamentből és legalább a szavazati jogát biztosítani kell, így működik a képviseleti demokrácia

– tette hozzá Karsai.

A politológus szerint az utóbbi idők botrányaira reagáltak a kormánypártiak.

– A klasszikus parlamenti politizálás terepére próbálják visszaszorítani az ellenzéket

– mondta Kiszelly Zoltán.

Az újságírókat is korlátozzák

Az új ülésszakon olyan rendszabályokat vezettek be az újságírók számára az Országházban, amely gyakorlatilag ellehetetleníti az érdemi munkát, mivel teljesen elzárják előlük a képviselőket. Így nem lehet többé spontán mikrofonvégre kapni a honatyákat, csak azokkal lehet beszélni, akik kifejezetten akarják ezt.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI

 

Hasonló hírek

623 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős krónikus beteg

Mazsi

Új rendeletet hozott a kormány: mától minden közterületen tilos alkoholt fogyasztani

Géza

A börtönök is készen állnak az illegális határátlépők fogadására

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!