Hirmagazin.eu
Főoldal » Döbbenetes: ez áll az edzés közben meghalt magyar birkózó orvosszakértői véleményében – A családja sem tudott erről
Életmód hírek

Döbbenetes: ez áll az edzés közben meghalt magyar birkózó orvosszakértői véleményében – A családja sem tudott erről

Budapest Megdöbbentő megállapításokat tartalmaz az orvos szakértői vélemény a fiatal birkózó, Rózsa György (†17) halálával kapcsolatban. Többek között azt, hogy a srácnak a normálishoz képest dupla akkora volt a szíve.

Mint azt a Blikk megírta: edzés közben rosszul lett a sportoló, életét már a gyors orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni. Szülei, akik képtelenek elfogadni imádott fiuk elvesztését, a tragédia óta életcélnak tűzték ki, hogy kiderítsék: pontosan mi vezetett gyerekük halálához. Első feltételezésük az volt, hogy gyerekük hirtelen szívmegállását az úgynevezett „vasgyári fogás” okozta, amit éppen a rosszulléte előtt gyakorolt.

A nyomozás azonban ezt a verziót kizárta, és inkább azt vizsgálták: a sportorvos hogyan adhatta meg Györgynek a halálát megelőzően a versenyzéshez feltétlenül szükséges engedélyt, amikor ezt korábban szívproblémák miatt megtagadta.

A napokban elkészült az orvos szakértői vélemény.

– A folyamat elindítója, ahogy azt korábban is gondoltuk, a vasgyári fogás volt – közölte a szakvélemény tanulmányozása után a gyászoló család ügyvédje, dr. Lichy József.

– Ez gyakorlatilag a nyak leszorítását jelenti, ami Györgynél gégegörcsöt, majd levegőelzáródást, végül pedig hirtelen szívhalált okozott. Ami azonban nagyon fontos, hogy egy egészséges ember esetében ilyen esetben nem következik be a szívhalál, György azonban komoly szívproblémákkal küzdött, amelyekről sem az edzője, sem a társa nem tudott. A szakvélemény szerint a szíve dupla méretű volt ahhoz képest, hogy milyen átlagosan egy ennyi idős fiatalé. Ezt azonban a sportorvos nem észlelte, amit nem értek – közölte a védő.

A Blikk információi szerint a szakvélemény tartalmazza azt is, hogy a sportorvos nem követett el hibát, mert a számukra követendő szakmai útmutató nem sorolja fel a sportolási engedély megtagadására vonatkozó betegségek listáján a szívnagyobbodást.

– Úgy gondolom, jogos a kérdés, hogy mit tartalmaz az útmutató, ha ezt nem? Remélem, ez a szörnyű tragédia rávilágít, hogy milyen komoly hiányosságok vannak a sportorvosi gyakorlatban! – vélekedett az ügyvéd.

Arról, hogy György szíve a halála előtti három évben a duplájára nőtt, szülei semmit nem tudtak.

– A fiam semmilyen teljesítményfokozót nem szedett, figyelt a helyes táplálkozásra is. Sportkarrierre vágyott, és tudta, hogy ennek feltétele az egészséges életmód. Nekünk ő volt a világon a legfontosabb – mondta korábban György édesanyja, Henriett.

Félévente kötelező

A 18 év alatti versenysportolóknak félévente kötelező sportorvosi vizsgálaton részt venniük. Ezen alkalmakkor az orvos többek között megméri a vérnyomásukat, és EKG-vizsgálatot is végez. Cél a betegségek, a sérülések, valamint az ezekre való hajlam kockázatának kiszűrése.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Névnapok július 3-án

info

Megjelent a szőlőkabóca a Dunától keletre fekvő borvidékeken is

Géza

Az 1989-es romániai forradalom magyarországi áldozatára emlékeztek Aradon tegnap

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------