Image default
Belföldi hírek

Dobrev Klára álma egy olyan Európai Egyesült Államok, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok

A Demokratikus Koalíció olyan Európai Egyesült Államokat szeretne, ahol van európai minimálbér és minimálnyugdíj, a polgároknak járó minimális egészségügyi ellátás és a hazai családi pótlékon felül járó uniós juttatás

– mondta a DK európai parlamenti (EP-) listájának vezetője szerdán Tatabányán.

Dobrev Klára a fórumon hozzátette, az Orbán-kormány 2010 óta a családok tíz százalékának 40 százalékkal többet osztott vissza az ország javaiból, míg az alul lévő negyven százalék juttatásai nem nőttek. „A rendszer arra épül, hogy sok embert tartsanak nyomorban” – mondta.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője (Fotó: MTI/ Kovács Tamás)

Hozzátette, hogy kilenc éve nem nőtt a családi pótlék, az adókedvezmény pedig annak jó, akinek magas a bére. Úgy vélte, a gyermeket nevelő 1,4 millió családból 130-140 ezernek nyújt segítséget az új családtámogatási rendszer. A leszakadókat támogatná a DK által szorgalmazott európai családi pótlék, amely a hazai összegen túl érkezne.

Dobrev Klára szerint a kormány kampányával ellentétben nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van.

Az európai minimálbér bevezetésével lehetne visszatelepülésre ösztönözni a kivándoroltakat, ezt a kezdeményezést a franciák, a németek és a hollandok is támogatják – ismertette.

„Gazemberséget követett el a kormány a rokkantsági és a szolgálati nyugdíjak elvételével, ezreket tett földönfutóvá. Az intézkedés törvényellenes volt, ezt az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság is megállapította” – jelentette ki a politikus, aki szerint azért kell Európai Egyesült Államok, hogy az ország lakóit megvédje az „elnyomóvá vált kormányuktól”.

Emlékeztetett arra, hogy a 2030-ig szóló konvergenciaprogramban az Orbán-kormány egyetlen fillért nem tervez a nyugdíjasok helyzetének javítására költeni.

Európai minimálnyugdíjat kellene bevezetni, „persze Orbán ezt nem akarja, mert akkor emelési ígéretekkel nem lehetne megvásárolni a nyugdíjasok szavazatát” – mondta.

Dobrev Klára úgy vélte, az egészségügy összeomlott, csak az abban dolgozók hivatástudata tartja életben. A probléma megoldását szerinte egy európai szinten meghatározott egészségügyi minimum jelentheti, amely minden polgárnak egyformán jár.

A politikus elmondta azt is, ha a kontinens népei összefognának a szociális Európa megvalósításáért, akkor 500 millió ember ereje rákényszeríthetné a nagy multinacionális cégeket arra, hogy tisztességes mértékű adót fizessenek, és az fedezné a szociális juttatások egységesítését.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott, Orbán ideje alatt Magyarország egyre távolabb került Európától, és azért van szükség változásra, hogy a jobb élet reményében ne kelljen kivándorolni az országból.

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője szerint a vasárnapi szavazás útválasztási kérdés lesz, annak eldöntése: Európához tartozunk vagy „hozzáláncoljuk magunkat egy veszteshez, Orbán Viktorhoz, és kívül kerülünk az Európai Unión”.

mti

Hasonló hírek

Az új migránsútvonalak indokolhatják az osztrák intézkedéseket

Edit

Naponta hatezren jönnek Magyarországra illegálisan

Edit

Magyarország és Oroszország előbb látták a migráció árnyoldalait, mint bárki a világon! Oszd meg!

Géza