Főoldal » Döbbenetes új információk: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Belföldi hírek

Döbbenetes új információk: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány

A hét túlélő közül csak egy tudott jól úszni, de neki is szerencséje volt, hogy megmenekült.

Budapest — A Hableánnyal ütköző, 134 méter hosszú Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij C. (65) a tragédia előtt három nappal vízből mentési gyakorlatot vezetett – tudta meg a Blikk. Bár a kapitány a feladatot hibátlanul megoldotta, amikor élesben kellett volna használni a tudását, sorozatban rossz döntéseket hozott, áll a vádiratban.

Fent a tragédiát okozó hatalmas Viking Sigyn hajó, lent a ronccsá lett Hableány / Fotó: Isza Ferenc

Fent a tragédiát okozó hatalmas Viking Sigyn hajó, lent a ronccsá lett Hableány / Fotó: Isza Ferenc

Mint a Blikk megírta, tavaly május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében utolérte és elsüllyesztette a Hableány sétahajót, fedélzetén 33 dél-koreai turistával, valamint a kéttagú magyar személyzettel. Csak hét utast sikerült kimenteni a vízből annak ellenére, hogy a gázoló hajó kapitánya május 15-én, 22-én és 26-án is vízből mentési gyakorlatot vezetett. Lapunk megtudta, Jurij. C. az ütközés pillanatában a kormányállásban volt. Látnia kellett a tragédiát, mégis csak 40 másodperccel az ütközés után, az orr-részen álló turisták kiabálására állt meg.

A mentési protokoll szerint az ukrán kapitánynak kötelessége lett volna rádión figyelmeztetni a környéken hajózókat, meg kellett volna szerveznie a vízbe került utasok mentését. Ám segítségnyújtás helyett előzékenyen félreállt az útból, hogy a mögötte érkező testvérhajót ne tartsa fel, majd rádión szó szerint ezt kérdezte annak szintén ukrán kapitányától: „Te, Fegya, látsz valamit? Azt hiszem, nekimentem egy hajónak.”

Fegya azonban sietett tovább Passauba. Csakhogy a vízben mindenhol kétségbeesett emberek kapálóztak. Amelyik turistát nem a Viking Sigyn, azt vélhetően az őt követő testvérhajó ölte meg.

A Blikk megtudta: a hét dél-koreai túlélő egy férfi kivételével nem volt jó úszó. Ő a vízben felrúgta magát, de bevágta a fejét a süllyedő hajótestbe.

Újra elmerültem, arrébb úsztam, és amikor feljöttem, belekapaszkodtam egy fehér műanyag dobozba – mondta a férfi a rendőrségnek.

– Egy hajó jött a segítségemre, de az olajos víz miatt többször is kicsúszott a ruhám a matrózok kezéből. Végül le is mondtak rólam, hagyták, hadd sodorjon el a víz. Egyre jobban gyengültem, közben arra gondoltam, ez egy lehetetlen helyzet, inkább kiúszom a partra, mert nem ment ki senki. Szerencsére egy hajó közeledett, felhúztak a fedélzetre, így menekültem meg.

Tárgyalás nélkül kilenc évet kért az ügyész a hajósra

A Hableány katasztrófája kapcsán március 11-én lesz az előkészítő tárgyalás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ha a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel és 35-rendbeli cserbenhagyással vádolt Jurij C. kapitány elismeri a bűnösségét, az ügyész 9 év börtönben letöltendő szabadságvesztést kér a bíróságtól. Ha az ukrán kapitány ragaszkodik a tárgyaláshoz, akár 14 év börtönre ítélhetik.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Fuszek Gábor

 

Hasonló hírek

Hivatalos: nem fertőzött a Kínából Budapestre érkezett férfi

Mazsi

Mit tehet a gyerek nyáron, ha nem futja táborra?

info

Mivel tisztítsuk az LCD- és plazmatévéket?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------