Image default
Kultúra

Döbbenet: feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok

Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő már egészen fiatalon tudta, hogy színésznő szeretne lenni, a tehetségét pedig korán felfedezték. Pályája során több kellemetlen meglepetés érte, külföldi kollégái még fel is jelentették.

Life.hu interjújából rengeteg érdekes titok kiderül a legendás színésznő életéből.

Tordai Teri Egerben nőtt fel, gyerekkorában balettezett, majd a művészi tornával ért el sikereket. A weimari operaház igazgatója kiválasztotta, így felléphetett a weimari modern balettben. 20 éves korában felvételizett a színművészetire, ahova azonnal felvették. Ezután a balettet és a művészi tornát felváltotta a színészet, amit azonban egyáltalán nem bánt, hiszen a főiskolán számos, nagyszerű színésszel járhatott egy osztályba, tanáruk pedig Pártos Géza volt.Már ekkor lehetősége volt olyan színészekkel dolgozni, mint Darvas Iván, Garas Dezső vagy Latinovits Zoltán.

Döbbenet feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok 1
A fiatal színésznő / Fotó: RAS-archívum

23 évesen kiválasztották egy osztrák filmszerepre, amelyet elvállalt, noha nem beszélt idegen nyelveket. A filmben szinkronhangot kapott, de a forgatáson több kellemetlen szituációba is keveredett: „A külföldi sztárok feljelentettek, mert nem köszöntem nekik a sminkszobában. Azt hitték, beképzelt vagyok, majdnem megbüntettek emiatt, úgy kellett kimagyaráznom, hogy elfelejtettem, hogyan kell németül köszönni.” A rendezőnek annyira megtetszett a színésznő, hogy több filmet is forgatott vele, emiatt pedig fizetés nélküli szabadságra ment a Nemzeti Színháztól, ahova három év múlva már nem vették vissza.

Döbbenet feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok 2
Lánya, Lili szintén színésznő lett / Fotó: Járai László

Később Amerikából is kapott felkérést, amelyet nem vállalt el, mivel öt évig kinn kellett volna maradnia, és mert elmondása szerint – bár akkor még nem létezett „metoo” – volt számos elvárás: „Azt láttam, hogy a kinti, általunk idehaza csodált művésznőnek kell egy s mást tenniük azért, hogy egy-egy szerepet megkapjanak. Én kerek perec megmondtam, hogy ezt nem vállalom. Fogtam itthon a szerelmem kezét, ami hatalmas erőt adott nekem”.

Döbbenet feljelentették Tordai Terit a külföldi sztárok 3
Tordai Teri a Zserbótangó című darabban / Fotó: Pozsonyi Zita

A színésznő azt is elmondta a Life-nak, hogy szerinte visszamehetett volna a Nemzetibe, ha belemegy, hogy elmondja, miket hall külföldön, esetleg néha kivisz egy-egy levelet, s talán a Kossuth-díj is hamarabb kilátásba került volna. „Mindenkinek a személyes döntése volt, hogy mit vállal. Büszke vagyok magamra, hogy erkölcsileg és morálisan úgy éltem, hogy nem tudtak megfogni.”

A színésznő máig nagyon aktív, jelenleg a Zserbótangó című darabban játszik az Újszínház színpadán, 75 éves korában pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Fuszek Gábor

 

 

 

Hasonló hírek

Francia tetőmozi Budapesten

info

Kézműves bronzöntvényből készülnek az Oscar-szobrok

info

Elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész

Edit