Főoldal » Döbbenetes új törvény Szlovákiában: tilos a magyar himnusz az országukban – Ráadásul magyarok is megszavazták, tévedésből
Külföld

Döbbenetes új törvény Szlovákiában: tilos a magyar himnusz az országukban – Ráadásul magyarok is megszavazták, tévedésből

Egy március 27-én a szlovák parlamentben elfogadott törvénymódosítás szerint már törvény bünteti, ha bárki elénekli Szlovákiában a magyar himnuszt. Egyébként akármelyik más nemzet himnuszát is.

Ráadásul a módosítást tévedésből magyar képviselők is megszavazták a Híd képviselőcsoportjából – írja a Parameter.sk szlovákiai magyar hírportál.

Az egész azzal indult, hogy a szlovák hoki válogatott címere nem tetszett a nemzeti oldalnak, amely törvényben akart további garanciákat az ország jelképeinek védelmére. Ebben van egy paragrafus, ami a különböző országok nemzeti himnuszainak lejátszását, éneklését szabályozza. Aztán néhány politikus kiakadt, hogy a DAC focimeccsein magyar himnuszt énekelnek. Erre jött a törvénymódosítás, amit néhány napja fogadtak el, és amely tovább szigorít a himnuszok ügyében.

Az elfogadott törvény szerint május 15-től tilos Szlovákiában bármilyen rendezvényen olyan ország himnuszát énekelni, amelyiknek nincs a helyszínen hivatalos küldöttsége.

A törvényjavaslat lazítása mellett érvelő Ondrej Dostál képviselőnek a javaslat beterjesztője – egy válogatott focistából lett politikus – úgy felelt:

Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt… Kipróbálhatjuk, és nem tudom, jóleső érzése támad-e majd ettől.

Dostál szerint, ha a dunaszerdahelyi focicsapat miatt volt szükség erre a törvénybe, talán őszintébb lett volna beleírni ezt.

Persze, ha hivatalos magyarországi delegáció vesz majd részt a DAC meccsén, akkor lehet énekelni ott is a himnuszt…

Amúgy a törvény megszegőit akár 7000 eurós ( 2 millió 240 ezer forintos ) bírsággal is büntethetik. Az eredeti elképzelés szerint bárkit, aki külföldi himnuszt énekel, vagy játszik le úgy, hogy nincs ott az adott ország hivatalos küldöttsége, bírsággal lehet sújtani, de ezt – Ondrej Dostál módosító javaslatának köszönhetően – megváltoztatták, így csak annak a rendezvénynek a szervezőit büntetik, amelyen elhangzik az idegen himnusz.

Az egészben az a legkülönösebb, hogy a szigorító módosítást a Híd 13 tagú frakciójából kilenc politikus is támogatta – köztük magyar nemzetiségű képviselők –, míg ketten tartózkodtak…

A Híd a lap kérdéseire nagy nehezen reagált egy közleményben, amelyben sajnálatos félreértésnek nevezik az esetet, közölve, nem engedik, hogy az értelmetlen korlátozás életbe lépjen.

Parameter.sk szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy a képviselőknek fogalmuk sem volt, miféle törvénymódosítást támogatnak. A módosítást egyébként a szlovák ellenzék nagy része is megszavazta.

Május 15-től tehát akár egy DAC-meccsen, akár egy március 15-i koszorúzáson hangzik fel a magyar himnusz, megy a büntetés – ha nincs jelen hivatalos magyar küldöttség.

Forrás: Blikk.hu

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hasonló hírek

NATO vezér: Úgy terjednek a terroristák Európában, mint a rákos sejtek

Mazsi

Így halásszák ki a migránsokat a tengerből Leszbosz szigeténél (Videó)

info

További gyanúsítottat keres a belga rendőrség

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------