Image default

‘Én 4 pártnak írtam alá a jelöltajánló íveket. De a nyilvántartás szerint 13 pártnak…’

Varga Illés kíváncsiságból kikérte az adatait, és megdöbbentő felfedezést tett, amit közölt is közösségi oldalán.

Négy jelöltet támogatott aláírásával, mégis 13 jelölt neve mellett szerepel a neve. És összesen 20 ajánlóíven.

Íme: zölddel jelölte azokat, akiket valóban támogatott aláírásával, pirossal, akiket nem, de neve, személyes adatai és aláírása mégis ott szerepelt a jelöltek neve mellett.

“Én 4 pártnak írtam alá a jelöltajánló íveket – mondta el Varga Illés lapunknak.

Nem a levegőbe beszél, ugyanis kikérte az adatokat a Választási Irodától.

“Az aláírásom még csak nem is hasonlít a 9 másik jelölt neve mellett álló aláíráshoz, és persze mind különböző – mesélte az egyébként munkája miatt a közigazgatási ügyekben jártas érdi választópolgár. “A helyi választási iroda tájékoztatása szerint 13 jelölt 20 ajánlóívén volt megtalálható az aláírásom. Ezek közül a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Lehet Más a Politika jelöltjei részére én adtam az ajánlást, azonban a többinek nem. Mégis ott a nevem a többinél is” – mondta.

Aligha hihető, hogy valaki a saját aláírását tizenháromféle különböző módon írja le, mutatunk párat:

Akkor mégis hogyan került oda a neve?

“Ezt én sem tudom. Annyi bizonyos, hogy az adataim valósak, az aláírásom viszont nem” – mondta Varga Illés.

“Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény értelmében a pártok annak arányában kapnak állami támogatást a kampányukhoz, hogy hány egyéni képviselőjelöltet állítottak: a törvény sávos rendszert vezetett be erre” – magyarázta a TASZ jogásza, Döbrentey Dániel.

Eszerint az a párt, amely mind a 106 egyéni választókerületben állított jelöltet, az mintegy 600 millió forint támogatásra jogosult; a következő sáv a legalább 80 egyéni jelölt állítása, mely közel 450 milliós támogatással jár; ezt a követi az az eset, amikor a jelölő szervezet minimum 54 egyéni jelöltet állít: ekkor közel 300 milliós összeget kapnak.

Az a párt, amely az országos listaállítás minimumfeltételét teljesíti, tehát a megfelelő területi eloszlásban – legalább kilenc megyében és a fővárosban állít jelöltet – összesen 27 egyéni jelöltet, közel 150 millió forintos támogatásra jogosult. Ezekkel a pénzeszközökkel gazdálkodva vezényelheti le egy párt az országos kampányát.

Ezen felül minden egyéni jelölt kap 1 millió forintot a saját kampányára.

Ezen összeget a jelöltek (és a pártlista) jogerős nyilvántartásba vételét követően kapja meg a párt és jelölt.

“A párt, illetve a jelölt egy esetben köteles visszafizetni a támogatást: ha az egyéni jelölt nem ért el a saját körzetében 2%-ot, illetve ha a pártlista nem szerezte meg a leadott szavazatok 1%-át” – magyarázta Döbrentey Dániel. “Ha a pártlista nem éri el az 1%-ot, és a pártnak nincs vagyona, akkor a párt vezető tisztségviselői egyetemlegesen felelnek a tartozásért, tehát bármelyiküktől követelheti az állam a teljes támogatási összeget.”

“A tartozás behajtása viszont az eddigi gyakorlat alapján nem hatékony, magyarázza a szakértő: a 2014-es országgyűlési választások utáni tapasztalat az, hogy több esetben egy forintot sem fizettek vissza az erre kötelezettek, mivel teljesen vagyontalanok voltak” – mondta a TASZ jogásza.

Ha te is meg akarod tudni, hogy volt-e olyan párt, amely visszaélt az adataiddal, használd a mintabeadványokat, amiket itt találsz.

