Főoldal » Döbbenetes: sakálfalka támadt rá a területét védő komondorra, így van most az állat
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Döbbenetes: sakálfalka támadt rá a területét védő komondorra, így van most az állat

Zsombó — Czékus Marika (58) tanyáját ameddig a szem csak ellát, a végtelen pusztaság veszi körül. Ahogy Picur, a mentett komondor mennydörgésszerű ugatással megindul a kapu felé, a látványától a legbátrabb ember is visszahőköl.

Czékus Marika tanyája körül a jelek szerint több sakál is ólálkodik, kutyáját megtámadták / Fotó: Virág Márton

Bezzeg a társa, Tryx körbehízelgi a vendéget, begyűjtve az összes simogatást. De csak nappal. Ahogy szürkülni kezd, ő is teszi a dolgát. Három hónapos kölyök volt, amikor Marikát meglepte vele egy ismerőse. Az asszony állítja, ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna. Tryx imádja a kerítésen túli világot, valóságos paradicsom számára, de a barátságos állat egy kellemetlen emléket is őriz a pusztáról.

Tryx, a barátságos komondor lábát tépték fel az állatok, szerencsére az orvos rendbe tudta hozni / Fotó: Virág Márton

– Másfél éves volt Tryx, amikor először elkísért egy éjszakai őrjáratra. Körbejártuk az őszeszéki tízhektáros birtokunkat, másnaptól már egyedül tette meg ezt az utat. Azonban december 15-ről 16-ra virradóra belebotlott egy csapat sakálba – mesélte a Blikknek Marika. – Szegény kutyám a küzdelem hevében súlyos sérülést szerzett, a bal hátsó lábán combtőtől a csánkjáig tenyérnyi nagyságban lógott a bőre. Így jött hazáig. Az állatorvos csak másnap tudta ellátni, addig kristálycukorral behintettem a sebét, hogy el ne fertőződjön.

Az állatorvos a harapásnyomból azonosította Tryx támadóját. Aranysakál volt, 10×15 centis darabon tépte fel a kutya lábát. A szakember szerint egy 6-10 tagból álló falka támadt rá, de nem adta olcsón a bőrét, a falkával szemben is meg tudta védeni magát.

Horváth Sándor (65) hivatásos vadász már többször is puskavégre kapott aranysakált. Mint mondja, ezek a ragadozók különösen az őzekre veszélyesek, amiket bekerítve a végkimerülésig üldöznek. De nem árt, ha az ember is óvatos a falkában portyázó sakálokkal szemben.

Horváth Sándor vadász többször kapott puskavégre aranysakált / Fotó: Virág Márton

– Volt, hogy földön alvó, részeg biciklisre bukkantam a határban. Föl se ébredt, amikor a terepjáróra raktam és hazavittem. Szerencséje volt, hogy én találtam rá, s nem egy éhes sakálfalka, mert könnyen áldozatukul eshetett volna – vélte a tapasztalt vadász.

Kutyát is zsákmányolt a nádi farkas

A Facebookon a Vadászok Baráti Közössége nevű oldalon a szakemberek arról írnak, hogy az átlagos 15-17 kilós aranysakálok között mára előfordulnak a 25-30 kilós példányok is. Némelyik annyira felbátorodott, hogy kutyát is elejtett már, úgy vitte a szájában a házőrzőt, mint a nyulat.

Hasonló hírek

Svájcban futtattak magyar lányokat

Géza

Rommá bünteti a magyar rendőrség a horrorkaravánok sofőrjeit, de úgy tűnik, hiába

Géza

Weisz Fanni börtönbe kerülhet?

Géza