Főoldal » Döbbenetes mennyiségű műanyagszemetet gyűjtöttek össze a világ egyik legeldugottabb szigetén – szomorú videók
Ökokatasztrófa

Döbbenetes mennyiségű műanyagszemetet gyűjtöttek össze a világ egyik legeldugottabb szigetén – szomorú videók

Műanyagszemétben fuldoklik az UNESCO világörökség részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-sziget, ahol hat tonna hulladékot gyűjtöttek össze tudományos szakemberek két hét alatt.

“Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból – Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak” – mondta Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológus, aki az elmúlt napban expedíciót vezetett az Új-Zélandhoz tartozó lakatlan szigetre.

Forrás: Angela K. Kepler/Pacific Biodiversity Information Forum/Wikimedia Commons

Az Új-Zéland és Peru között félúton fekvő Pitcairnszigetek részét képező kicsiny atoll egykoron “környezeti koronaékszernek” tartották érintetlensége, páratlan tisztasága miatt. Bár nagyon távol van lakott térségektől, földrajzi elhelyezkedése és az óceáni áramlatok haladása miatt Hendersonon található a műanyagszennyezés egyik legmagasabb koncentrációja a Földön.

Forrás: Jennifer Lavers

A 10 kilométer hosszú, öt kilométer széles Henderson a dél-csendes-óceáni körforgás középpontjában terül el, ez a hatalmas körkörös óceáni áramlat az óramutató járásával ellentétesen mozog Ausztrália keleti partjai és Dél-Amerikanyugati partjai között.

sziget ökoszisztémája olyan gazdag, hogy az UNESCO 1988-ben felvette a világörökségi listára mint érintetlen paradicsomot. Három évtizeddel később azonban az óceáni áramlat műanyag törmelékek végtelen hullámait zúdítja Hendersonra, amely a dél-csendes-óceáni műanyagszemét-folt központjává vált.

Forrás: Jennifer Lavers

Lavers először 2015-ben vezetett expedíciót a szigetre, amelynek keleti partján akkor négyzetméterenként 700 darab műanyaghulladékot találtak. A szennyezést súlyosbítja, hogy a hatalmas hullámok a szemét több mint felét apró, emberi szemmel szinte alig látható részecskékre törik össze, amelyeket nem lehet eltakarítani, és amelyeket megesznek a madarak és a teknősök.

Lavers szervezte az idei takarító expedíciót is. Az összegyűjtött hat tonna hulladékot nem tudták elszállítani, mivel hajójuk nem talált biztonságos helyet horgonyzásra, ezért a dagály vonalál magasabb helyen gyűjtötték össze későbbi elszállításra. A tengerbiológus, aki jövőre és 2021-ben is tervez további expedíciókat a szigetre, elmondta, hogy az általa tapasztaltak alapján a szemétgyűjtés nem jelent hosszú távú megoldást az óceánok hulladékszennyezésére.

“Olyan sok szemét van már óceánjainkban, hogy valóban mindent meg kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk, hogy még több kerüljön oda” – mondta.

erdekesvilag, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Korallzátonyok végveszélyben

Géza

Több százmillió állat pusztulhatott el Új-Dél-Wales államban, az ausztráliai bozóttüzekben

Géza

Ökológiai kockázatot jelent a Balatonra az egyre több turista nyáron – videó

Géza