Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Döbbenetes figyelmeztetést adott ki az OMSZ: pusztító, orkán erejű vihar, özönvízszerű esőzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat meglepő figyelmeztető előrejelzést adott ki a napokban.

A prognózisban pusztító, orkán erejű szélvihar, özönvízszerű esőzés, de 42 fokos forróság is szerepel.

Az OMSZ kisfilmjében, ami a Meteorológiai Világnapra készült, olyanok hallhatók Tóth Tamás szájából, hogy Sopronban 150 kilométeres óránként sebességű széllökést rögzítettek, vagy épp az, hogy Keszthelyen 10 perc alatt 39 milliméternyi csapadék hullott. Éjszakai 30 fokokról, nappali 40-43 fokos hőmérsékletekről is beszámol a meteorológus.

A videó egy fiktív előrejelzés és 2050. július 10-ére szól.

Azonban érdemes komolyan venni: a meteorológusok ugyanis az éghajlat globális változására hívják fel vele a figyelmet. A már most tapasztalható jelek alapján a szakemberek azt állítják, néhány évtized múlva a fenti jelenségek mindennapinak fognak számítani Magyarországon.

A szakember szerint tudományos eredmények alapján “szinte teljes bizonyossággal kijelenthető”, hogy a 20. század közepe óta megfigyelt felmelegedés fő oka az emberi tevékenység. Melegszik a levegő, és az óceánok hőmérséklete, egyre komolyabb gondokat okoz az üvegházhatás, az ipari folyamatok, az erdők kiirtása, az állattenyésztés, a szén és az olaj égetése.

Gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási helyzetek. A hőséggel összefüggő többlethalálozás kockázata 1980 óta folyamatosan emelkedik. 2016-ban 23,5 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét időjárási katasztrófák miatt. A szárazság és a vízhiány miatt sok helyen lehetetlenné válik az emberi élet, ez konfliktusok kialakulásához vezethet.

Ráadásul az OMSZ adatai szerint Magyarország régiója az átlagnál is jobban melegszik, főként a nyári időszakban. Télen viszont a fagyos napok száma csökken, hó ritkábban lesz, több az eső, ónos eső a téli időszakban.

A videóban azt is kijelentik: már csak néhány év maradt hátra, amíg 2 fok alatt tartjuk az ipari forradalom óta tartó globális felmelegedés mértékét.

Az, hogy ez ellen a katasztrófa ellen tegyünk, az emberiség legnagyobb kihívása lesz. És valószínűleg sokunk még élni fog – de gyermekeink biztosan – 2050-ben, mikor ez az egész bekövetkezik, ha nem teszünk elene.

Az OMSZ egyébként újításokat is bevezet a weboldalán, a met.hu-n:

Március 23-tól, az OMSZ már a harmadik és negyedik napra is készít és megoszt térképes formátumú figyelmeztető előrejelzést, hogy segítse a lakosság és a hatóságok extrém időjárási helyzetekre történő felkészülését. A Meteora mobilalkalmazás frissített változata szintén e naptól vált elérhetővé a felhasználók számára: immár rendelkezésre állnak az adott naphoz kapcsolódó csapadék és hőmérséklet rekordok, napi figyelmeztetések térképes nézetben. Továbbá megtekinthetők, hogy az éghajlati átlaghoz képest az adott helyen miként alakul az előrejelzett napi minimum és maximum hőmérséklet.

(Forrás: hvg.hu, met.hu)

Hasonló hírek

Több tonnás növényvédő szer foglalás

info

Expedíció indul a világ legnagyobb jéghegyéhez

Géza

A párizsi egyezmény megvalósítása ellenére is emelkedhet a globális tengerszint

Géza