Hirmagazin.eu
Főoldal » Döbbenetes új információk láttak napvilágot: három hibát is vétett a Viking Sigyn kapitánya a dunai hajóbaleset során
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Döbbenetes új információk láttak napvilágot: három hibát is vétett a Viking Sigyn kapitánya a dunai hajóbaleset során

A dunai hajószerencsétlenség utáni kihallgatásokat alapján kiderült, hogy a Hableány elsüllyedésért felelőst Viking Sigyn kapitánya több hajózási szabályt is megszegett május 29-én este, amikor a baleset történt.

A hajózási szabályzat által lefektetett előzési, kereszteződési és találkozási szabályokat is megszegte aznap este a Viking Sigyn kapitánya, Jurij C.

Találkozási szabály

A találkozás előtt a kapitánynak kötelessége meggyőződni arról, hogy a hajóút szélessége a többi hajóval történő egyidejű áthaladáshoz megfelelő-e, ám a május 29-én este az áradó Duna miatt ez a helyzet nem volt megfelelő ahhoz, hogy a két hajó egyszerre áthaladjon a Margit híd alatt. Mivel a két hajó haladási iránya metszette egymást, a Viking Sigyn sebessége pedig nagyobb volt, csak idő kérdése volt, hogy mikor következik be a találkozás.

Veszélyt észlelve az ukrán hajóskapitánynak szintén kötelessége lett volna a szabályzatban leírtaknak megfelelő hangokból álló sorozatot leadnia, hogy elkerülhető legyen a baleset, azonban ez nem történt meg. Az baleset utáni kihallgatásokból kiderült, hogy az ukrán kapitány nem észlelte a veszélyt, ahogyan az ütközést sem, az utasok hívták fel rá a figyelmét.

Az egyik utas, Sana U. a következőt mondta el nyilatkozatában: „A kis hajó nekiütközött a mi hajónk jobb oldalának […] oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került […] sikítottam, és hátrarohantam a kapitányért, aki jött előre és megnézte, tényleg történt-e valami”.

Kereszteződési szabály

Abban az esetben, ha a hajóskapitány észleli, hogy a két hajó útja keresztezni fogja egymást, akkor annak a hajónak, amelyik a másik hajót a saját jobb oldala felől látja (jelen esetben Viking Sigyn hajó), meg kell próbálnia kitérni a másik hajó útjából, vagy ha a körülmények megengedik, el kell kerülnie a kereszteződést. A szabályzat szerint a jobb oldalon közlekedő hajó (jelen esetben a Hableány) nem változtathatja meg a haladási irányát. A baleset estéjén tehát a szabályzat szerint egyértelműen az ukrán kapitánynak kellett volna lassítania az ütközés elkerülése érdekében, ami nem történt meg.

Előzési szabály

A szabályzat szerint az előzést végző hajónak kötelessége meggyőződnie az előzés veszélytelenségéről, ezek után az előzést végző hajó kizárólag bal oldal irányból előzheti meg a másik hajót. A szabályzat arról is számot ad, hogy ha előzés az előzött sebességének és menetirányának megváltoztatása nélkül megvalósítható, az előző hajónak nem kell hangjelzést adnia. Ám, ha az előzendő hajónak meg kell változtatni a menetirányát, vagy nem egyértelmű az előzési szándék, akkor az előző hajó kötelessége az előzendő hajó számára jelezni. Amennyiben a előzendő hajó észleli a másik hajó szándékát és a körülmények megengedik, hogy félrehúzódjon, amíg a másik hajó elhalad, akkor azt a megfelelő hangjelezések után megteheti. De 29-én este sem a Hableány, sem a Viking Sigyn fedélzetéről nem hangzott el hangjelzés.

A hajó fedélzetén utazó külföldi utasok azonban észlelték az ütközés veszélyét és megrázó történetekről számoltak be. A hajó elején álló Katherine B. G. nyilatkozatából kiderült, hogy amikor hirtelen megpillantotta a Hableányt, annyira közel volt, hogy tudta, össze fognak ütközni. „A másik hajón láttam, hogy emberek integetnek […], kiabáltak” – mondta el nyilatkozatában Katherine.

Pamela P. A. pedig ez érzékelte az ütközés pillanata után: .A kis hajó (az ütközés következtében) befordult a nagy hajó elé, majd a jobb oldalára fordult és elsüllyedt…A kis hajó a nagy hajó bal oldalán jött fel a vízfelszínre, néhány embert láttam a vízben. […] Ők ekkor még életben voltak […], mentőmellényeket dobtak be nekik […], a hajó (a Hableány) a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem.”

Magyar Nemzet

Hasonló hírek

Újabb borzalmas részletek a Kék Bálna “játék” áldozatairól

Edit

13 éves gyerek verte meg a nagymamáját 280 Ft-ért!

Mazsi

Újabb illegális migránsokat érkeztek hozzánk, azonban rendőreink igaz hazaszeretettel védik nyugalmunkat! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------