Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Döbbenetes: derékba törhet a karrierje annak a 17 éves lánynak, akinek a kezében robbant fel egy petárda

Gyóró −Ígéretes citeraművészként tartják számon azt a 17 éves lányt, akinek két ujját is teljesen szétroncsolta egy petárda, amely három napja robbant fel a kezében.

A Blikk információi szerint Viktória (17) a népdalkörös zenésztársaival próba után a helyi könyvtár épülete mellett akarta kipróbálni az interneten rendelt petárdát, ami azonban még az eldobás előtt a lány jobb kezében lépett működésbe.

Szilveszter előtt a katasztrófavédők a rendőrökkel közösen demonstrálták, milyen sérüléseket okozhat egy petárda / Fotó: Jóri András- BM OKF

Az orvosok többórás műtéttel sem tudták megmenteni a jobb kezén lévő hüvelyk- és mutatóujját, mindkettőt amputálni kellett.

Úgy tudjuk: a baleset nagyon megviselte a lány barátait, főleg akik végignézték, ahogy a petárda felrobban Viki kezében.

– A kamaszok ártatlan játéknak gondolták a petárdázást, majd egyetlen pillanat alatt tragédia lett az önfeledt percekből – mondta egy helybéli.

Hiába csak holnap köszöntjük az új esztendőt, sokan kísérleteznek már az előre beszerzett petárdákkal, amelyek egy 46 éves férfinak is komoly sérüléseket okoztak. Neki a bal keze roncsolódott egy túl korán robbanó eszköz miatt.

Viktória esetében a helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a lány egy külföldi webáruházból rendelte a petárdákat. Lakásán több hasonló pirotechnikai eszközt foglaltak le.

petárdákhoz nagyon könnyen hozzá lehet jutni. Pár kattintás a neten, és már érkezik is veszélyes szerkezet a megadott címre. A hatóságok éppen ezért hangsúlyozzák: csak kijelölt üzletekben vagy az ideiglenes árusítóhelyeken vásároljon, aki szeretne szilveszterkor durrogtatni. Petárdát magánszemély nem használhat még az ünnepi időszakban sem, mivel már a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható.

Hiába illegális, az interneten pár kattintással beszerezhető / Fotó Jóri András- BM OKF

Hasznos tanács

A tűzoltókat évente 20-30 olyan tűzesethez riasztják, amelyet tűzijáték okozott.

– A leggyakrabban fenyők vagy szeméttárolók gyulladnak ki, de elő szokott fordulni olyan is, hogy egy rakéta erkélyre hullik vissza vagy az ablakon repül be – árulta el Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

– Zárjuk el ezeket a termékeket, ha felügyelet nélkül hagyjuk, vagy ha gyermek van a lakásban. A pirotechnikai termékeket tetőtérben és alagsorban, pincében nem szabad tárolni. Elnedvesedett és utána kiszáradt vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket soha ne működtessünk – tanácsolta a szóvivő.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Fontos döntés az inárcsi gyilkos ügyében

Géza

Illegális autószerelő műhelyre csapott le a NAV! Autók helyett, rengeteg fegyvert találtak a műhelyben

Géza

Lebuktak az őrző-védők, hatszázmilliós a kár

Géza