Hirmagazin.eu
Főoldal » Dörögnek a fegyverek a Balatonnál
Állatvilág

Dörögnek a fegyverek a Balatonnál

Márciussal véget ér a kárókatona gyérítési időszak a Balatonon, de a környező halastavakon egész évben ritkítják a halállományt jelentősen pusztító kolóniákat.

“Tavaly több mint ezer madarat ejtettünk el az irmapusztai, a buzsáki, az öreglaki és a varászlói halastavainkon” – mondta el Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója a Somogyi Hírlapnak. Egész évre van engedélyük a tavakon a gyérítésre, a Balatonon pedig március végéig – írta hirbalaton.hu. Magyarországon a nagy kárókatonát lehet gyéríteni, a kis kárókatona azonban védettséget élvez. A téli időszakban egyébként a skandináv országokból érkező telelő állomány is növeli az itteni populáció létszámát.

A napokban a halőrök Tihanyban és Alsóörsön lőtték a madarakat, eddig 24-et sikerült elejteniük. A gyérítés nem könnyű, mert nagyon óvatos madarak, nagyon jó a látásuk, intelligensek és tanulékonyak – tette hozzá a szakember.

“Egy madár akár 70 deka halat is el tud fogyasztani, kedveli a gardát, süllőt, balint és a keszeget” – sorolta Fodor Ferenc. De sokszor azzal is kárt okoz a halgazdaságnak, csak megsebesíti a halakat. Az éjszakázó helyükön a hófehér, erősen maró hatású ürülékük elpusztítja a fákat és növényeket is.

A Távol-Keleten a kárókatonákat halászati eszközként használják úgy, hogy gyűrű kerül a nyakukra, így nem tudják a megfogott halat lenyelni.

Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Tizenöt éven belül eltűnhet a világ legkisebb delfinfaja

info

Kutyául elfáradt a Berni Dundi

info

FELHÁBORÍTÓ! Sárban, rövid láncon, víz nélkül tartottak több mint száz juhászkutyát!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------