Hirmagazin.eu
Főoldal » Döbbenetes: sakálfalka támadt rá a területét védő komondorra, így van most az állat
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Döbbenetes: sakálfalka támadt rá a területét védő komondorra, így van most az állat

Zsombó — Czékus Marika (58) tanyáját ameddig a szem csak ellát, a végtelen pusztaság veszi körül. Ahogy Picur, a mentett komondor mennydörgésszerű ugatással megindul a kapu felé, a látványától a legbátrabb ember is visszahőköl.

Czékus Marika tanyája körül a jelek szerint több sakál is ólálkodik, kutyáját megtámadták / Fotó: Virág Márton

Bezzeg a társa, Tryx körbehízelgi a vendéget, begyűjtve az összes simogatást. De csak nappal. Ahogy szürkülni kezd, ő is teszi a dolgát. Három hónapos kölyök volt, amikor Marikát meglepte vele egy ismerőse. Az asszony állítja, ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna. Tryx imádja a kerítésen túli világot, valóságos paradicsom számára, de a barátságos állat egy kellemetlen emléket is őriz a pusztáról.

Tryx, a barátságos komondor lábát tépték fel az állatok, szerencsére az orvos rendbe tudta hozni / Fotó: Virág Márton

– Másfél éves volt Tryx, amikor először elkísért egy éjszakai őrjáratra. Körbejártuk az őszeszéki tízhektáros birtokunkat, másnaptól már egyedül tette meg ezt az utat. Azonban december 15-ről 16-ra virradóra belebotlott egy csapat sakálba – mesélte a Blikknek Marika. – Szegény kutyám a küzdelem hevében súlyos sérülést szerzett, a bal hátsó lábán combtőtől a csánkjáig tenyérnyi nagyságban lógott a bőre. Így jött hazáig. Az állatorvos csak másnap tudta ellátni, addig kristálycukorral behintettem a sebét, hogy el ne fertőződjön.

Az állatorvos a harapásnyomból azonosította Tryx támadóját. Aranysakál volt, 10×15 centis darabon tépte fel a kutya lábát. A szakember szerint egy 6-10 tagból álló falka támadt rá, de nem adta olcsón a bőrét, a falkával szemben is meg tudta védeni magát.

Horváth Sándor (65) hivatásos vadász már többször is puskavégre kapott aranysakált. Mint mondja, ezek a ragadozók különösen az őzekre veszélyesek, amiket bekerítve a végkimerülésig üldöznek. De nem árt, ha az ember is óvatos a falkában portyázó sakálokkal szemben.

Horváth Sándor vadász többször kapott puskavégre aranysakált / Fotó: Virág Márton

– Volt, hogy földön alvó, részeg biciklisre bukkantam a határban. Föl se ébredt, amikor a terepjáróra raktam és hazavittem. Szerencséje volt, hogy én találtam rá, s nem egy éhes sakálfalka, mert könnyen áldozatukul eshetett volna – vélte a tapasztalt vadász.

Kutyát is zsákmányolt a nádi farkas

A Facebookon a Vadászok Baráti Közössége nevű oldalon a szakemberek arról írnak, hogy az átlagos 15-17 kilós aranysakálok között mára előfordulnak a 25-30 kilós példányok is. Némelyik annyira felbátorodott, hogy kutyát is elejtett már, úgy vitte a szájában a házőrzőt, mint a nyulat.

Hasonló hírek

Így hagyta el a börtönt Lagzi Lajcsi

Mazsi

Emberölés miatt nyomoznak egy elhunyt rab ügyében

Géza

Tóalmás helyett Tolmácsra küldte a 112 a mentőket, meghalt a sérült

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!