A Varga Illés nevében tett hamis ajánlások ellenére mégsem sikerült minden jelöltnek elindulnia Érden.

Érdekes azonban, kiknek sikerült mégis. A városi média hivatalos oldalán az a hír jelent meg, hogy “a Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint Pest megye 1. számú választókerületében tíz egyéni országgyűlési képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba. Öt jelölt nyilvántartásba vételét elutasították, egy pedig visszalépett”.

Azonban ketten még versenyben annak azok közül is, akiknek – a papírok szerint – Varga Illés ajánlást adott. Kozák István Krisztián a TENNI AKARÁS MOZGALOM és Weith Katalin, a KÖSSZ jelöltje is összegyűjtötte valahogy az ajánlásokat.

Mit mond a törvény?Egészen pontosan a 2013. évi LXXXVII. törvény az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény vonatkozik a jelöltekre, az pedig ezt mondja ki:

Az a jelölt, aki a támogatással határidőben

a) nem számol el, a támogatás kétszeresét,

b) elszámol, de a kincstár az elszámolását részben vagy egészben nem fogadja el, a nem megfelelően elszámolt támogatás kétszeresét

köteles a kincstár által meghatározott kincstári számlára befizetni.

Ha a jelölt

a) nem szerzi meg az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át,

b) a választási eljárásról szóló törvény alapján kiesik – kivéve, ha a szavazás előtt elhunyt -,

a támogatást köteles a kincstárnak visszafizetni.

“Van, aki pénzcsinálási lehetőséget lát ebben”

“Sejtéseink lehetnek, de tény, hogy ezeknek az adatoknak a terjesztése nem nehéz” – mondta Dr. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője. “Ha valaki lemásolja a lapokat, akkor ott van a birtokában az összes adat, és terjesztheti. Maguk az ajánlást gyűjtők is megtehetik ezt, nem kell tudniuk erről még a pártjuknak sem. És még az is előfordulhat, hogy a négy évvel ezelőtti listákat nem törölték.

“Az adatbázis építése nagyon fontos a mozgósítás miatt, ezt lehet legálisan és illegálisan csinálni. Van, hogy a választók maguk kérnek a pártoktól tájékoztatókat, az persze jól is van így. Fontos, hogy kommunikáljanak egymással a választók és a pártok, de hogy mi történik az adataikkal, azt nem tudni.”

“A korábbi választási rendszerben a kopogtatócédulával egy jelöltet tudtunk segíteni. Az nem baj, hogy most több ajánlást is adhatunk, hiszen mi van, ha valaki nem döntötte még el, melyik pártot szeretné támogatni? Ez utóbbiban nyújt segítséget a mostani rendszer – ám ez a rendszer a jóhiszeműségre épít.”

“Van, aki pénzcsinálási lehetőséget lát abban, hogy visszaél a választási rendszerrel. Két dolog lehet: vagy pénzt kap az aláírásokért az, aki kiadja a jóhiszeműen leadott adatokat, vagy valakinek érdekében áll, hogy feltűnjenek olyan jelöltek, akik az ő ellenfelének esélyeit rontják” – mondta a szakértő.

“A feljelentést megtettem”

“A családom fél. Ezek a rosszhiszemű gazemberek ismerik a címemet, miközben én nem tudom, hogy kikkel állok szemben. De kiálltam a nyilvánosság elé. A rendőrségi feljelentést megtettem. És tudomásom van róla, hogy többen így tettek, tesznek. Mi vagyunk többen, akik egy tiszta országban akarunk élni.”

Közvetlen deep-link: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/valasztasi-csalast-gyanit-a-haromgyermekes-apa-a-csaladom-fel-mert-a-gazemberek-ismerik-a-cimemet-keszul/

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

 

 

Hasonló hírek

Nyaralni indultak, de nem tértek haza többé – Rejtélyes eltűnések

Géza

Bántalmazott egy rendőrt egy migráns Szombathelyen, őrizetbe vették

Edit

Mesterlövészek lőttek ki három gázpalackot

info