Hirmagazin.eu
Főoldal » Döbbenet: feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok
Kultúra

Döbbenet: feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok

Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő már egészen fiatalon tudta, hogy színésznő szeretne lenni, a tehetségét pedig korán felfedezték. Pályája során több kellemetlen meglepetés érte, külföldi kollégái még fel is jelentették.

Life.hu interjújából rengeteg érdekes titok kiderül a legendás színésznő életéből.

Tordai Teri Egerben nőtt fel, gyerekkorában balettezett, majd a művészi tornával ért el sikereket. A weimari operaház igazgatója kiválasztotta, így felléphetett a weimari modern balettben. 20 éves korában felvételizett a színművészetire, ahova azonnal felvették. Ezután a balettet és a művészi tornát felváltotta a színészet, amit azonban egyáltalán nem bánt, hiszen a főiskolán számos, nagyszerű színésszel járhatott egy osztályba, tanáruk pedig Pártos Géza volt.Már ekkor lehetősége volt olyan színészekkel dolgozni, mint Darvas Iván, Garas Dezső vagy Latinovits Zoltán.

Döbbenet feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok 1
A fiatal színésznő / Fotó: RAS-archívum

23 évesen kiválasztották egy osztrák filmszerepre, amelyet elvállalt, noha nem beszélt idegen nyelveket. A filmben szinkronhangot kapott, de a forgatáson több kellemetlen szituációba is keveredett: „A külföldi sztárok feljelentettek, mert nem köszöntem nekik a sminkszobában. Azt hitték, beképzelt vagyok, majdnem megbüntettek emiatt, úgy kellett kimagyaráznom, hogy elfelejtettem, hogyan kell németül köszönni.” A rendezőnek annyira megtetszett a színésznő, hogy több filmet is forgatott vele, emiatt pedig fizetés nélküli szabadságra ment a Nemzeti Színháztól, ahova három év múlva már nem vették vissza.

Döbbenet feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok 2
Lánya, Lili szintén színésznő lett / Fotó: Járai László

Később Amerikából is kapott felkérést, amelyet nem vállalt el, mivel öt évig kinn kellett volna maradnia, és mert elmondása szerint – bár akkor még nem létezett „metoo” – volt számos elvárás: „Azt láttam, hogy a kinti, általunk idehaza csodált művésznőnek kell egy s mást tenniük azért, hogy egy-egy szerepet megkapjanak. Én kerek perec megmondtam, hogy ezt nem vállalom. Fogtam itthon a szerelmem kezét, ami hatalmas erőt adott nekem”.

Döbbenet feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok 3
Tordai Teri a Zserbótangó című darabban / Fotó: Pozsonyi Zita

A színésznő azt is elmondta a Life-nak, hogy szerinte visszamehetett volna a Nemzetibe, ha belemegy, hogy elmondja, miket hall külföldön, esetleg néha kivisz egy-egy levelet, s talán a Kossuth-díj is hamarabb kilátásba került volna. „Mindenkinek a személyes döntése volt, hogy mit vállal. Büszke vagyok magamra, hogy erkölcsileg és morálisan úgy éltem, hogy nem tudtak megfogni.”

A színésznő máig nagyon aktív, jelenleg a Zserbótangó című darabban játszik az Újszínház színpadán, 75 éves korában pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Fuszek Gábor

 

 

 

Hasonló hírek

Bérletértékesítési csúcsot döntött az Operaház

info

Közös kiállításra készül édesapjával a debreceni festő

info

„Emlékezzünk sorozat” Avar István

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!