Főoldal » Döbbenetes terrorakciók, legalább 140 halott Párizsban
Külföld

Döbbenetes terrorakciók, legalább 140 halott Párizsban

Forrás: MTI

Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett Francois Hollande francia elnök, és bejelentette a határok lezárását (újbóli ellenőrzését) a pénteken késő este Párizsban lezajlott terrorcselekmények miatt, amelyek hajnali egy órás jelentések szerint mintegy 140 halálos áldozatot követeltek.

rendkívüli állapotok Franciorszgban

Hajnalban, a legvéresebb helyszínen tett látogatása után a terrorizmus elleni könyörtelen háborúról beszélt. Videók, fotók a helyszínről, folyamatos frissítés.
Rendőrök a Franciaország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzés helyszínén, a párizsi Stade de France Stadionnál, ahonnan a biztonsági erők kimenekítették Francois Hollande köztársasági elnököt. (fotó: MTI)

A Facebook biztonsági oldalt indított, ahol bárki megnézheti, van-e ismerőse a közösségi oldal információi szerint Párizsban. Azt is be lehet jelölni, hogy biztonságban vannak-e, illetve aki ott van, ugyanígy jelezhet az ismerőseinek.

Legalább három helyen volt lövöldözés és robbanás Párizsban péntek este, sokan meghaltak, sok a sebesült. A francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének közeléből három robbanást jelentettek. Francois Hollande elnököt evakuálták a helyszínről és a belügyminisztériumba ment válságtanácskozásra. A történtek miatt lemondta a hétvégi a törökországi G20 tanácskozáson való részvételt.

“Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. A halottak száma több tucat (…) ez borzalom” – fogalmazott az államfő.

Ezután bejelentette: a Párizst ért példátlan terrortámadások miatt a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot.

Hajnali egy óra után az AFP rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a koncertteremnél történt támadásban mintegy 100 ember halt meg. Ezt megerősítette a francia rendőrség is (részletek lejjebb).

• A párizsi polgármesteri hivatal a Twitteren keresztül felszólította a város lakosságát, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcákra, és figyelje a hatóságok utasításait.

• Lezárták Párizs Orly repülőterét, minden járatot felfüggesztettek. Az iskolák és egyetemek zárva tartanak szombaton.

• Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is.

• Az érintett területeken a metrómegállókban nem állnak meg a szerelvények, és leállt a felszíni közlekedés is.

Párizs, 2015. november 13. Rendõrök érkeznek a Franciaország-Németország barátságos labdarúgó-mérkõzés helyszínére, a párizsi Stade de France Stadionhoz, ahonnan a biztonsági erõk kimenekítették Francois Hollande köztársasági elnököt 2015. november 13-án este. Francia hírforrások szerint eddig negyven halottja van a késõ este kezdõdött párizsi fegyveres támadásoknak és mintegy száz embert ejtettek túszul a francia fõváros Bataclan koncerttermében. A  nemzeti stadion közelébõl három robbanást jelentettek. (MTI/AP/Michel Euler)

Hasonló hírek

Forrósodik a talaj Irán lába alatt

Géza

Merkel: az EU hibákat követett el

Edit

Légitámadás miatt kényszerleszállást hajtott végre egy orosz repülő

Mazsi