Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Dobrev álságos ígérgetésbe kezdett a pedagógusoknak! .. Szólj hozzá!

Kormányra kerülése esetén a Demokratikus Koalíció (DK) visszaállítja a pedagógusszakma becsületét – hangoztatta Dobrev Klára, amikor pedagógus-érdekképviseletekkel találkozott. A DK miniszterelnök-jelöltjének ígérgetése nem is lehetne álságosabb, hiszen férje kormányzása idején sorra zárták be az iskolákat, pedagógusok ezreit bocsátották el, a maradóktól pedig elvettek egyhavi bért. A baloldal rombolása után a Fidesz–KDNP-kabinet bevezette a pedagógus-életpályamodellt, ingyenessé tette az iskolai étkeztetést, illetve a tankönyveket.

Mindenki ezt olvassa most!

Egy ötéves béremelési programban visszaadja az „elmaradt béremeléseket”, megszünteti a tanárhiányt, összességében visszaállítja a pedagógusszakma becsületét – ígérte Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje a pedagógus-szakszervezeteknek. Dobrev szavai meglehetősen álságosak annak tükrében, hogy csak 2002 és 2006 között, a Medgyessy-, valamint az első Gyurcsány-kormány alatt például az állami és önkormányzati óvodák és iskolák száma 616-tal csökkent, ami a teljes intézményszám közel tíz százalékát jelentette. A választások előtt persze a balliberális oldal a kistelepülési intézmények fejlesztéséről és esélyegyenlőségről beszélt, minden szépet és jót ígért – miként most Dobrev Klára teszi ezt.

Ismert: 2006-ban alig alakult meg a második Gyurcsány-kormány, máris egy olyan közoktatási törvényt dolgozott ki, melyben többek között arról is szól volt, hogy miként szüntethetők meg a falvak és a kistelepülések önálló iskolái.

A kormány azt javasolta, hogy minden olyan iskola, amelyben nincs nyolc évfolyam, a jövőben csak tagiskolaként működhessen. Ez az intézkedés összességében 1151 iskolát és több mint kilencvenezer gyermeket, azaz az iskolák mintegy harmadát, a gyermekek több mint tíz százalékát érintette. Második ciklusában Gyurcsány Ferenc kormánya több mint 14 000 tanárt tett utcára, és több mint száz iskolát zárt be.

Mindenki ezt olvassa most!

További 748 iskolát szüntettek meg úgy, hogy azokat beolvasztották más intézményekbe, ezzel ezer településen szűnt meg a helyi iskola. Bezártak továbbá 283 óvodát, ezzel együtt kirúgtak 1191 óvónőt. Ezzel párhuzamosan csökkentették a diákok utazási kedvezményét 17,7 százalékkal, és 28 vasúti mellékvonalat zártak be 942 kilométer hosszan. Fizetős lett az óvodai és a bölcsődei étkeztetés is. A Gyurcsány-kormány bevezette az egyetemi tandíjat, amit aztán a Fidesz által kezdeményezett 2008-as sikeres népszavazás törölt el. Gyurcsányék a nyereséges Nemzeti Tankönyvkiadót privatizálták, a tankönyvek ára pedig az egekbe szökött. Végül, de nem utolsósorban a második Gyurcsány-kormány alatt a pedagógusoktól elvettek egyhavi bért.

A baloldali kormányok oktatásellenes intézkedéseiből egyébként a Horn-kormány is kivette részét. 1995-ben az akkori pénzügyminiszter, Bokros Lajos nevét viselő Bokros-csomag egyik eleme a felsőoktatási létszámleépítést is tartalmazta, amely ugyan alkotmányellenes volt, az egyetemek a forráselvonások miatt azt mégis végrehajtották, csaknem kilencezer embert elbocsátva.

Mindezekkel szemben a Fidesz–KDNP-kormány 2013-ban bevezette a pedagógus-életpályamodellt, ami átlagosan ötvenszázalékos béremelkedést eredményezett. A koronavírus-válság ellenére a kormány tavaly július 1-től újabb tíz százalékkal emelte a pedagógusok bérét, míg az iskolaigazgatók és helyetteseik pedig vezetői pótlékemelésben részesültek.

Mindenki ezt olvassa most!

Így míg egy főiskolai végzettségű, húsz éve tanító, pedagógus II. besorolású tanár 2010-ben kevesebb mint 150 ezer forintot keresett, tavaly júliust megelőzően 301 ezer forint volt a fizetése, augusztustól pedig 331 ezer forintot vihet haza.

A kormány 2013-tól vezette be és fokozatosan terjesztette ki az ingyenes tankönyvellátást, ami a 2020–2021-es tanévtől már valamennyi, a köznevelésben és szakképzésben részt vevő tanulót érint. A bölcsődékben és az óvodákban továbbá ingyenes az étkeztetés azon gyerekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, illetve aki tartósan beteg vagy fogyatékos vagy a testvére az, valamint annak, akit nevelésbe vettek.

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hadházy Ákos az egyesített ellenzék nevében: “A lónak a faszát!”

Géza

Önállóvá válhat az állatorvosi és az erdőmérnöki kar

info

Mi történt augusztus 20-án, mitől ünnep az ünnep? – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------