Hirmagazin.eu
Főoldal » Döntött az ÁSZ: fizetnie kell a Jobbiknak
Belföldi hírek

Döntött az ÁSZ: fizetnie kell a Jobbiknak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2015–2016-os évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását, és felszólította a Jobbikot, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek. A Magyar Államkincstár a Jobbik költségvetési támogatásának csökkentését az ÁSZ által megállapított összegben, 2018. július 1-jétől érvényesíti. A Jobbik törvénysértőnek tartja az ÁSZ határozatát.

A párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első fél évében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében.

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a Jobbik Magyarországért Mozgalom a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat, támogatásokat használt-e fel. Az ellenőrzés célja volt továbbá, hogy kockázatjelzés alapján lényegesnek ítélt ügyek szabályosságát értékelje.

Döntött az ÁSZ: fizetnie kell a Jobbiknak
Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke (MTI-fotó: Komka Péter)

A Jobbik számos esetben akadályozta az ÁSZ munkáját

Az ellenőrzés során az ÁSZ – összhangban a pártok ellenőrzésének a megváltozott jogszabályok szerinti 2016-ban megújított módszertanával – értékelte a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos, a tiltott vagyoni hozzájárulásokra vonatkozó törvényi előírások betartását. A módosítás következtében 2014. január 1-jétől tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.

Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat. A törvény arról is rendelkezik, hogy ha a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, a párt köteles annak értékeléséről (értékének meghatározásáról) gondoskodni. Amennyiben a párt a vonatkozó rendelkezéseket megsértve az értékelést nem végezte el, akkor azt az ÁSZ teszi meg. A tiltott nem pénzbeli hozzájárulás elfogadása esetén annak értékét az ÁSZ állapítja meg.

A Jobbik többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015–2016-os évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének; az ellenőröket a párt helyiségeibe nem engedte be, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. Az ÁSZ ezért 2017. október 3-án a párt székhelye szerint illetékes ügyészséghez fordult.

A Jobbik nem teremtette meg az átlátható gazdálkodást

A Jobbik Magyarországért Mozgalom az éves költségvetési törvények adatai alapján 2015-ben és 2016-ban egyaránt 475,8 millió forint – tehát a két év alatt több mint 950 millió forint – központi költségvetési támogatásban részesült. A Magyar Közlönyben közzétett adatok alapján a 2015. évi pénzügyi kimutatásban 544,72 millió forint bevételt, valamint 369,747 millió forint kiadást, a 2016. évi pénzügyi kimutatásban 575,59 milliós bevételt, valamint 525,675 millió forint kiadást számolt el.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik nem igazolta, hogy rendelkezett volna a jogszabályban előírt szabályzatokkal, megteremtette volna a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A Jobbik nem igazolta azt sem, hogy a könyvvezetése során érvényesítette a számviteli alapelveket, a kifizetéseket szabályszerűen teljesítette volna, továbbá a forrásokat – köztük a költségvetési támogatásokat – szabályszerűen számolta volna el, és a közpénzek felhasználását jogszerűen és átlátható módon végezte volna.

A Jobbik nem igazolta továbbá, hogy a céljaira rendelt vagyont a jogszabályoknak megfelelően használta fel, a vagyon védelmét, megőrzését biztosította volna. A Jobbik nem igazolta a közzétett pénzügyi kimutatásokban közölt adatok valódiságát, megbízhatóságát, a közzététel szabályszerűségét sem. A Jobbik a 2015-re, 2016-ra vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez jogszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.

A Jobbik elnökéhez fordul az ÁSZ

Az ÁSZ hatósági jelzést kapott a 2017-ben a Jobbik által két gazdasági társasággal politikai plakát kihelyezésre kötött szerződésekben alkalmazott, a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt. Az ÁSZ megállapította, hogy a kockázatjelzésben rögzített, politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik 2017-ben a törvényi tilalom ellenére – jogi személyektől származó – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331,66 millió forint összegben. A Jobbik nem igazolta, hogy elvégezte volna a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás törvényben előírt értékelését.

A párt észrevételében hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal, illetve egyéb alátámasztott érvekkel nem cáfolta az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megállapításait, a törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

Júliusig vár az államkincstár 

A Magyar Államkincstár a Jobbik költségvetési támogatásának csökkentését az Állami Számvevőszék által megállapított összegben, 2018. július 1-jétől érvényesíti, a Jobbik erre vonatkozó kérelme esetén, részletekben – közölte a kincstár elnöke hétfőn az MTI-vel.

Mészáros József kiemelte: „A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény  negyedik paragrafusa szerint a párt névtelen adományt nem fogadhat el, amennyiben ezt mégis megteszi, annak értékét az Állami Számvevőszék felhívására be kell fizetnie a központi költségvetésnek, ezzel együtt a párt támogatását ugyanezen összeggel csökkenteni kell”.

Törvénysértésről beszél a Jobbik

A Jobbik törvénysértőnek tartja az ÁSZ határozatát és a tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadása miatt kiszabott 331 millió 660 ezer forintos bírságot – közölte Volner János, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus értékelése szerint a jogerős döntés azt mutatja, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni a Jobbikot, mert retteg tőle és az elszámoltatástól.

Volner János az ÁSZ-ról szóló törvényre hivatkozva azt mondta: a számvevőszék köteles lett volna véleményezni pártja 36 oldalas érvelését, de erre kísérletet sem tett. Azt sem válaszolták meg, hogy szerintük milyen módon állt elő a tiltott párttámogatás – tette hozzá.

A jobbikos politikus bírálta, hogy a határozatot nem Domokos László ÁSZ-elnök írta alá. Szerinte ez azt jelzi, hogy ő is fél a kormányváltástól és a felelősségre vonástól. Később azt is üzente neki: „ne hajtsa nyugodtan álomra a fejét”, mert morálisan és jogilag ő tartozik felelősséggel a „koncepciós eljárásért”.

Az alelnök kérdésre közölte: a Jobbiknak nincs pénze a bírságra, ezért újult erővel újraindítják a gyűjtést, ami tudomása szerint jelenleg 50 millió forint körül jár. Nincs olyan tulajdonuk, amiről lemondhatnának és érdemi összeget jelentene – tette hozzá, megjegyezve: a döntés gyakorlatilag megsemmisítette őket anyagilag, kampányukra is pénzt kell gyűjteniük.

Volner János szintén kérdésre arról is beszélt: a Jobbik elnöksége következő ülésén – még a héten – dönt a bírsággal kapcsolatos lépésekről, az eddig befolyt összeget pedig arra használják fel, hogy a szakértői apparátusukat meg tudják tartani.

Megkérdezték arról is, felmerült-e, hogy a Simicska Lajos cégeivel kötött plakátszerződéseket is nyilvánosságra hozzák. Azt felelte: az ÁSZ-nak küldött észrevételeket nyilvánosságra hozták, abból kiderül, hogy törvénytelen a bírság, továbbá minden releváns kérdést megválaszoltak.

forrás: MTI

Hasonló hírek

Figyelem: Aktuális forgalmi-rend változások Budapesten

Géza

Tuzson Bence: Szigetvárinak a nőkkel erőszakoskodókat kellene feljelentenie

Edit

Egy kis emlékezés: Fröcsögjön a vér! Verd szét a rendőr fejét! – így tombolt az ellenzéki csürhe! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------