Hirmagazin.eu
Főoldal » Döbbenet Németországban, tűzpárbaj Párizsban
Külföld

Döbbenet Németországban, tűzpárbaj Párizsban

forrás: hirado.hu/M1/MTI

Külföldi titkosszolgálat informálta a németeket a készülő terrortámadásról. Éjszaka egy gyanús csomag miatt le kellett zárni a hannoveri főpályaudvart is. Az amerikai hírszerzés előtt nagyrészt ismertek voltak a múlt heti párizsi merényletek elkövetői. Tűzpárbajra került sor Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők egy beavatkozása során.

Lövések dördültek Párizs északi részén egy rendőrségi akcióban

Tűzpárbajra került sor szerdára virradó éjjel Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők egy beavatkozása során – jelentették több forrásból egybehangzóan.

A párizsi terrortámadások után öt nappal végrehajtott akcióban a rendőrség különleges bevetési egysége, a Raid is részt vett – közölte egy, a nyomozáshoz közel álló forrás.

A tűzpárbaj tényét egy másik illetékes is megerősítette, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a beavatkozás a több mint 130 halálos áldozatot követelő pénteki merényletek még szökésben lévő elkövetőinek elfogására irányult-e.

Sajtóinformációk szerint az akció célja a párizsi vérengzés feltételezett kitervelőjének és megrendelőjének, Abdulhamid Abaaoudnak az elfogása.

Döbbenet Németországban

Az M1 berlini tudósítója megerősítette azokat a híreket, miszerint külföldi titkosszolgálat informálta a németeket a készülő terrortámadásról. De Mezier belügyminiszter személyesen hozta meg a döntést a mérkőzéssel kapcsolatban. Volf-Nagy Tünde elmondása szerint Berlin – és egész Németország – megdöbbent az események kapcsán.

Az amerikai hírszerzés ismerte a támadókat 

Az amerikai hírszerzés előtt nagyrészt ismertek voltak a múlt heti párizsi merényletek elkövetői – mondta el a washingtoni képviselőház néhány tagja, miután zárt ajtók mögött tájékoztatást kaptak vezető biztonsági tisztségviselőktől. A képviselők nevük elhallgatását kérve tárták fel a titkosnak minősített tájékoztató néhány részletét.

Az egyik törvényhozó távozóban elmondta, hogy az egy kivétellel már azonosított támadók szerepeltek az Egyesült Államok repüléstilalmi listáján. Hozzátette még, hogy a múlt pénteki merényletek óta az amerikai hírszerzés illetékesei egy újabb, a támadásokkal kapcsolatba hozott terrorista nevét is feltették a listára.

Azokat a személyeket, akiknek neve felkerül az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága által érvényesített repüléstilalmi listára, nem engedik felszállni az amerikai légitársaságok járataira, vagy bármilyen olyan légi járatra, amely az Egyesült Államok területét vagy légterét érinti.

Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke csak annyit mondott, hogy ha jól érti, a párizsi támadásokat elkövető terroristák egy része ismert volt az amerikai vezetők előtt.

Az amerikai tengerészgyalogság lapja, a Marine Corps Times úgy értesült, hogy a franciaországi terrortámadást követően a washingtoni külügyminisztérium kérésére megerősítették az Egyesült Államok párizsi nagykövetségének őrizetét.

A lap szerint a diplomáciai képviseletek őrizetére kiképzett quanticói (Virginia) tengerészgyalogos egység erősítésként küldött csapata már hétfőn a francia fővárosba érkezett.

A biztonsági intézkedés hírét Chris Devine őrnagy, a fegyvernem egyik szóvivője megerősítette a Pentagonban.

Gyanús csomag a hannoveri főpályaudvaron

Röviddel az alsó-szászországi belügyminisztérium hannoveri központjában tartott sajtótájékoztató előtt a tartományi főváros rendőrsége a mérkőzés biztosításával kapcsolatos információk terjesztésére nyitott Facebook-oldalán közölte, hogy egy gyanús csomag miatt lezárták a hannoveri főpályaudvar egy részét.

Utóbb, már a sajtótájékoztató után, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság a szövetségi rendőrség egy szóvivőjét idézve azt írta hírportálján, hogy a főpályaudvaron bennálló egyik vonaton fedezték fel, majd ártalmatlanították a gyanús csomagot.

A csomagról készített röntgenképen világosan lehetett látni vezetékeket, nyomtatott áramköröket és egy mobiltelefont. Meglehet, hogy a csomag egy pokolgép “utánzata”, de az is lehet, hogy “több annál”, mindenesetre már nem veszélyes – mondta az NDR-nek a szövetségi rendőrség egy szóvivője. Hozzátette, hogy bejelentés érkezett hozzájuk arról a gyanúsan viselkedő egyénről is, aki elhelyezte a csomagot a szóban forgó Intercity-vonaton, majd amikor utasok megszólították, pánikszerűen elmenekült a szerelvényről és a pályaudvarról.

A hannoveri rendőrség az éjjel Facebook-oldalán azt írta: a jelenlegi állás szerint a csomagban nem volt robbanóanyag, de a biztonság kedvéért felrobbantották. A pályaudvaron elrendelt zárlatot azóta feloldották.

Nem találtak robbanószert a stadionban

Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban – mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.

Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

A tartományi belügyminiszter kérdésre válaszolva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy mentőautóban robbanószerkezetet találtak volna.

Thomas de Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, mert azzal “elbizonytalanítaná a lakosságot” és megnehezítené a hatóságok munkáját.

A francia rendőrség a lakosság segítségét kéri 

A francia rendőrség kedden este közzétette a múlt heti párizsi merényletek azon elkövetőjének a fotóját, akinél a szíriai útlevelet találták, és szemtanúk segítségét kéri az öngyilkos merénylő azonosításához.

Francois Molins párizsi főügyész hétfői közlése szerint a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét a főügyész nem tudta megerősíteni.

A dokumentum Ahmad al-Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990. szeptember 10-én az északnyugat-szíriai Idlíbben született. A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónappal ezelőtt elesett. Ez arra utalhat, hogy valódi személy dokumentumai alapján hamisíthatták az útlevelet, amellyel a terrorista a migránsok balkáni útvonalán jutott el Európába, de nem feltétlenül szíriai állampolgár.

Sem az útlevélben szereplő szíriai férfi adatai, sem a merénylő ujjlenyomata nem szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában, a rendőrség ezért azt kéri, hogy aki felismeri a fotón szereplő férfit, hívja a 197-es telefonszámot.

 

Hasonló hírek

Kukkolta tizenéves diákjait az 53 éves tanár!

Mazsi

Utórengés Chilében – A kormány segít az újrakezdésben (Videó)

info

Olaszországban bevezetik a kötelező klímaoktatást

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------