Hirmagazin.eu
Főoldal » Döbbenet: háziorvos nélkül van fél Magyarország – ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet
Belföldi hírek

Döbbenet: háziorvos nélkül van fél Magyarország – ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet

Magyarország — A fővárosban és vidéken is nagy a baj: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018-ra vonatkozó adatai szerint 1700 orvosi állás maradt betöltetlenül.

Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Budapest a legkritikusabb terület. Itt a legnagyobb az orvoshiány, az egészségügyi szakdolgozók esetében pedig még rosszabb a helyzet.

A legtöbb üres orvosi állás, összesen 971, a kórházakban van, míg a rendelőkben 459 állás maradt üresen. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy 1400 ezer főnél kisebb településnek nem volt saját háziorvosa, egy háziorvosra és házi gyermekorvosra pedig átlagosan 1607 lakos jutott. Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezete alapítója szerint a jelenleg praktizáló kollégák több mint negyven százaléka hatvan év feletti. – A fiatal kollégák számára nem jelent perspektívát a háziorvosi szakma. Sajnálatos tény, hogy a fővárosban, nagyobb városokban, illetve a budapesti agglomerációban is egyre több a gazdátlan háziorvosi körzet.

Grafikánkon megyére bontva mutatjuk, hogy melyik megyében hány betöltetlen háziorvosi praxis van /Grafika: Séra Tamás

– A legtöbb betöltetlen praxis Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van – fűzte hozzá. Dr. Békássy úgy gondolja, van megoldás: vonzóvá kell tenni a fiatalok számára a szakmát. Ehhez azonban a valódi orvosi munkát előtérbe helyező átalakításra, az alapellátásba többletszolgáltatások nyújtására képes szakemberek (dietetikus, gyógytornász) bevonására, a háziorvosok jogosítványainak kiszélesítésére van szükség.

– Az elnéptelenedő helyeken a páciensek utaztatását az államnak vagy az önkormányzatnak kellene biztosítani, hogy az ellátáshoz jól felszerelt rendelőkben jussanak hozzá, hiszen ezen területek ellátása jelenleg helyettesítéssel zajlik. Ez nagyban rontja az ellátás minőségét – tette hozzá a szakorvos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint hazánkban statisztikailag kedvezőbb a helyzet, mint számos nyugat-európai országban. „Az elmúlt évek kormányzati intézkedéseinek köszönhetően Magyarországon átlagosan 3,3 orvos jut ezer lakosra. Franciaország és Finnország is mögöttünk van a 3,2-es átlaggal” – írták, hozzátéve: az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, és 2022-ig tovább nő. A szakdolgozók jövedelme a többlépcsős béremelés részeként 2022-ig 72 százalékkal.

Hiányszakmák

A KSH korábbi felméréséből kiderül, hogy a legtöbb orvos a belgyógyászat, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint az újszülött ellátás területéről hiányzik.

Forrás: Blikk.hu

Illusztráció: Northfoto

 

Hasonló hírek

Még az olajpiacon is figyelnek az orosz-szaúdi meccsre

Géza

A gyorshajtók ellen demonstrálnak

Edit

Börtön fenyegeti a korrupciót eltussoló hivatalos személyeket

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------