Főoldal » Donald Trump kiállt Magyarország mellett az ENSZ-ben
Külföld

Donald Trump kiállt Magyarország mellett az ENSZ-ben

Donald Trump egyértelműen kiállt Magyarország mellett kedden az ENSZ-ben. Beszédében hangsúlyozta, hogy elutasítja az ellenőrizetlen migrációt és fontosnak tartja a nemzetek szuverenitását úgy, mint azok világszervezetben betöltött szerepét.

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Tasos Katopodis)

Az ülésen szó volt még arról, hogy fizetési mechanizmust hoznának létre az iráni atomprogramban résztvevő országok a kilépett Egyesült Államok kivételével.

Kedden hivatalosan is megnyílt az ENSZ-közgyűlés ülésszaka, melyen több mint kilencven állam és kormányfő vesz részt. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli, aki oktatási, tudományos, illetve diplomáciai témában ír alá kétoldalú megállapodásokat Moldovával, Tunéziával, Namíbiával és a Palesztin Hatósággal New Yorkban. Olyan országokról van szó, amelyek a keleti nyitás stratégiájának keretében kerültek a magyar külpolitika látóterébe.

Az eseményen tett keddi felszólalásában Donald Trump több lényeges pontra is kitért. Az amerikai elnök többek között emlékeztetett, kormányzata az elmúlt két évben jelentős sikereket ért el, példának az Észak-Koreával való atomfegyver-mentesítési tárgyalásokat említette – tájékoztatott az M1 helyszíni tudósítója. Leszögezte azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem kíván többé részese lenni „lejáratódott ideológiáknak és hamis dogmáknak”. Ennek jegyében hangsúlyozta, az Egyesült Államok egy szuverén ország, ahogyan az összes többi, az ENSZ gyűlésén résztvevő állam is.

Az amerikai elnök leszögezte, elutasít mindenfajta globális bürokráciát és uralmat. Ennek kapcsán elmondta, ellenzi a tömeges és ellenőrizetlen migrációt, amely azért veszélyes, mert lehetőséget ad terroristák beszivárgására. A tudósító szerint Donald Trump ezzel Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért és uniós belügyekért felelős biztos egy nappal ezelőtti beszédére válaszolt.

Avramopulosz ugyanis megerősítette, hogy az Európai Unió támogatja az ENSZ migrációs paktumát, mely szerint a bevándorlás alapvető emberi jog. Hangsúlyozta, mindenben támogatja a migrációs törekvéseket.

Korrupt diktatúra zajlik Iránban

Donald Trump beszédében korrupt diktatúrának nevezte az iráni rendszert, és elmondta, hogy regionális szövetséget kívánnak létre hozni a rendszer féken tartására. Az amerikai elnök úgy véli, Irán azért veszélyes, mert a világ legnagyobb terrorizmust támogató állama.

Forrás: Origo

Hasonló hírek

Válással végződik a házasságok fele Csehországban

info

Vasárnap is tüntetések voltak Iránban a lelőtt repülő miatt – Hibák sorozata vezetett az ukrán repülőgép kilövéséhez

Géza

Betlehemező gyerekekre támadtak Franciaországban szélsőbaloldali provokátorok

Géza