Image default
Életmód hírek

Döbbenetes eredményre jutottak a tudósok a terhességgel kapcsolatban

Korábban úgy tartották, a szülés megfiatalítja a nőket. Egy új kutatás szerint azonban ez nem igaz. De akkor vajon mi történik a nőkkel, amikor gyerekeik születnek?

Egy új kutatás szerint a gyerekvállalás 11 évvel öregíti meg a női DNS-t. Azáltal, hogy a telomerek rövidülését okozza. A telomerek a DNS-láncok végén található szakaszok, amelyek minél hosszabbak, annál hosszabb életre és jó egészségre számíthat az illető. Az egészséget rongáló szokások, például a túlsúly vagy a dohányzás miatt ezek megrövidülhetnek, így rövidül az életkilátás is. Minden egyes gyerek vállalása pedig erőteljesebben rövidíti a telomereket, mint a cigaretta vagy a túlsúly.

Dr. Anna Pollack, az amerikai George Mason University munkatársa maga is megdöbbent az eredményeken, amelyek szerint a telomerek rövidülése 11 évnyi sejtöregedéssel egyenlő. A kutatók szerint a változás oka legtöbbször a gyerekneveléssel járó stressz, amely még fokozódik attól, ha az anyának nincs lehetősége otthon maradni a babájával. Ugyanakkor a jelenség feltárásához további kutatásokra van szüksége, és a kutatók senkinek sem javasolják, hogy az öregedéstől való félelmében ne vállaljon gyereket.

Döbbenetes eredményre jutottak a tudósok a terhességgel kapcsolatban 1

A vizsgálat során a tudósok 1505 nőt figyeltek meg: 20 és 44 év közöttiek voltak, és 1999, illetve 2002 között részt vettek egy nagyobb szabású egészségügyi és táplálkozási felmérésben. A telomerek hosszúságát vérvizsgálat útján ellenőrizték, míg a gyermekeik számáról kérdőíveken keresztül szereztek tudomást. A kutatás azonban ellentmond egy másik, malajziai vizsgálatnak, amely kimutatta. Hogy a gyermekszülés hosszabbítja a telomereket. A vizsgálatot végző kutatók szerint ez azért lehet, mert a maláj nőket erősebb szociális háló veszi körül szülés után.

Egy tavalyi, amerikai kutatás viszont arra utal, hogy heti legalább egyszeri szex növeli a nők élettartamát, és hosszabbítja a telomereket, még akkor is, ha nem élvezik különösebben az együttlétet – az intimitás ugyanis enyhíti a stresszt és erősíti az immunrendszert.

Forrás: Ripost/ Daily Mail

Hasonló hírek

A postás levelet hoz a 94 éves asszonynak… aztán sírást hall a házból, és betöri az ajtót

Mazsi

Ismerkedjünk meg az izometriás tornával

info

Keresd a követ, légy Te a túrisztikai örökség boldog megtalálója! Hirmagazin.eu

Géza